ОБСЕ/ОДИХР

Поддршка на изборите во Западен Балкан: Промовирање на изборното учество на Ромите во Западен Балкан

ВАРШАВА
Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР)

Главните цели на работилницата се:

  • да се подигне свеста за ограниченото изборно учество на Ромите во Западен Балкан; и
  • да биде форум за размена на добрите практики во промовирањето на вклученоста на Ромите во соработка со одговорните институции во следењето на изборните препораки изнесени во извештаите за набљудување на изборите, како и препораките на “Третиот извештај за состојбата на ОДИХР: Имплементација на акциониот план за подобрување на состојбата на Ромите и Синтите во рамките на ОБСЕ, за Ромите, со Ромите “.

За таа цел, на настанот ќе учествуваат околу 35 учесници од Западен Балкан, меѓу кои и ромски политичари, членови на парламенти и професионалци во извршните структури, членови на граѓански набљудувачки организации, експерти од меѓународни организации, како и активисти и претставници на граѓанското општество работи на унапредување на учеството на Ромите во јавниот и политичкиот живот.

ОДИХР ќе ги сподели со клучните официјални претставници на изборните страни заклучоците од посетата и ќе ги истакне дополнителните чекори кои треба да се разгледаат пред идните избори.

Настанот го организира ОДИХР преку својата поддршка на изборите во Западен Балкан, финансиран од Европската унија и Австриската агенција за развој.


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime