Одредена е цената на лекот за лекување на коронавирус

Компанијата Gilead Sciences Inc одлучи цената на лекот ремдесивир, за лекување на заболени од Ковид-19, да биде 390 долари за шише, во разивиените земји, соопшти извршниот директор Даниел О’Деј.

Кога ќе се земе предвид дека лекувањето просечно трае пет денови, износот кој пациентот би требало вкупно да го плати за тој лек е 2.340 долари.

О’Деј додал дека компанијата почнала преговори со производителите на генерички лекови за да се обезбеди сите земји во светот да имаат пристап до овој лек, така што во другите земји цената ќе биде значително пониска.

Инаку, Европскиот регулатор на 25 јуни условно да одобри уптребата на антивирусниот лек ремдесивир за лекување на заболени од коронавирус, што е прв лек кој добил препорака во Европа. Тој ја препорачува употребата на ремдесивир кај возрасни и деца на возраст од 12 години дијагностицирани со пневмонија за кои е потребен внес на кислород.

 

republika


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime