Во вторник, декларација за признавање на возачките во Германија

Во вторник ќе биде потпишана Заедничка декларација меѓу Министерството за внатрешни работи и Сојузното министерство за сообраќај и дигитална инфраструктура на Сојузна Република Германија за признавање и замена на возачки дозволи, објави министерот за вантрешни работи Оливер Спасовски на својот официјален Фејсбук профил.

Многу македонски граѓани кои живеат и работат во Германија долго веме укажуваа на проблемите што ги имаат со непризнатите возачки дозволи.

Во јуни македонската Влада соопшти дека е усвоен извештајот за преговорите со усогласен текст на заедничка декларација што како што се наведуваше во соопштението од владината прес служба е последна фаза пред потпишување на декларацијата од страна на двајцата министри, со што таа и официјално би стапила на сила.

Потпишувањето на декларацијата ќе значи возачките дозволи ќе им бидат признаени на полнолетни лица со важечка возачка дозвола, издадена од надлежните органи во Македонија и во Германија и кои имаат законски престој на македонска територија (најмалку 180 дена во една календарска година) или на територијата на Германија (најмалку 185 дена во годината).


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime