ИВЗ ги објави мерките, џамиите сепак се отвораат на 12 мај

ИВЗ не се предомислува. Џамиите и дефинитивно се отвораат за верниците, и покрај постојаните апели на надлежните, дека со ова може да се загрози здравјето на луѓето.

Ријасетот на ИВЗ во РСМ, по повод на отворање на џамиите и со цел за заштита на здравјето на луѓето како и спречување на ширење на вирусот Ковид 19, ги донесе долунаведените мерки, кои треба да се спроведат во секоја џамија:​

– Дезинфекција на џамии;​
– Задолжително носење маска;​
– Чистење раце со средство за дезинфекција при влезот во џамијата или да се носи ракавици;​
– Секој верник треба да има лично сеџаде;​
– Што повеќе да се користат дворовите на џамиите за обавување на молитвите;​
– Да се одржи физичката дистанца колку што е можно повеќе, меѓу верниците;​
– Забрането е престој во групи пред или по обавување на молитвите во џамијата;​
– Верските предавања не треба да траат подолго од 10 минути.​
– Абдест да се зема дома – абдесхањата и тоалетите ќе бидат затворени;​
– Максимално да се избегнат поздравите со физички контакт.

https://republika.mk/vesti/makedonija/ivz-gi-objavi-merkite-dzamiite-sepak-se-otvoraat-na-12-maj/


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime