“Ромската армија” од берлинското театарско друштво Максим Горки добива овации на чешкиот фестивал

ТЕАТАР

Угнетувањето на малцинствата, вклучувајќи го и ромскиот народ, и нивната положба во иднина е предмет на театарската продукција на ” Ромската армија “. Претставата комбинира сериозни теми со моменти на хипербола, кои се скоро кабарести стилови.

Театарската куќа Максим Горки, со седиште во Берлин, ја изведе претставата на последниот ден од фестивалот на театарскиот свет во Брно, Чешка, на 29-ти мај. Поголемиот дел од публиката му подари овации.

Актери во продукцијата на режисерот Јаел Рон – повеќето од нив Роми од различни европски земји – играат со идејата за револуција и формирање на вооружена сила на ромскиот народ. Во други времиња тие ги проветруваат своите трауматизирани искуства од нивните адолесценции и детства на Балканот и во Британија, рапувајќи и пеат на некои точки.

Подоцна актерите се претвораат во “ромски суперхерои” и размислуваат за иднината на Ромите за да го затворат шоуто. Отстранувајќи ја хиперболата која го придружуваше најголемиот дел од производството, тие ја повикуваат ромската заедница да стане повеќе самосвесна, за единство преку националните граници и за сузбивање на предрасудите.

Театарот Максим Горки често продуцира политички и општествено ангажирани претстави. Во “Ромската армија” изведувачите исто така декларираат против хомофобијата и стереотипните погледи на малцинствата.

http://www.romea.cz/en/news/czech/romani-army-by-berlin-based-maxim-gorky-theater-company-gets-standing-ovation-at-czech-festival?fbclid=IwAR1m4NhLVhw2bNqCPepE2t3dtDd0TZquqoPJ0Cui_1mW_s7NtZeUcZeqOek#.XPKIoAadOaE.facebook


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime