Ромската заедница навредена: „Политичарите го штитат Рашковски“

Сенада Сали е поранешна студентка на генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски. Таа сега работи како правник во Европскиот центар за правата на Ромите и вели дека е разочарана од нејзиниот поранешен професор, за кого вели дека не верувала оти можел да има стереотипи за Ромите.

Режимот за Ромите не е сменет, бидејќи стереотипите сѐ уште постојат, дури и меѓу политичарите, додава Сенада, која е најразочарана од неказнувањето на оние кои ги навредуваат Ромите.

Претседателот на опозициската партија Демократски сили на Ромите, Шабан Салиу, вели дека зборовите на Рашковски задираат во чувствата на Ромите, а во случај да се докаже и дека имало неправилности во тендерската постапка, тогаш како што велат од партијата,  Рашковски, треба да поднесе оставка.

Но, поинаку мисли партнерот на владината коалиција, пратеникот Самка Ибраимовски. Тој вели дека сите грешат, па затоа откако Рашковски се извинил, Ромите треба да му простат за грешката, за која, како што вели Ибраимовски, нема потреба од поднесување оставка.

Инаку, реакција уследи и од другиот коалиционен партнер, Амди Бајрам, кој го оправда Рашковски, велејќи дека можеби изразот го употребил во еуфорија. Генералниот секретар на Владата, Рашковски им се извини на Ромите, како и на Италијанците за речникот кој го употребил во разговор за време на средба во Влада.


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime