Tuesday , October 24 2017

Анализа: Ромската политичка кујна не е без зачини ( Мозес Соломон)

Кој каде влече или подобро кажано кој игра куклен театар со протагонистите во општинскиот огранок на СДСМ во Шуто Оризари?
Ако некој вели дека ромската политичка кујна нема зачини со кој направи каша попара помеѓу двајца“ратни другари“тогаш тој сигурно нема поанавање од сите збиднувања на ромската политичка сцена.
Анализата на еден ромски портал, портал на градоначалникот на општината Шуто Оризари Елвис Бајрам намерно или нанемерно се стави во одбрана на еден од оштетените во овој случај на Геге Демировски, со кој го овбинува актуелниот ромски пратеник Курто Дудуш за злоупотреба на пријателството за лични цели наспроти големата помош кој ја имал од Демировски пред, за, и после изборите.
Истиот портал продолжува со својата налудничава без фиктивна анализа во која според мене повеќе личи на напад врз Курто Дудуш отколку анализа за настаните со обвинување дека Демировски станал негов противник одкако увидел дека во позадина конците ги движи поранешниот министер без ресор Неждет Мустафа потавувајки го својот поранешен сопартиец во огранокот Фари Сали кој ке му послужи на Мустафа да стане од смртната политичка постеља.
Се е можно политиката е ороспија еден ден со овој , друг ден со  оној, но што е со овој портал на Елвис Бајрам, оти тој портал не се занимавал со проблемите на Ромите, оти тој портал својата нефиктивна анализа ја искомплексирал до чин на виртуелна брато убиствена војна помегју двајца партиски другари, другари кои ги поминаа сите закани уцени за време на изборите од страна на власникот на порталот?
Можно ли е да за ова виртуелна војна во позадина да стојат две ромски политички партии ОПЕР и СРМ, едниот да куртули од политичкиот колапс, а другиот да си го ичисти теренот пред престојните локални избори, каде што како и, не за свечени церемонии туку за манипулации,погрешни неточни насоки со кои би се оствариле нивните целим наравно доколку моите сомнежи испреплетени во ова анализа се точни.
Мозес Соломон (Мухаџер Сулејман)

Chitingen li akava?

Vavilonakiri kula

E Vavilonakiri  kula trujal i Biblija sa thamarin taro Noeskere potomcija kola so shurukergje te …

Autokratija jali Demokratija ?

Anglo savo alusaribe si mukle o dizutne tari komuna Shuto Orizari? So ikerela adaja turlija …