УТРЕ ЌЕ ПРЕДЛОЖИМЕ ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ВОНРЕДНАТА СОСТОЈБА, КАЖА ФИЛИПЧЕ

Министерот за здравство Венко Филипче и Комисијата за заразни болести на утрешниот состанок на Советот за безбедност ќе побараат продолжување на вонредната состојба, со цел да  имаат механизми за имплементирање на препораките. Првата вонредна состојба беше прогласена на 18 март, па се продолжи на 18 април.

„Дел од мерките кои ги предложуваме важат за вонредната состојба и важно е да важат и понатаму, во однос на рестрикциите и уредбите“, рече тој.

Филипче кажа дека почнуваат регионали состаноци со цел за побезбедно патување, согласно препораките на Европската Комисија која вчера објави пакет мерки. Тој денес ќе оди на состанок со заменик-министерот за здравство на Грција, и ќе разговараат за досегашната припрема на здравствениот систем, и  за координцаија за отворање на границите и на аеродромите.
„Ги слушнавме вчера рекациите во јавноста, за одлуката за државните функционери да може да патуваат и потоа да не одат во карантин. Сакам да укажам дека не станува збор за ништо друго совен за органиизирање на состаноци од ваков тип. Сите посети се согласно протоколите за заштита на Комисијата за заразни болести. Воопшто не станува збор дека кој било функционер може да патува“, кажа министерот.

https://sdk.mk/index.php/naslovna/utre-ke-predlozhime-prodolzhuvane-na-vonrednata-sostojba-kazha-filipche/


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime