www.24vakti.mk

Интервју со Лисардо Чано Монтез ,писател и автор на книгата „ Ромите изгубено Израелово племе“

Intervju

Втор Дел

Поради големината на интервјуто ке биде поделена во неколку циклуси

« Ниту една нација во светот не се распрснати како Ромите, од едниот крај на земјата до другата, и тоа сеуште трае до ден денес“.

М.С Зошто мислите дека Ромите се потомци на древните Евреи, кои ги поврзуваат овие двајца луѓе кои биле прогонувани и угнетувани со векови?

Л.М.Ч Мислам , без сомнение дека Ромите и Евреите се браќа, Евреите се племето на Јуда, Леви и Венијами а Ромите се дел од племињата на Ефрем Манасија, Симеон, Исахар, Рувим, Гад, Асер, Забулон, Дан и Нафтали, иако во Ромите има и половина племе Бенџамин.

Најсилниот доказ за врската меѓу Евреите и Ромите е Библијата, бидејќи Библијата е словото Божје. Библијата е она што кажува како Бог го формира израелскиот народ и од кого тие биле составени. Библијата ни кажува дека дванаесетте племиња ќе бидат расфрлани низ светот, од една нација во друга, Библијата ни кажува дека 10 – те племиња ке го заборават неговото име, и Библијата вели дека на крајот Бог ќе ги врати во Израел. Бог во Библијата стави знаци со кој би се препознале изгубените племиња . Библијата вели дека дванаесетте племиња, ќе страдаат од истите болести, тогаш мора да се види дека Ромите ги трпеле истите болести и страдања како и племињата на Евреите. Знам дека е тешко да се свати и прифати вакви вистини, но сакаме или не ние ораме да прифатиме дека во екот на историјата на овие два народа доживувале исти судбини.. Ниту една нација во светот не се распрснати како Ромите, од едниот крај на земјата до другата, и тоа сеуште трае до ден денес.

Факт е ако се погледне историјата, ќе сфатиме дека прогонот и Ромите и Евреите биле во исто време и со иста бруталност, на пример:

Евреи: 1391 година , во Шпанија масакр на Евреи, илјадници се убиени.

Роми: 1435 година,започнува прогонот против Ромите, а смртните реченици се изрекуваат од многу земји во Европа.

Евреи: 1492 година, тие се протерани од Шпанија.

Роми : 1499 година протерани од Шпанија и ако тие се противат да заминати покрај заканите да им ги отсекуват ушите и испратат во галии, огромно мнозинство почина оковани во веслата на галиите.

Роми : 1752 година Фернандо VI, Ромите беа испратени на галиите, сите Роми од 20-50 години биле уапсени и однесени во галии, таму и умреле. Малкумина успеале да останат живи.

Роми: 1749 година Маркизот Кове , овластен од страна на кралот Фердинанд VI, започнува истребување на сите Роми од Шпанија тој уапси и затвара околу 12000 РомиЗа овој геноцид докажуват и бројни документи со кој се потврдува геноцидот врз нив.Во период од 324 години во Шпанија доаѓале голем број Ромски групи иако немало детална документација на нивниот број се проценува дека биле 12000, но ако се пресмета нивната емиграција во Шпанија , за овој период дека во Шпанија живееле околу 3000 до 4000 Роми, и дека после стотина години се претпоставувало дека во Шпанија во тој период Ромите броеле некаде околку 12000 иљади се заскрива вистинта за шпанскиит геноцид врз Ромите , но бизарно е да се претпостави дека за 300 години во Шпанија е родиле само 8000 иљади, занчи дека во тој геноциден период во Шпанија живееле многу поголем број од тие 12000 иљади колку што сакат неко да го прикаже. Не се разбира тое е невозможно .

Џеронимо де Саламанка и Мартин Порас, на 19 март 1994 година, предложен од шпанските судови по правото на биолошко истребување на Ромите направиле проект со што ги одземале децата на ромите под 10 години и ги даваа на семејства кои не се Роми, за да потоа ги присилувале да се омажат за не Роми во различни градови на Шпанија,замислете си какви страдања преживуваа сиот тој период.

Прогонството во Шпанија траеше и во времето на Франко.

Холокаустот на Ромите и Евреите – беа убиени 6.000.000 Евреи и 600000 Ромино таа бројка нее точна што се однесува до вкупнит број на убиени Роми таа изнесува многу повеќе ,и може да стгне до 1500 000, Меморијалниот музеј на холокаустот во САД, Вашингтон Д.Цвелат дека за време на Втората Светска војна по логорите на смрта и под други околности беа убиени ии умреле од 25% до 50% ромската популација во тој период.

Крај на вториот дел од интервјуто

Интервјуто го подготвил Мозес Соломон (Мухаџер Сулејман)


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime