Friday , July 21 2017

NVO

НВО Сонце: Голем број Роми во Тетово без основно или средно образование

Од вкупно 105 анкетирани Роми од Тетово, на возарст од 14 до 35 години, 97 немаат завршено основно или средно образование, покажуваат податоците на невладината организација Сонце од Тетово. До овие бројки тие дошле по реализацијата на теренското испитување во текот на март низ шест различни ромски наслеби во градот. Од …

Čitin Pobuter »

ПОВИК ЗА БЕСПЛАТНИ ОБУКИ ЗА МЛАДИ НЕВРАБОТЕНИ РОМИ

Центарот за економски анализи (ЦЕА) во партнерство со Сумнал, Светла Иднина и Сонце во рамките на проектот “Вработување на млади Роми” финансиран од Европската унија, организира серија на бесплатни обуки со цел зголемување на капацитетите на младите Роми за поголема вработливост. Обуките се наменети за сите невработени Роми од 18-35 …

Čitin Pobuter »

Здруженијата на маргинализираните заедници бараат примена на Стратегија за сексуално и репродуктивно здравје и права 2010 -2020

Владата на Република Македонија и надлежните министерства не презедоа конкретни активности за да го унапредат уживањето на сексуалното и репродуктивно здравје и права, туку напротив со низа активности, мерки и кампањи влијаеја кон се‘ поголемо оддалечување од принципите и од целите на Националната стратегија за сексуално и репродуктивно здравје и …

Čitin Pobuter »

O Roma majlojalno dizutne an i Makedonia – nane len bugarsko pasošia

Ko but mitingia thaj debate e romane NGO sektorea nitirinel pe majbari sama e Romane naciake. Ola notirinena kaj i romani jekhin nane organizirimi akcia so na mukhel pee Romenge te oven unime te jeren barabutne trampe, a jekh taro majšerutne faktoria si i napakjiv maškar peste. Ko odola tribine …

Čitin Pobuter »

Arakhiba mashkar Romane Ngo thaj o SEP bashi EU pursakija( Video)

Erati ko SEP ko sekretarijati bashi evropakere puchiba sine arakhiba mashkar romane Ngo save so leljargje pursakija taro Eu bashi majshukar romane Ngo avgo thaj dujto than. Avgo than sine o roman resursno centar RRC taro Skopje sar thaj dujto o romano regionalno edukativno ternikani organizacija R.ROMA taro Kratovo. Ko …

Čitin Pobuter »

IRU Manifesto

Pativalen I Internacionalno Romani Unia – IRU sar majbari aktivno internacionalno Romani organizacia, ko avipa e notaciake taro 46 berša taro ikeriba o Jekhto Lumiakoro romano Kongreso an o London, Britania, kote odova dive si čhivda i funda avdisutne Romane identitoske (flago, himna, terminilogia Roma thaj Romani nacia) bičhavel an …

Čitin Pobuter »

Ораторските настапи на тема: „РОМСКИОТ НАРОД – МИНАТОСТ, СЕГАШНОСТ, ИДНИНА

Ораторските настапи на тема: „РОМСКИОТ НАРОД – МИНАТОСТ, СЕГАШНОСТ, ИДНИНА“ ќе опфатат актуелни и релевантни теми кои се поврзани со Ромскиот народ. Говорите на ораторите имаат за цел да ја информираат, едуцираат и мотивираат/инспирираат публиката, како и да се зголеми критичното размислување и проактивноста на публиката.

Čitin Pobuter »

Ромска граѓанска Платформа во Македонија (Видео)

Ромската граѓанска платформа во Македонија заедно со останатите ромски невладини организации, планира да создаде можности за работа во различни сфери од планираните активности. Ова е прва средба на Ромската граѓанска платформа која што ќе влучи 50 ромски организации со цел да се подобри ромскиот интегритет во различни сфери во Македонија. …

Čitin Pobuter »

Онлајн Livestream на 24vakti.mk петок 17 март 2017 од 17:00 час, Правен факултет „Јустинијан Први“, УКИМ Скопје

ЗГ „РОМАВЕРЗИТАС“ во рамките на организирањето на јавни настани ќе организира дискусија на тема „КУЛТУРНИТЕ РАЗЛИЧНОСТИ ВО ИНТЕРЕС НА МУЛТИКУЛТУРНОТО ОПШТЕСТВО“ ГОВОРНИЦИ: 1. Лазар Јовевски, универзитетскиот професор 2. Башким Бакиу , политиколог 3. Жидас Даскаловски, универзитетскиот професор 4. Елвис Мемети (ЗГ „РОМАВЕРЗИТАС“), политиколог ЦЕЛТА на организирањето на оваа дискусија е …

Čitin Pobuter »

Trkalezno masa ko Šuto Orizari ki Organizacija taro Nvo Mesečina- Gostivar

Avdije ko thana taro Ngo Ambrela ko Šuto Orizari ikergjape trkalezno masa kote so lele than 30 dzuvlja i tema sine sastipaskere problemija thaj nanipa ginekologo. Ko akava than sar logistikani teloikeriba sine dendo taro Nvo Ambrela kote so fokusiringjepe ki tema kote soj naj dukavni vakerela i Aida Mustafovska …

Čitin Pobuter »