Edvin Azirovik

https://24vakti.mk

Politika Roma ki MK

Delegacija taro DSR ko arakhibe e lidereja taro VMRO DPMNE

Sebepi 8-to April, e Romengoro maškardžijaneskoro dive, delegacija tari partija Romengere demokratikane takatija, legardi taro prezidenti d-r Šaban Saliu, teli prezidenti Ajduvan Mamudov thaj generalnikano sekretari Bajram Kurteši, kergja pe arakhibe e prezidenteja taro VMRO DPMNE, Kristijan Mickovski. Kergja pe lafi baš o problemija kolencar so khuvena pe o Roma sar thaj pošukar keribe e […]Čitin pobuter

8 APRIL Roma ki MK

Демократските сили на Ромите им го честита 8-ми април на

8-ми април е Меѓународен ден на Ромите кој се одбележува низ целиот свет. Оваа година се одбележува јубилеј од 50 години од одржувањето на првиот Светски Конгрес кој се одржа во Лондон во 1971 година. Овој Конгрес има историско значење за Ромскиот народ затоа што беа донесени историски и важни одлуки кои се однесуваат за […]Čitin pobuter

Muzika

Nakla i dujnaja muzicari Denis Demirov

O terno muzicari Denis Demirov , poznato sar delo tari grupa ,,Gazoza bend ” nakla i dujnaja sabale , ko 38 bersh. -I vest bashi leskiri smrt potvrdinga la leskoro kolega Dzambo Agushev , kova so izjavinga deka spored o prva informacije so dobinga , O Demirov mulo khere,ko sojba. Sine le problemija e shekereja […]Čitin pobuter

Roma ki MK

Започнува попишувањето на одделни категории на лица

Денес започнува попишувањето на одделни категории на лица за да се обезбеди подобар опфат и квалитет на податоците за одделни категории население. Во периодот од 1 до 15 март, Државниот завод за статистика ќе спроведе попишување на следниве категории на лица: Лицата што за време на Пописот се наоѓаат во служба на Армијата на Република […]Čitin pobuter

Roma ki MK

СУДСКА ОДЛУКА ВО КОРИСТ НА РОМСКИ И НЕРОМСКИ МАЛОЛЕТНИ ПРЕСТАПНИЦИ

Брисел, 24 март 2021 година: Судот во Северна Македонија им наложи на националните власти да обезбедат образование за децата во Воспитно-поправниот дом Тетово, повеќето од нив Роми, од почетокот на учебната 2021/2022 година. Основниот суд Скопје 2 во Скопје донесе првостепена пресуда дека ускратеното право на образование во ВПД Тетово претставува индиректна дискриминација врз децата, […]Čitin pobuter

Roma ki Lumia

Онлајн тренинг на тема “Презентациски и комуникациски вештини” Во рамките

Нови решенија за старите проблеми“ (НСОП), финансиран од грантовите на ЕЕА и Норвешка, има за цел поддршка на ромските заедници во прилагодување и спроведување на проекти за вклучување и зајакнување, кои веќе биле успешно испробани и тестирани од други партнери. Одобрен е нов проект на нашата мрежа за финансирање преку ЕЕА и Норвешките грантови за […]Čitin pobuter