Во Литванија, турнејата низ ромските заедници е дел од главната туристичка атракција.

Туристичките агенции нудат „сафари“ во ромските населби во Литванија!

Околу 2.000 Роми живеат во литванскиот главен град Вилнус, а туристите кои се „привилегирани“ да ги сметаат за голема туристичка атракција ги третираат како „животни на сафари“, додека од друга страна, туристичките водичи нудат „екстремни турнеи“ „Од нивните села во Литванија. Според британскиот Express.co.uk, туристичките водичи ги претставуваат ромските туристи како атракција и ги носат на гледање, додека ги етикетираат како легло на проституција и зависници од дрога и го претставуваат својот дел од градот како „грешен“.

Компанијата, позната како Духови, исто така ги нарекува ваквите посети „екстремен предизвик“.

Ромскиот пејач и активист Квик за „Политико.еј“ изјави: „Не разбирам како некој може да стори такво нешто и да ги натера луѓето да не гледаат во нас“.

Членовите на ромското население не ги прифаќаат овие туристички посети и се жалат дека се срамат од тоа. Една жена која живее во ромскиот град Киртимаи исто така остро ги критикуваше овие туристички патувања. Таа рече: „Секако дека се чувствувам непријатно и се срамам кога луѓето доаѓаат да нè гледаат на овој начин, така што ова не е зоолошка градина“.

Повеќе на  /www.portal-udar.net/

 

 


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime