Wednesday , January 18 2017

NVO

Khedipe taro terne Roma bashi Ramazan Bajram

Ki Organizacija taro ternengoro klubi Shuto Orizari erati ikergjape khedipe sebepi te nishankerelpe o Ramazan Bajram.   Ko akava than sine pobut terne Roma taro Skopje thaj aktivistija , volonterija taro akava klubi kote ko jek tha sinelen utsavalipe bashi akava baro dive mashkar o Muslimanija Ramazan Bajram. Ko akava …

Čitin Pobuter »

Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција( Видео)

Воспоставување на конструктивен и систематски дијалог помеѓу локалните и националните институции и Ромското граѓанско општество, со цел подобрување на политиките за Ромите и нивната интеграција, социјална инклузија, не-дискриминација, меѓу-етнички дијалог, социо-економски развој и граѓански права. Специфични цели: Зајакнување на професионалниот капацитет, легитимитет и отчетност на (про) Ромски граѓански организации и …

Čitin Pobuter »

Македонија нема прогрес во реализацијата на социјалните (Photo + Video)

Македонија нема прогрес во реализацијата на социјалните, економските и културните права. Комитетот на ОН за економски, социјални и културни права (низ текстот само Комитетот) по разгледувањето на периодичниот извештај на Македонија ги објави Завршните согледувања. Во овој документ Комитетот и дава триесетина конкретни препораки на Македонија како да гиоствари обврските од ратификуваниот …

Čitin Pobuter »

СВЕДОШТВО: Со шлаканица се пораѓаат ромките во ГАК

СВЕДОШТВО Прочитајте го подолу сведоштвото на С.А. и дискриминацијата и насилството со кој се соочила при породувањето со своето дете на 14. јуни 2016. Се породив пред една недела. Веќе навлезена во 10 месец со поминат термин за породување, мојот матичен гинеколог со упат ме прати во Клиника за гинекологија …

Čitin Pobuter »

Ko Pashakerde Nacije ki Ženeva , Švacarija dersi dejba bashi romane dzuvljakere hakija ka ovela i Salija Bekir Halim tari Inicijativa e romane dzuvljakiri ki komuna Š O

Ka odrzinelpe i 58 sesija taro komiteti za ekonomski socijalni taj kultuloroski prava ki   Pashakerde nacije  ki Zeneva, Svajcarija Odote ka promovirana o 4 aktuelna problemija e romnjengiri taro Suto Orizari 1.Naniba  maticen ginekolog. 2.Nezakonska naplata taro maticna ginekolozija 3.Neposetenost taro patronazna sestra ko teko taro bremenost. 4.Diskriminacija  taro …

Čitin Pobuter »

“Strengthening Roma political participation”!

Today it is ERIO-EESC – European Economic and Social Committee conference “Strengthening Roma political participation”! Two of our speakers today are Juan de Dios Ramínez-Heredia, the first member of the European Parliament (1986-1999), President of Union Romani, and Lívia Járóka, former Member of the European Parliament (2004-2014)‪#‎RomaPolitician‬

Čitin Pobuter »

“Jekeskere šajdipa e Romane džuvljenge te len than ki buti ko bikinipaskere taneste”

Ki xurdelin ” 8to Aprili”, ani komuna Šuto Orizari kergape startoja ko 12.00 dakikja O dujto khedipe e romenjencar thaj romencar thari i komuna. O informativno khedipa si kotor taro o proekti “Jekeskere šajdipa e Romane džuvljenge te len than ki buti ko bikinipaskere taneste”, a si ki realizacia tari …

Čitin Pobuter »

Бесплатни очни прегледи во организација na Центар за развој на млади

Почитувани граѓани, би сакале да Ве известиме дека на ден 01.06.2016 год.Среда, во просториите на организацијата КНАМ, во градот Куманово, ќе се одржи првиот бесплатен очен преглед за деца од 3-6 години. Исто така и на 02.06.2016 год Четврток во 08:00 часот во просториите на Месната заедница Топана -Сумнал. Прегледите …

Čitin Pobuter »

Ромскиот ресурсен центар -РРЦ организираше турнир во мал фудбал со учениците кои посетуваа туторска настава оваа учебна година.

Ромскиот Ресурсен Центар во рамки на проектот “Туторска поддршка на ученици Роми кои учат во основно образование во Р. Македонија” финанскиски поддржан од Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта и Министерството за образование и наука во партнерство со АДРР СОНЦЕ-Тетово, на 28.05.2016год. (Сабота) во ОУ. Браќа Рамиз и Хамид организираше турнир …

Čitin Pobuter »

“Jekeskere šajdipa e Romane džuvljenge te len than ki buti ko bikinipaskere taneste”

Avdie ko 14.30 dakikija ki komunakiri sala Suto Orizari,ikergape Informativno kedipe e Romane dzuvljencar tari komuna.Akava si kotor tharo o proekti”Jekeskere šajdipa e Romane džuvljenge te len than ki buti ko bikinipaskere taneste”, a si ki realizacija tari i organizacija Romani Asocijacija Džuvlenge thaj Thernenge LULUDI thaj ORT, finansirimo thari …

Čitin Pobuter »