Да ги поддржиме оние што нè поддржаа – акција на неформална група за помош на РЕФ

На 17-ти Ноември во просториите на Ромскиот Едукативен Фонд (РЕФ) настана пожар. За среќа, нема повредени од настанатиот пожар, но, овој немил настан предизвика голема материјална штета која е проценета на над 50 000 евра.

Согласно на тоа, на една од најголемите Фејсбук групи, Romaversitas Macedonia Official Group, која брои над 1200 членови, корисници на стипендии од РЕФ, предложи и поттикна иницијатива за собирање на средства од сите поранешни и сегашни корисници на стипендии од РЕФ.

Беше одржана и средба, на која беше одлучено во Петок 07.12.2018 од 12 до 20 часот да се собираат донации во просториите на ЗГ ,,Ромаверзитас” (ул. 11 Октомври бр. 8/1-2, 1000 Скопје).

Донации ќе се собираат и во следниве градови:

– Штип, задолжен Јосиф Рашидовски,

– Битола, задолжен Денис Арслановски.

На средбата е одлучено:

Алумните на РЕФ коишто се вработени, да донираат минимум 10 €.

Тековните студенти да донираат минимум 2€.

За отчетна и транспарентна донаторска акција, сите донатори на средства, со име и презиме или со иницијали заедно со донираната сума (по нивно одобрување) ќе бидат јавно објавени на веб страницата на ЗГ Ромаверзитас (www.romaversitas.org.mk)

Главната порака на иницијативата е:

Да ги поддржиме оние што нè поддржаа!

За подетални информации контактирајте ги членовите на неформалната група:

Мухамед Ајваз;

Елсон Илјаз;

Ален Умер;

Сибел Бајрам;

Руфат Демиров;

Семран Сулејман;

Јосиф Рашидовски;

Денис Арслановски;

Хурија Мукаиповска;

Ервин Мамути

Идриз Дурмиш


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime