Прага, Чешка

KHAMORO 2019: Фестивал на Ромската култура-“Не само песна и ора “

Ромски фестивал 26 мај -31 мај 2019

Фестивалот на ромската култура Khamoro се одржува секоја година во главниот град на Чешка, на пролет и лето, оваа година од 26 мај до 1 јуни. На настанот ќе присуствуваат танцови и музички изведби, изложби, семинари и предавања, филмски проекции и мастер класи. Фактот што организаторите ги подготвија за гостите на празникот и што ќе бидат нејзините карактеристики оваа година, им рече на прес-секретарот на фестивалот Лукас Котлар.

Лукас Котлар, фото: Ондреј Томсу

-Здраво, Лукас. Што значи името на фестивалот?

– Хаморо значи сонце што свети за сите нас. Покрај тоа, ние одржуваме настан наречен Khamororo “сонце”, ова е детски ден како дел од нашиот фестивал.

– Кој беше основач на фестивалот?

– Во коренот на создавањето на фестивалот беа организации Слово 21 и Studio Production Saga. Тие, исто така, станаа основачи на многу други проекти и граѓански иницијативи. На пример, Слово 21 застана на потеклото на проектот наречен “Manuche”, кој ги поддржува жените и докажува дека општеството треба да смета со нив. Оваа тема е посветена на изложбата на фотографии “Невидлива моќ”, која може да се посети за време на фестивалот Хаморо.

– Како ја гледате главната цел на фестивалот?

 

Фото: Khamoro 2019– Целта на фестивалот Khamoro, првенствено, е да ги собере луѓето од различни националности, религии и погледи на светот. И, се разбира, да ги запознаеме сите со разновидна и невообичаена ромска култура. Ова првенствено е наменето за музички изведби, но и литературни читања, изложби и многу повеќе.

– Кој, според вас, е главен гостин на фестивалот, на кого е ориентиран?

– Би рекол дека Кхаморо првпат се одржал за самите Роми кои живееле во Чешка, но со текот на годините фестивалот привлекувал се повеќе и повеќе различни публика: Чесите, Прага туристите и, се разбира, многу гости од странство. Се обидуваме секоја година да ја направиме програмата поинтересна, што влијае на разни области на културата. Затоа, нашиот фестивал е за секого – за странски гости, за возрасни и за деца, само за секого!

Фото: Khamoro 2019Во 2017 година, фестивалот Кхаморо во Чешката Република го посетија Григориј Деметра и ансамблот “Покажи на московските Цигани”. Тие настапија во салата во Луцерн Прага. Музичката група ја освои публиката не само со мелодичноста на мелодиите, туку и со прекрасни танцови броеви.

– Како се разликува фестивалот оваа година?

– Фестивалот ја отвара третата деценија од своето постоење. Оваа година е невообичаена по тоа што ја добивме европската ознака за квалитет EFFE Festival Label, која им се доделува на иновативни фестивали како признание за активностите на нивните организатори на меѓународно ниво. Така, ние сме на првите десет европски фестивали.

– Што ќе биде претставено на фестивалот, покрај традиционалните ромски песни и ора?

Фото: Khamoro 2019 Ние се стремиме да докажеме дека нашата култура не е ограничена само на изреката “Секој циганин е музичар”, би сакале да покажеме дека Ромите се талентирани и на многу други начини. На пример, во областа на литературата – ќе одржиме настан наречен Гаворо, што значи “село” на ромски, во рамките на кое ќе се одржуваат книжевни читања на Клубот на чешки роднини. Посетителите исто така чекаат невообичаени вечери, т.н. раскажување приказни или “раскажување приказни”: ние ќе се собираме околу огнот во вечерните часови, а постарите Роми ќе ги споделат своите спомени.

– Кој настан, според вашето мислење, е најинтересен?

– Лично, најмногу ме привлекуваат темпераментите странски музички групи. И покрај ромскиот џез секција Џипси џез, кој традиционално е организиран во Џез Докот, со нетрпение го очекувам изведбата на групата Fanfare Ciocărlia, тоа ќе биде еден од најинтересните концерти. Те се ромски оркестар од североисточна Романија. Таа е основана во 1997 година, оттогаш тие играат повеќе од 2500 илјади концерти низ целиот свет: во Европа, во Америка, во Јапонија, па дури и во Австралија. Во Прага, тие ќе настапат двапати – во петокот, на 31 мај, на концерт на традиционална ромска музика и на затворањето на фестивалот во клубот СаСаЗу.

Минатата година на завршувањето на фестивалот настапи оркестарот на Синиша Станковиќ од Србија. Оваа музичка група дошла во Прага не за прв пат, згора на тоа – таа е популарна низ целиот свет, музичарот и композитор Горан Бреговиќ соработуваше со него.

– Обично главниот дел од фестивалот Khamoro се одржува на влезот на Влтава, но оваа година се преселивте. Кажете ни каде и зошто?

Фото: Khamoro 2019 насипот е исклучително популарно место за настани, а оваа година, за жал, не се согласивме за датумите и се преселивме во касарната. Ние веќе ги одржавме првите големи настани, па со сигурност можам да кажам дека оваа промена е на подобро, нашите гости и посетители на фестивалот беа задоволни.

– Каде на друго место ќе се одржи фестивалот Khamoro?

– Фестивалот ќе се одржи на шеснаесет локации низ Прага, речиси во сите делови на чешката престолнина. Би сакал да споменам такви знаменити места како Американскиот центар за наука и култура, Унгарскиот институт во Прага, како и познати културни центри: RockCafe и алтернативниот театар Ла Фабрика. Ќе го прославиме Денот на детето во паркот Портхајм и ќе одржиме гала концерт на затворањето на фестивалот во еден од најголемите прашки клубови, СаСаЗу.

https://www.radio.cz/ru/rubrika/radiogazeta/festival-cyganskoj-kultury-ne-tolko-pesni-i-plyaski

https://www.khamoro.cz/en/


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime