Wednesday , January 18 2017

NVO

Асоцијација 24Вакти објавува јавен повик

Здружението за Едукативен и Медиумски Развоен Центар на Млади Роми Асоцијација 24Вакти, објавува:   ЈАВЕН ПОВИК Мониторинг – Анализа на прилозите за ромите во македонските  електронски, пишани и интернет медиуми   – Мониторинг ќе се прави на 5 национални ТВ, на 6 интернет информативни портали, на 4    локални ТВ станици …

Čitin Pobuter »

Nevi neformalno koalicija taro 6 romane thaj pro romane organizacije

-I nevi neformalno koalicija taro 6 romane thaj proromane organizacije isila resarin te kerel rodipe ko 5 umala ( oblasija) ja pa ko akciona planija tari Strategija 2016-2020 kova so lakoro raporti ka ovel raporti ki SENKA bashi integracija e romengiri ki Makedonija. Ko jek i koalicija si fundirimi te …

Čitin Pobuter »

Иницијатива “Ромски глас” – Со сведоштва, колумни ,есеи, анкети ке го слушне гласот на ромите – Кампања за “поголема правда на ромите “

“ПОГОЛЕМА ПРАВДА ЗА РОМИТЕ”. Оваа кампања преку низа на активности и методи и отвори можност на ромската заедница во Република Македонија да се изјасни во однос на актуелната политичка криза и ромскиот глас конечно да биде слушнат. За остварување на целта, формиран е онлајн веб портал “Ромски Глас” на кој …

Čitin Pobuter »

Intervju Ashmet Elezovski – KAMPANJA “MIRO VOTO MIRO BARIPE”

Intervju Ashmet Elezovski Sebepi aktuelno politikani situacija ki Makedonija pobuter aktivitetija kerelape palal akava nevo momenti ki them adale sebepeske kergjem eskluzivno intervju e egzekutivno direktoreja Ashmet Elezovski ki Tema Aktuelno politichko situacija thaj o Roma kaj tane. Sebepi adzikerdo 31 avgust thaj kana o Roma si ko nisavo than …

Čitin Pobuter »

ЈАВЕН ОГЛАС за ангажирање на Тутори

Здружението за поддршка на маргинализирани групи Ромски Ресурсен Центар – Скопје и Асоцијација за Демократски Развој на Ромите Сонце – Тетово го објавуваат Јавниот Оглас за ангажирање на тутори за реализација на туторска поддршка за ученици Роми кои учат во основно образование во Р.Македонија, за учебната 2016/17 учебна година. Здружението за …

Čitin Pobuter »

Press Konferencija NRC- 2 avgust romano Pharrajimos( Видео)

Националниот ромски центар по повод одбележувањето на најболниот ден во историјата на Ромите 08/02/1944 убиствата на Ромите во гасните комори го одбележува  со сите почести, денот  на жртвите Ромите во тоа време, па сè до денес, како  европски граѓани, и во овој случај граѓани на Република Македонија, без оглед на …

Čitin Pobuter »

Romane dzuvljakiri participacijaki politika si ko tikno nivelo !!!

Ki organizacija tari  NGO-“Daja” taro Kumanovo thaj NGO” Kham” Delcevo angleder nekobor dive ikergjape promo javna tribina e romane dzuvljencar tari komuna Shuto Orizari. Akaja si 4 asavki promo tribina ki Makedonija kote so ikerena te shaj te diken kobor o Romane dzuvlja zainteresirime te oven kotor tari politikakiri scena …

Čitin Pobuter »

Jавна трибина на тема Барање за повторување на постапка за признавање право за социјална помош.

НВО ИРИЗ на ден 21.07.2016 год. во Пицерија Сенада во Општина Шуто Оризари одржа јавна трибина на тема Барање за повторување на постапка за признавање право за социјална помош. На оваа трибина учествуваа: Г-ѓа Јасмина Зекир социјален работник при МЦСР Шуто Оризари Г-ѓа Татјана Атанасова социјален работник при МЦСР Бутел …

Čitin Pobuter »

РХСП – КАМП ЗА ЗАСТАПУВАЊЕ 2016 (Видео репортажа)

Охрид, х.Климетица, 10-13 ти јули 2016  Во период од 10-13 јули 2016 година , се оддржa Камп за Застапување наменето за средношколци/студенти Роми кои учат студираат медицина во Македонија , место на оддржување – х.Климетица Охрид. Кампот за застапување е дел од компонентата застапување, која е составен дел од Програмата …

Čitin Pobuter »

Javno debata :Politikani kriza ki Makedonija thaj o Roma (Foto)

I organizacija Romano avazi ki khedin e lokalna partnerencar ki Makedonija kerela serije taro javna debate ki Makedonija ki Tema Politikani kriza thaj o Roma. Asavke debate planirinenape te keren pe ko 6 dizja kote so isi pobuter Roma i resarin o Roma te vakeren piro avazi thaj gnd bashi …

Čitin Pobuter »