Ромски веб тв портал

Интервју со Лисардо Чано Монтез ,писател и автор на книгата „ Ромите изгубено Израелово племе“(Video)

Трет дел од интервјуто

Интервју со Лисардо Чано Монтез ,писател и автор на книгата „ Ромите изгубено Израелово племе“

Кога ги проучуваме хиндусите и ромските обичаи, ние не наоѓаме никаква поврзаност, Хиндусите ги согоруваат нивните мртви со милениуми, за Ромите тоа е грозно. За Хиндусот да биде хомосексуалец е благослов, за Ромите тоа е грозно“

М.С Во вашата книга исто така велите дека покрај индетичните културни обичаи со овие два народа во вашата книга има објавено и мал речник кој се состои од повеќе од 100 слични збора со Евреите и Ромите, можете ли да ни наведете неколку слични збора поемеѓу Евреие и Ромите и слични обичаии со Евреите?

Л.Ч.М Обичаите и законите на Ромите се видени во Тората еднаков на Тора, кај Ромите постоеле совет на старешини на старешини ко сочинувале суд, тие се оние кои се одговорни за решавање на проблеми, и тие носеле закони. Тоа можеме да го видиме во Библијата, “Излез“ 3:16, Бог ,заповеда на Мојсеј за решавање и одабирање на старешини на Израел, кои заедно со него ќе одат до фаранот да го му кажат да ги пушти да излезат од Египет . „Излез „ 03:18. Во Исус Навин 20: 4 видовме дека старешините биле оние што ги решавале проблемите на Евреите. Во „Пословици“ 31:23, исто така, читаме дека старешините биле луѓе од почит. Зарем ова не ги отслукува Ромите порано па и кај некои групи и ден денес Ромите се такви , дури и денес, кога има некаков конфликт Ромите, тие го решаваат преку своите старешини и „Ромaно Крис“.

Ромите многу ретко се мажат за не Роми , ова е нешто што е длабоко вкоренето и сè уште постои и денес . „Второзаконие“ 7: 3-4, „Бог заповеда да не се ожените со незнабошците“.

Семејни врски кај Ромите е многу силна,семејните врски кај Ромите се многу цврсти и длабоко вкоренети.

Кога станува збор за роднините, другата мора да се брани ако другата е навредена, без оглед на причината. Така, неговите главни вредности се:

· Семејството како врвна институција

· Децата и постарите лица уживаат максимално почитување и разгледување

· Заштита на деца и постари лица

· Гостопримливоста е обврска што треба да се изрази со задоволство

· Исполнување на дадениот збор и, пред сè, на ромскиот закон

· Слободата како природна состојба на поединецот

· Солидарност меѓу припадниците на истата етничка група

· Исполнувањето на одлуките на старешините ако тие се дел од ромскиот закон.

Иако морам да кажам дека многу од овие закони и вредности се променети денессо модерниот начин на живот ова кај Ромите било вообичаено не пред повеќе од 20 години.

Родителите заедно со семејството барат жена за своот син , ако родителите на момчето и девојката се во согласност и со согласност на девојката, тие ке стапат во брак . Пред неколку години кога некој . По прославувањето на свадбата, на семејството на деојката се дава денствениот тест кој потоа родителите го чуват.

Друга група на Роми ја држеа саботата и не јадеа нечиста храна. Но тие не знaат зошто го прават тоа, тие не веруват дека се едни од изгубените Израелови племиња . До ден-денес во некои земји тие продолжуваат да го практикуваат истото, како што се Ромите Калдераши во некои делови на светот.

Што се однесува до индетичните зборови во старо хебресјкиот и ромскиот јазик досега двајца изреалски лингвисти открија оклолу 100 тина исти зборови кај двете групи.

Јулија Хорват, Пол Векслер

Еден од најважните лингвисти на нашето време се израелците Павле Векслер кој одделно понекогаш заедно со Јулија Хорват ги направиле најдобрите студии на ромскиот и еврејскиот јазик. Иако нивнара работа наидувала на критики, блокади и спорови, тие напишале повеќе од 20 книги посветени на изучување на семитските јазици. На страница 136 од книгата: Relexification во креолски и не-креолски јазици Јулија Хорват, Векслер Пол вели: Невозможно да се пронајде индиски јазик, што може да се изведе сите карактеристики на индикаторот ромски, иако ова може да биде делумно на лоша документација …… Дури и како звук кореспонденции помеѓу ромскиот и хинди од Пунџаб. Имај на ум дека модерниот хебрејски покажува едноставни звучни дописи кои го поврзуваат о стариот хебрејски (првенствено библиски).

Хебрејски лексикон предвидени со автентични семитски јазици како арапски и арамејски, создавајќи илузија дека современиот хебрејски и библискиот хебрејски е вистински со семитско потекло. …… “Честите ознаки дека ромскиот , имаат форми на говор и гласови, само врз основа на хинди лексикон, значително го попречи процесот на изучување на ромскиот од самиот почеток. “Пол и Јулија, не значи дека негират дека Ромите имаат зборови на Хинду санскрит, што укажува на постоечкиот фкт но дека се потомци од Индија само поради неколкуте збора не значи ништо.

Пол Векслер продолжува, на страница 81: 4, дека вообичаените лингвистички модели прават споредба на ромските и еврејските јазици со непосредна желба да се овозможат детални фонетички респираторни студии на говори и звукови со кој се доаѓа до научна лингивистичка форма за јазикот кој е вкоренет во нивниот говор.

Некои Роми на Балканот можеа да практикуваат некоја форма на јудаизмот. На пример, една група на Ромите во Софија Зутане познат како “Евреите” ( во неа има членови кои се нарекуват “Муслиманите на еврејската вера”), а се потомци на Евреите и Ромите кои живеат во Турција (Томова 1995: 22- 5). “

Павле Векслер доаѓа до точност како да се поврзе со потеклото на Евреите и Ромите, велејќи: “На пример, постои група на Ромите во Софија познат како Зутане ” Евреите “(членови на групата се исто така наречен” Муслиманите на еврејската вера “), кои се потомци на Евреите и Ромите кои живеат во Турција “.

Јулија Хорват и Пол Векслер, во насловот: “Исфрлање на креолски и не креолски јазик” на страна 101 вели:

“Преовладува поглед на лингвисти и историчари, за ромски јазик, … Тие се потомци на Индијците кои мигрирале во Западна Азија и Европа пред илјада години, но Ромите беа свесни дека нивното потекло не е базирано на нивната земја од каде мигрирале “. Она што Јулија и Пол сакаат да кажат е дека Ромите воопшто не изгледале како Хиндуси , тие рекоа дека се од Египет, всушност некои историчари од времето, потврдувале дека тие никогаш не рекле дека се Хиндуси и дека доаѓат од Индија туку од Египет , секогаш велеа дека тие дошле од Египет, и многу Роми посебно од Шпанија, разкаѓуват приказни до времето на фараонот.

Според двајцата лингвисти Ромите не се Индијци, но тие би можеле да живеат во Индија, и не се со индиско потекло.

М.С Вистината за Ромското потекло како некоја голем сила сака да го прикрие, зошто, на кого му смета вистината да се каже дека Ромите не се хиндуси туку стар антички народ , народ кој потекнува од корените на Аврам?

Л.Ч.М Кога ги проучуваме хиндусите и ромските обичаи, ние не наоѓаме никаква поврзаност, Хиндусите ги согоруваат нивните мртви со милениуми, за Ромите тоа е мерзост. За Хиндусот да биде хомосексуалец е благослов, за Ромите тоа е мерзост. И така, еден по друг, како што веќе објаснував, сето ова има врска со Евреите.

М.С Имавте ли досега несогласувања со дел од ромските историчари и интелектуалци во врска со ова ваша теорија, и како ова е прифатено во Изреалскиот свет од причина што повеќето луѓе се обидуваат да ги задржиРомите подалеку од нив?

Л.Ч.М Да, се разбира, ние не се согласуваме со оние од хиндуско потекло, некои стануваат агресивни, но им велам дека ги почитувам, но и дека треба да ме почитуваат.

Ако Израел прифати или не прифати дека Ромите се изреалци, не е важно, бидејќи вистината не може да се промени. Сепак, разговарав со околу 15 рабини со кои се допишувам , а со други, лично зборував, и никој не ме негираше дека Ромите можат да бидат изгубените племиња на Израел. други ми признаа дека знаат, дека Ромите се изгубени племиња. Ќе дојде време кога сè ќе излезе на виделина.

М.С И, на крајот, дали планирате да ја преведете вашата книга на неколку познати светски јазици или ќе биде достапна само во областа на шпански јазик?

Л.Ч.М Да, сакам да ја преведам, барем на англиски, но во моментот не ми го дозволува мојот буџет.

Крај на интервјуто

Интервјуто го подготвил Мозес Соломон (Мухаџер Сулејман)


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime