Tuesday , February 21 2017

Roma Ki MK

Ko JSP palem ka funkcionirinen o busia 9 thaj 19

Ki  bešin e Konsiloske e dizjake Skopje o delegatia angje propozalo o Javno transportno kompania – JSP te funkcionirinen e buseskere linie 9 thaj 19. Akava si kotor taro lende buteder trampe an o akava javno transporti. E buseskere linie 9 thaj 19 persi masek sine čhinavde bizo te anglohavljaren. …

Čitin Pobuter »

ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис

ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис Проектот „Интегрирање на етничките малцинства на пазарот на трудот преку поттикнувањена нивниот потенцијал за вработување”, финансиран од Европската унија, имплементиран од Фондација за Претприемачки сервис за млади, РОЖМ Даја, ЗИП Институт и Футуре 21 објавува ЈАВЕН ПОВИК …

Čitin Pobuter »

КХАМ од Делчево на удар. Контроли им бараат пари од Сорос (Видео)

Инспектори од УЈП го чешлаат работењето на НВО КХАМ. За два месеци по вторпат доаѓа инсепкција, но сега се проверува работењето за 5 години наназад. За НВО КХАМ ова е форма на притисок и обид за оцрнување на огранизацијата која е една од најголемите на истоков и која функционира веќе …

Čitin Pobuter »

Analiza tari 5-to karta tari Inicijativa romane dzuvlja Shuto Orizari

Analiza tari 5-to karta tari Inicijativa romane dzuvlja Shuto Orizari. I dujto emisija tari ” Inicijattiva taro romane dzuvlja Shuto Orizari ” ki analiza vakerela kaj isi poshukaripe ko sastipaskere merke upri o Roma, numa panda adava nae ko zadovolitelno nivelo.  I 5 -to karta tari ocenka taro romani zaednica …

Čitin Pobuter »

Online debata: Studentite po medicina i romskite sosedi- 3 emisija

Online debata: Studentite po medicina i romskite sosedi- 3 emisija Emisijata e realizirana kako del od proektot “Studentite po medicina i romskite sosedi” implementiran od  Zdruzenieto za jaknenje i organiziranje” Romano Avazi”- Tetovo Gosti na Online debatata: Silhan Saitov, Salija Bekir Halim, Erol Uko, Ljatifa Shikovska, Akif Kariman. Tema: “Menuvanje …

Čitin Pobuter »

Адемов: Да им помогнеме на Демирови , кои настрадаа во пожар

Седумчленото семејство Демирови од Штип, чија што куќа изгоре до темел, остана и без единствената светилка во импровизираната шупа каде сега живеат. ЕВН вчера  им ја исклучи електричната енергија, заради неплатен долг. Помош за ова семејство сега бараат и од Одделението за односи со заедниците во општината. Граѓаните колку можат …

Čitin Pobuter »

Romani familija ačile avrijal ko akala shudre vaktija !!!

Romani familija pobuter taro 4 dzene ačile avrijal ko akala šudre vaktija. Thabilo lengoro kher ko baro jevend perdo iveja. O kher lengoro kova so araklola ki “ul Palmiro Toljati” paš ki romani dzamija ki naselba Madžari. Romalen thaj sa okola šukar manuša te khedamen ki jek khedin te šaj …

Čitin Pobuter »

Успешни приказни, Роми Претприемачи во Македонија

Во оваа брошура презентирани се поединечни приказни на само неколку успешни Роми претприемачи. Некои од нив успешно учествувале во програмата за самовработување и ги користеле мерките и успеале да создадат успешен бизнис. Овие успешни приказни претставуваат мотив и инспирација и на останатите невработени лица и потенцијални претприемачи кои имаат идеја, …

Čitin Pobuter »

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА РОМИТЕ„

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА РОМИТЕ„ Целта на настанот е за  превземените активности со кои ромските граѓански организации обединети во проектот „Мрежа на ромски граѓански организации, одговор на ромската заедница“, да ја образложат својата  насоченост  кон Придонес за зајакнување на влијанието на ромската заедница во процесот на креирање …

Čitin Pobuter »

Tajsa o Romano Bal LIVESTREAM ko 24Vakti.mk !!

Tajsa o Romano Bal kova so ka ovel ko Aleksandar Palas ki organizacija taro SRM – Sojuzi e Romengoro ki Makedonija, ka ovel prenesimo preku amari Online TV 24Vakti ko: Facebook thaj ko Youtube. Tajsa taro 20:00 o ari ka ovel tumen moznost sa e Romen taro Sumnal te diken …

Čitin Pobuter »