Konkursija

КОНКУРС за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски

Врз основа на член 49 став 1 од Законот за студентскиот стандард (“Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.15/13, 120/13, 41/14, 146/15, 30/16, 178/16, 64/18 и 20/19) и член 2 од Правилникот за видот на студентските стипендии и начинот на доделување на студентските стипендии (“Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 168/19), Министерството за образование […]Čitin pobuter

Roma ki MK

Известување за пријавени кандидати и реонски инструктори на територија на

Почитувани, Ве известуваме дека тестирањето на пријавените кандидати за попишувачи и реонски инстуктори за Попис на населението во КПР 44 – општина Шуто Оризари, ќе се оддржи на ден 11.03.2021 година ( Четврток) со почеток од 12:30 часот, а истовремено замолуваме за навремено пристигнување на пријавените кандидати. Тестирањето ќе се оддржи во просториите на ООУ „Браќа […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

Онлајн тренинг на тема “Презентациски и комуникациски вештини” Во рамките

Проектот е финансиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот фонд за грантови за регионална соработка. Нови решенија за старите проблеми“ (НСОП), финансиран од грантовите на ЕЕА и Норвешка, има за цел поддршка на ромските заедници во прилагодување и спроведување на проекти за вклучување и зајакнување, кои веќе биле успешно испробани и тестирани […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

Romane partije thaj o Alusariba ko Kosovo ko 14 Februari

Mashkar o 28 politikune subjektja ani sah Kosova 11 minoritarune politikune subjektja ani gara vash o anglo vahtune Alosaripja. Adive shrdela e alosaripeski kampanja ani Kosova vash o avrirendune parlamentarune alosaripja kola adikegryona pe 14 februari, koja ka lungyargyol vasha 10 dive dji pe 12 februari. Adivestar shrdena o oficialune aktivitetja kote o politikune subjektja, […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

27 јануари е меѓународен ден на сеќавање на трагедијата на

27 јануари е меѓународен ден на сеќавање на трагедијата на холокаустот што се случи за време на Втората светска војна. Тоа е ден за спомен на геноцидот што резултираше со смрт на милиони луѓе од страна на нацистичкиот режим и неговите соработници. Терминот “Холокауст” се однесува на актите на геноцид за време на Втората светска […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

ЕУ: Не се успеа со рамноправноста на Ромите

По десет години специјална политика за Ромите, билансот е оскуден. Европската комисија сега со нов обид: со нов План за малцинства треба сѐ да стане подобро. Досегашната стратегија на Европската унија за интеграција на нејзиното најголемо етничко малцинство, Синти и Роми, односно луѓе со ромско потекло – не успеа. По десет години специјална политика за Ромите, […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

REDI Summit Edition 1, 15-17 December 2020

The Roma Entrepreneurship Development Initiative1 is proud to announce the REDI Summit 2020! REDI Summit is a high-level event, bringing together government officials, representatives of European institutions, international organizations, Roma entrepreneurs, the REDI business club and Roma civil society. The event will take place between 15th and 17th of December 2020, with panel discussions from […]Čitin pobuter

NVO

Donacija taro RIO/OSF – Berlin 50 000 evra bashi komuna

Direktno arka bashi nasvale taro COVID 19 – paketija dezinfekciona srestvencar, paketija hajbaske, vitaminska terapija paketija, thaj pul oksimetar. Shurakerindoj taro Dekemvri thaj naredna 3 masekoja ka delinen pe paketija ko uchipe taro 50 ooo evrija donirime taro Roma InitiativeOffice/ Open Society Foundation Berlin. Akala paketija ka ulavenpe bashi nasvale taro COVID 19 thaj lengere […]Čitin pobuter