Референдумот е клучот за подобра иднина

Кога е во прашање за ставот во врска со Референдумот и ставот во врска со ова прашање, јас сум категоричен и сум „за“ бидејќи тоа е клучот за подобра иднина. Причините се едноставни. Со одолговлекувањето на решението за спорот со името, преку овој модул сега е направен компромис и од двете страни.

Рамуш Муарем

Не се во „ќар“ ниту Македонија, ниту Грција, и двете страни се во „зијан“. Индиректно Грција е во „зијан“ бидејќи го признава македонскиот јазик, идентитет , култура и друго, а Македонија е во „зијан“ само со додавка на името Северна. Но, од друга страна, Македонија не е во голем „зијан“ од причина што сепак „менува наслов“, а не идентитет.

Тоа би му дошло пластично објаснето вака – Живеам во Скопје со адреса на пример: улица Маршал Тито, број 35, но, градот донел одлука да ја преименува во ул. Гоце Делчев број 35. И тоа е тоа, јас сум истиот Рамуш Муарем од ист татко, иста мајка, ист матичен број, но со преименувана улица, меѓутоа на иста територија. Сега е потребно да менувам лична карта, пасош, возачка со новото име на улицата – и крај!

За разлика од тоа, Македонија со преименување на името има ќар со влез во ЕУ и НАТО, а тоа е да бидеме рални – подобра перспектива за идните поколениа и генерации. Без страв, нема да се наименуваат како Северно Македонци. Дефинитивно сум „за“.

Кога е во прашање за ставот во врска со Референдумот и ставот во врска со ова прашање, јас сум категоричен и сум „за“ бидејќи тоа е клучот за подобра иднина. Причините се едноставни. Со одолговлекувањето на решението за спорот со името, преку овој модул сега е направен компромис и од двете страни.

 

Оваа колумна е дел од граѓанската иницијатива „Зачекори напред!“, финансирана од Фондацијата Отворено општество – Македонија. Содржината е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги изразува гледиштата и ставовите на граѓанската иницијатива „Зачекори напред!“.


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime