Tuesday , August 22 2017

ДУИ, БЕСА и Алијансата на Албанците со заедничка платформа во преговорите за нова влада

ДУИ, БЕСА и Алијансата за Албанците со вкупно 18 пратеници настапуваат заедно во преговорите за создавање нова влада. Во денешното заедничко соопштиение е наведено дека договориле платформа во која се залагаат за измена на Уставот во кој треба да се наведе дека „ македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија”.

Во продолжение е посочено дека во Собранието ќе се залагаат за усвојување на Резолуција со која, како што велат, се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот 1912-1956. Дополнително ќе се залагале и за сеопфатна дебата за знамето, химната и државниот грб со цел, како што велат, државните симболи да ја рефлектираат општествената мултиетничност и етничката рамноправност.

Натаму во платформата велат дека ќе ја дадат својата поддршка на политичка партија со која ќе ги исполнат следните цели: целосна подршка за непристрасно вршење на работата на Специјалниот обвинител, потоа целосна рамноправност во согласност со Охридскиот договор и Уставот, целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик на сите нивоа на власта заедно со македонскиот јазик како официјални јазици во Република Македонија, постигнување економска рамноправност преку рамномерен регионален развој, како и решавање на спорот за името, во согласност со европските вредности и принципите на меѓународното право со вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.

Во платформата се бара и создавање нов механизам во форма на Државна комисија за финансирање на општините, за донесување одлуки со право за владини грантови во корист на општините и создавање Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците како надлежен орган за почитување на правата на заедниците и поттикнување на економскиот и социјалниот развој во неразвиените подрачја.

Chitingen li akava?

Avgo dive taro hramoviba ko fakultetija, šajdipe e Romenge te balaren pumaro educiribe!!!

O agorkerde maškar sikljovne, avdie isilen šajdipe bašo umuti thaj mangin te oven sukcesivna ko …

Iranenape li palem o plava kartonija bašo sastipe?!!!

Šherutno sebepi bašo iranibe e plava kartonenge si, adava so panda nane firma koja ka …