БАКАРОТ Е НОВОТО ЗЛАТО: Цената скока до небо, побарувачката експлодира со бумот на вештачката интелигенција и електричните возила

Експлозијата на вештачката интелигенција ја поттикнува потребата од повеќе центри за податоци, за кои ќе бидат потребни околу милион метрички тони бакар до 2030 година. Во меѓувреме, овогодинешниот дефицит од 35.000 тони се очекува да се зголеми до неверојатни 100.000 тони во 2025 година.

Батериите на електричните автомобили и станиците за полнење ЕВ исто така зависат од бакар, што го зголемува проблемот со недоволната активност во постоечките рудници или развојот на нови за да се задоволат индустриските потреби.

КОИ ФАКТОРИ СЕ ОДЛУЧУВАЧКИ ЗА ЦЕНАТА НА БАКАРОТ

Додека многу мејнстрим прогнози зависат од солидно економско закрепнување за да се задржи побарувачката за бакар, инфлацијата е тука да остане, особено затоа што ФЕД најверојатно ќе биде принудена да ги намали каматните стапки во одреден момент оваа година. Дури и со само едно намалување на стапката во 2024 година, наместо трите што пазарите првично ги очекуваа, на пат се повисоки цени во американски долари за бакар и други стоки како златото. Неконтролираната инфлација ќе ги зголеми цените, дури и ако меурот на вештачката интелигенција се исцеди или ако видиме други знаци на економско „тешко приземјување“.

Чиле, кој има најмногу резерви на бакар, се бори со зголемените трошоци и старите рудници. Кина е најголемиот светски потрошувач и производител, така што економската криза што го попречува производството таму би ги зголемила и цените. Во меѓувреме, веќе планираните намалувања на производството во Кина обезбедуваат дополнителен нагорен притисок. Во комбинација со нивната доминација во производството и преработката на ретки земји, приврзаниците на зелената технологија се во паника дека режимот може да стави вдлабнатина во метеорскиот пораст на вештачката интелигенција, како и во „зелената енергетска револуција“ на Западот. Но, без разлика дали поради континуиран бум на вештачката интелигенција или намалување на производството, цената на бакарот ќе се зголеми.

Во меѓувреме, за да ги избегне тарифите и санкциите наметнати по руската инвазија на Украина, Кина увезува руски бакар преправен како отпад, заматувајќи ги водите на глобалното снабдување и го намалува влијанието на западниот и американскиот долар. Ова конкретно откритие настана како резултат на неусогласеност меѓу кинеските и руските царински податоци, при што Кина пријави зголемување во форма на хокејски стап во трговијата со отпад меѓу двете земји што не е потврдено со руските извештаи:

Како што расте бакарот, така се зголемува и кражбата на бакар, додавајќи дополнителен дестабилизирачки елемент во функционирањето на основната инфраструктура и пошироката економија. Со оглед на тоа што понудата е веќе намалена, зголемената привлечност на ова ниско висечко овошје за ситните крадци (и бескрупулозните инсајдери кај производителите на бакар) само ќе го влоши проблемот.

Додека некои сè уште веруваат дека сегашниот пораст на бакар најмногу се должи на чисти шпекулации, мнозинството аналитичари сега го гледаат пишувањето на ѕидот со понудата и побарувачката на бакар.

Цените на бакарот неодамна беа поткрепени со очекувањата за стеснети залихи и оптимизмот за изгледите за побарувачка од апликациите за енергетска транзиција, како што се електричните возила и новата технологија, како што се вештачката интелигенција и автоматизацијата.

Зголемувањето на производствената активност, особено во најголемата потрошувачка Кина, каде што истражувањата на менаџерите за набавки почнаа да покажуваат експанзија, исто така придонесе за ентузијазмот за бакар кој оваа недела го достигна врвот од две години на 9.988 долари за тон за добивка од 25% од почетокот на октомври.

Цените се забрзаа повисоко минатата година, откако изгледите за недостиг на бакар концентрат, суровина за метал, беа зголемени со затворањето на канадскиот рудник First Quantum’s Cobre во Панама.

„Сеопфатната реалност е дека изгубивме милион тони снабдување поради прекините на рудникот и индустрискиот циклус се сврте во аголот“, рече Пјотр Ортоновски, аналитичар во Benchmark Mineral Intelligence.

Добивките на бакар делумно беа поттикнати од промената на кратките – облози за пониски цени – позиции преземени кога изгледите за кинеската побарувачка изгледаа дефинитивно мрачни поради намалувањето на производната активност.

„Цените се зголемија навистина брзо во последните неколку недели, треба да очекуваме корекција“, рече трговец со бакар.

Намалувањето на каматните стапки во САД, Европа и на други места, исто така, нуди потенцијал за раст и побарувачка.

Извори од бакарната индустрија велат дека тесните залихи наскоро ќе се видат при извлекувањата на залихите во складишта одобрени од LME и оние што ги надгледува Шангајската фјучерс берза.

Џеј Тејтум, менаџер на портфолио во Valent Asset Management, рече дека недостигот на бакар метал ќе биде вистински тест за тоа дали цените на бакарот може да се одржат „и да одат повисоко“.

Related post