Sali MemedMarch 1, 2021
Dzaferi.jpg

1min15

Локалните избори во Северна Македонија треба да се одржат на 3-ти, 10-ти или 17-ти октомври, соопшти денеска на средба со новинарите претседателот на Собранието Талат Џафери.

Деведест дена претходно тој треба да ги распише изборите односно во јули, а најдоцна на 1 август, во зависност од датумот што ќе го договорат политичките партии.

Џафери предупредува дека доколку дојде до тоа паралелно да се одржуваат предвремени парламентарни избори, треба да се има предвид како тоа ќе се одрази на роковите за техничката влада, за кампањата и за увидот во избирачкиот список и како ќе се одрази врз работата на ДИК и соодветните институции.

За барањето на опозицијата за избори заедно со локалните, вели дека еден пратеник може да го поднесе предлогот и ако има соодветно мнозинство нека го изгласа.


Sali MemedMarch 1, 2021
56656253_303.jpg

2min43

Исти образовни шанси за сите во Германија? Студија на Здружението РомноКер покажува напредок во подготвеноста за образование кај најголемото европско малцинство, но и дискриминација

„Ти си никој и ништо, за ништо не те бива“, со векови важи ваков начин на обраќање кон ова малцинство, некогаш суптилно, а некогаш отворено, вели Себастијан Куртиси за Дојче веле, еден од анкетарите во изработката на студијата на РомноКер меѓу староседелците и имигрантите Синти и Роми. РомноКер е здружение на Синти и Роми, кое би требало да ја одржи нивната култура и идентитет, а неговата студија ја поддржа Фондацијата сеќавање, одговорност и иднина (ЕВЗ).

Научно се обработени 614 интервјуа. Куртиси е исто така припадник на малцинството кое брои околу 6,3 милиони луѓе во ЕУ со заеднички ромски јазик – романес. Државите-членки на ЕУ се повикани експлицитно да го поддржат учеството на Ромите во образованието, а 80 % од испитаниците него го сметаат за многу важно.

Зошто мислите дека сум таков?

Себастијан Куртиси е Ром роден во Македонија и израснат во Србија. Завршил техничко училиште и со 17 години со родителите избегал во Германија. Во меѓувреме има германски пасош. Работел во Ахен во постројка за десулфуризација, а денес е социјален работник и советува луѓе кои се приматели на социјална помош Харц 4. Во еден момент го сфаќате обемот на предрасудите кон нас, вели тој: „Тоа е народ на крадци, музиканти, гатачи и просјаци… Зошто мислите дека и јас сум таков?“

Авторите на студијата укажуваат на расизам, антициганизам и дискриминација. 40 % од испитаниците зборуваат за дискриминација на нивните деца, воедно и од наставниците и од учениците, две третини се чувствуваат дискриминирани, и во образованието. Но, таму каде наставниците имаат поголеми очекувања од децата од малцинствата, тие деца во просек постигнуваат добри резултати.

Тоа може да го потврди и Марија Шуекер-Вајс, припадничка на народот на Синти и Роми која исто така работела во студијата како анкетар. За Дојче веле таа зборува за мајка на син на која поради германското презиме ѝ се обраќаат најнормално. Но кога таа и сопругот ќе се појават во училиште, со „црна коса и темен тен на кожата“, им поставуваат чудни прашања. Одеднаш детето мора да оди на дополнителна настава, иако е добар ученик.

„Тоа често го доживувам“, вели Шуекер-Вајс. Многумина велат дека децата без оглед на добрите оценки добиваат лоши препораки за натамошно школување. Нејзината родена ќерка која учи во гимназија рекла: „Среќна сум што имам руса коса и сини очи“. Затоа не мора никому ништо да објаснува.

Имаше голем револт кога неодамна полицијата привела 11-годишно момче со лисици на рацете без да ги информира родителите.

Страшни разлики во однос на останатото население

Во однос на поранешни истражувања и претходни генерации, РомноКер студијата покажува напредок во образованието, вели за ДВ Карин Куда, педагог на Европскиот универзитет во Фленсбург и една од авторите на студијата.

Во меѓувреме сите деца од малцинствата посетуваат настава во основно училиште, но „голем број испитаници и натаму од училиште заминуваат со празни раце“ – секое трето дете не го завршува училиштето, што значи нема никакво занимање, па потоа добива само лошо платени работи. Кај најмладите испитаници има двојно помалку без диплома, но и тоа е ногу повеќе од просекот на вкупното население – само пет проценти возрасни во Германија немаат завршено училиште.

Без оглед на сиот напредок кај младите испитаници, се покажува „застрашувачка разлика во однос на просекот на државно ниво“. Помалку деца одат во градинка, многу малку завршуваат училиште или факултет. Додека 15 проценти од испитаниците под 30 години завршуваат училиште, само 4 % проценти завршуваат факултет. Една од причините е што семејствата не можат да ги поддржат децата и не наоѓаат пристап до помошта, покажало испитувањето.

Долгорочни последици од нацистичкиот прогон

Соосновачот на Здружението РомноКер, Даниел Штраус во 2011 година ја направил првата студија за образованието на ова малцинство. Неговиот татко, раскажува Штраус за ДВ, е еден од ретките кои го преживеале холокаустот, останал неписмен поради забраната за школување за ова малцинство. „Затоа се грижел неговите деца да учат“, вели Штраус.

https://www.dw.com/mk/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%88%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5/a-56675028


Sali MemedMarch 1, 2021
Prijavi-Lihva2-1.jpg

1min15

Граѓаните отсега ќе можат анонимно да пријават Лихварство на бесплатниот телефонски број 0800 00 201. Министерството за внатрешни работи одлучи да отвори оперативна акција „Пријави лихва“ со цел сузбивање на незаконската појава на позајмување на парични средства за несразмерна имотна корист преку многу висока камата, позната како лихварство.

-Кривичниот законик лихварството го дефинира на следниот начин: „Тој што за услугата што му ја прави на некое лице прима или договара за себе или за друг несразмерна имотна корист искористувајќи ја неговата тешка имотна состојба, тешките станбени прилики, нуждата, недоволно искуство или лекомисленоста, ќе се казни со парична казна или со затвор до три години“ и „Со казната од став 1 ќе се казни и што неовластено се занимава со давање пари или други потрошни предмети на заем со договор и притоа договара несразмерна имотна корист“, стои во соопштението.

Граѓаните ќе можат преку бесплатниот телефонски број да споделат секакви корисни информации поврзани со ова кривично дело.


Sali MemedMarch 1, 2021
Popis-naselenie-1-780x405-1.jpg

1min19

Денес започнува попишувањето на одделни категории на лица за да се обезбеди подобар опфат и квалитет на податоците за одделни категории население.

Во периодот од 1 до 15 март, Државниот завод за статистика ќе спроведе попишување на следниве категории на лица:

  • Лицата што за време на Пописот се наоѓаат во служба на Армијата на Република Северна Македонија, во државата или во странство
  • Лицата што за време на Пописот се наоѓаат во притвор или на издржување казна затвор во затворите, казнено-поправните установи и воспитно-поправните домови
  • Лицата на служба во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Северна Македонија и членовите на нивните семејства што престојуваат заедно со нив
  • Лицата бездомници

Од 1 март до 21 април ќе се спроведе и самопопишување на лицата што за време на Пописот се наоѓаат во странство, преку апликацијата за самопопишување која од денес е достапна на следниве линкови:

Ги покануваме медиумите да бидат дел од овој процес на претходно попишување со цел навремено и соодветно информирање на граѓаните, велат од Државниот завод за статистика.


Sali MemedFebruary 26, 2021
thumbnail.jpg

1min55

Во 2001 година учествував на 6 неделен курс во Копенхаген. Освен секојдневните обуки имавме можност да посетуваме инситутиции, медиуми, граѓански организации и развојни агенции. Со тоа имавме прилика да видиме како во пракса функционира демократијата на Данска, пример за кој нашата група од балканските земји сакаше да знае повеќе детали. Бев поканет да дадам интервју на ромско радио кој во Копенхаген се емитуваше секој ден по два часа. За мене беше тоа големо и пријатно изненадување. Ромското радио беше финансирано од градот Копенхаген и главна цел беше промоција на ромскиот јазик, култура и образование. Во таа далечна 2001 година во Македонија имавме воен конфликт и помислата за ромско радио финансирано од град Скопје беше еднаква на фантазија. Ромското радио, во тоа време водено од Сељахетин Круезиу, по потекло Ром од Призрен, беше сместено во неколку катна зграда во центарот на градот. Во зградата работеа неколку ТВ и радио станици на останатите малцинства во Копенхаген, без разлика дали тоа беа културни, етнички, религиозни или групи со мигрантско потекло. Во неформален разговор со еден од вработените во локалната сомалиска ТВ станица, изразив позитивни критики за демократијата на Данска и дадената можност на сите малцинства да го негуваат својот идентитет и култура. Сомалиецот ми одговори дека делумно се сложува со мене за демократските можности во Данска и додаде дека можете вие што сакате да емитувате во вашите програми но во суштина нема корисен ефект затоа што освен сомалијците, никој друг не ве гледа во Данска.

*  *  *

Како што знаете, јас се обидувам редовно да пишувам текстови за 24 Вакти. Тоа го правам волонтерски за да дадам скромен придонес кон ромската еманципација и ослободувањето од гаџованската стигма. Целта ми е да споделам став и предлози, секако и критички осврт на настаните од нашето општество и пошироко. Со пристап на генералист, преферирам да ги следам и анализирам тековните процеси од глобална перспектива, така што можно е некој читател да стекне впечаток дека моите текстови имаат потреба за дополнителни специфични детали или потполна информација за причинско-последичните релации на дадена тема во даден контекст и време. Без разлика на тоа, јас сум длабоко убеден дека ние Ромите треба да ја користиме моќта на перото и јавно искажуваме, бараме, критикуваме, предложуваме и анализираме сите процеси и политики за кои мислиме дека се од јавен интерес на општеството и ромската заедница.

Во земјава има инфлација од медиуми, портали, ТВ и радио станици, пишани и електронски списанија. Во тоа инфлаторно богатство од медиумско шаренило во сиромашна држава, јас мислам дека имаме недоволен број на ромски медиуми а со тоа и многу мало влијание и читаност/гледаност од страна на неромските граѓани. Ова не значи дека имам очекувања дека поголем број на ромски медиуми ќе значи поголема читаност од страна на неромите. Имаме политичко и културолошки дефинирано општество кое што е разграничено со етничко-религиозни норми во кои бројката значи моќ и диктат врз помалкубројните. Сите гаџовански медиуми имаат окупирано одреден јавен простор, имаат свои читатели-следбеници, кои се трудат со сите сили да опстанат и бидат фактор во креирањето на јавното мнение. Секој медиум, за да функционира секојдневно во својата структура има уредници, новинари, експерти, политички аналитичари, соработува со јавни и приватни институции, граѓански организации, политички партии кои одвреме-навреме ги гледаме, слушаме или читаме низ медиумскиот етер. Во тоа множество на новинари и политички аналитичари нема ромски експерти, што значи дека кај неромските медиуми нема интерес да се слушне ставот или мислењето на ромската заедница. Кога се во прашање Ромите, во овие 30 години неромските медиуми пишуваат и од година во година ни ги повторуваат вестите на тема сиромаштија, невработеност, дискриминација, ситен криминал, малолетни бракови, необразованост итн. На тема Евро-интеграции, владеење на право, независно судство, економски развој, култура, демократија, избори, законски реформи, итн. ниту еден гаџовански медиум не ги прашува Ромите ниту пак препознава дека нашата заедница има мислечки капацитет и право да проценува и вреднува јавни политики и развојни процеси во државата.

Многу е очигледно дека белата перспектива на гаџованските медиуми не им дозволува да ја „загадат“ својата уредувачка политика со мислења или ставови на некој познат или непознат Ром. Од друга страна, има групации кои јас ги нарекувам медиумски трулеж, кои се длабоко платени, да не кажам поткупени, од една или друга политичка проминенција. Овој трулеж ќе објави текст или информација за нас само доколку е во интерес на нивната дневно-политичка агенда и секако да искористи прилика за оцрнување на спротивниот политички табор. Притоа текстот или веста пак ќе ја прекројат според својата бела перспектива затоа што овие манипуланти многу добро знаат што да му сервираат на својот читател/гледач. Нема да дозволат да исплива вистината или квалитетот искажан од „некојси“ Ром затоа што овие групации веруваат дека вистината и квалитетот им припаѓаат само ним. Тоа верување ја храни нивната површна идеја за супериорност и право да контролираат, наметнуваат и диктираат правила во „нивната“ држава која ја нарекуваат „колевка на цивилизацијата“.

Само да сè потсетиме на државниот јавен сервис – МТВ кој тековно емитува програми на 5 канали. Ви текнува ли дека МТВ нема канал на ромски јазик иако знаеме дека сме трето по бројност малцинство. Нема врска дека сме трети по бројност, поважна е политичката димензија (позадина) на албанската и турската заедница, вклучително нивниот колективен капацитет да си уредуваат јавни сервиси на мајчин јазик, со парите на сите нас. Кога сме веќе кај мајчиниот јазик, иако тој ни е уставно гарантирано право, ниту една генерација досега не учеше на ромски јазик во ромско школо. И за едното (МТВ) и за другото (образование на мајчин јазик), државата приметува и ќе примети – немате кадар. Иако е тоа класична навреда на сето она што го изградивме како интелектуален и образовен потенцијал во оваа земја (со наши напори и странски донации), ние и понатаму многу лесно премолчуваме вакви неиздржани оправдувања од страна на институциите. Премолчувањето значи прифаќање на белата перспектива на гаџованите кои не (сакаат да) препознаваат дека имаме кадар, а тоа им дава поголем поттик да ни го повторуваат како факт од позиција на моќ во сите овие 3 децении. За жал, нашите политички играчи беа и се дел на тој молк и политички диктат, затоа што убедија добар дел од нашите дипломирани студенти брзо набрзо да се вработат во државната бирократија и бидат слепо црево во системот кој назадува 30 години. Според оваа аналогија испаѓа дека дел од политичката и интелектуалната елита на Ромите се колаборанти со гаџованите и следствено се виновни за тонењето на општеството.  Така, тврдењето на гаџованите дека немаме кадар испаѓа дека е „вистина“ а сето она што дипломирало, стекнало знаење и искуство е обезвреднето во лавиринтот на партиските интереси, скромно-ситните амбиции на нашите дипломирани и секако контролата од страна на политичко-економските моќници. Значи, според сето наведено, ромската заедница нема доволен број на новинари, уредници, учители, наставници и пропратни структури за да државата финансира јавен сервис на ромски јазик или основно школо.

Треба да ни биде јасно дека причината не е немањето на кадар туку пристрасно селективното финансирање од страна на државата и општините кои се најповикани да финансираат ромска телевизија, радио, културен дом, спортска сала, театар, и многу други институции. Државата и општините се најодговорните затоа што на секој чекор наплаќаат даноци од нас. Не можеме да замислиме колку таленти и колкав творечки потенцијал е изгубен кај Ромите во изминатите 30 години. Зошто немаме спортисти, артисти, новинари, експерти и културни дејци препознати и признаени на национално ниво? Затоа што ова искомплексирано општество влече големи дози на скриен разисам во својата генеза. Скриениот расизам е суптилен и тежок за докажување, но во суштина ништо поразличит во своите намери од отворениот (институционален) расизам. Иако делува на пасивен начин, ефектите од скриениот расизам ги фаворизираат законите и одлуките во интерес на „бело привилегираните касти“, кои свесно или несвесно прават се што ќе замислат за да си ги задржат привилегиите. Зошто театарот Phralipe не доби прва награда на Скопскиот Аматерски Фестивал во 1971? Зошто Ибуш Ибрахимовски не победи на ниту еден од многуте фестивали на македонски народни песни? Зошто Бајса Арифовска нема свое место во државно финансираната музичка академија? И зошто никогаш не е завршен ниту отворен Музејот на Есма Реџепова и Стево Теодосиевски? Одговорот одамна го даде Горан Стефановски во едно од неговите интервјуа (https://www.youtube.com/watch?v=MYsh8EDuzGU). Расистите во фабриката на македонското општество беа секогаш главните актери  во нефер игри така што дури ни авторитет како Горан Стефановски не можеше да се спротивстави на тесноградите манипуланти. Нив им е многу јасно дека играњето според фер и правични правила за кратко време ќе ги направи губитници.

За среќа, државната негрижа и селективност во финансирањето на медиумскиот простор е делумно избалансирана од страна на приватните ТВ и радио станици, медиуми и портали. Велам делумно балансирана, затоа што нашите ромски медиуми го покриваат креираниот вакуум од страна на државата, факт со кој државата се фали пред ЕУ и другите меѓународни институции дека Ромите ги уживаат сите права како и останатите граѓани. Можете само приближно да претпоставите колкава мака мачат нашите ромски медиуми за својот опстанок и функционирање во нефер расистичко опкружување. Треба да ни биде кристално јасно дека тие не се формирани и не работаат за да бидат алиби на државата, туку примарно да бидат сервис на ромската заедница. Нивните информации се од прва рака, оргинално пренесени од самиот извор на настанот, без пигментократско уредување на веста. Колку ќе издржат не знаеме, а можеби и самите сопственици не може да предвидат, затоа што со секој нов закон или реформа по правило страдаат најмалите и финансиски најслабите медиуми.

Кој и колку луѓе ги читаат и гледаат ромските медиуми??? Голема веројатност на точен одговор е дека ромските медиуми се доминантно гледани/читани од самата ромска популација. Без разлика дали читаме вести, гледаме забавна програма или слушаме музика, ние имаме потреба за свои ромски медиуми. Еден мал дел од гледачите/читателите е можно да бидат нероми. Колку се, кои се – не знаеме, ама може да претпоставиме дека тоа се луѓе кои ја сакаат нашата музика, култура, јазик, солидаризираат со нашата борба за правичност и правда итн. Има и такви кои ги следат ромските медиуми по службена должност или по налог на некој „голем брат“, чисто за да бидат сигурни дека нашето однесување и размислување не носи политички и економски бранови на дестабилизација. Без разлика кој нè чита, кој нè гледа, кој нè следи, правото на мисла и на јавно (критичко) изразување не може никој да ни го одземе. Ако гаџованите не даваат простор и внимание во нивните медиуми многу е нормално да си креираме наши медиуми и јавен простор за дебата. Правото на избор е најсветата вредност во едно демократско општество. Ако немаме избор да градиме заедно со гаџованите, втората логична опција е да изградиме сами. Правото на избор на неромите влијае врз нашето право на избор каде што секоја следна опција води неминовно кон сегрегација на медиумскиот простор, паралелизам и поттик за културолошки поделби. Згора на тоа, еманципацијата на секој народ или заедница е универзално прифатена вредност во светот и ништо не може да ја порекне или осуди како колективен стремеж. Наша задача е постојано да ја градиме и надополнуваме ромската еманципација со идеи, одлуки и акции кои ќе носат суштински подобрувања во животот ромскиот народ. Има неколку прашања за кои треба сами да најдеме механизми и решенија во однос на квалитетната присутност на ромското прашање во медиумскиот простор:

а) дали имаме идеја и спремност да се бориме против лажните вести, репродукцијата на стереотипи и предрасуди кон ромската заедница, без разлика од кого се тие објавени

б) дали и понатаму ќе останеме пасивна публика кон говорот на омраза на социјалните мрежи и дали на тој говор треба да одговориме со реципроцитет или согласно пропишаните законски норми

в) дали ромските медиуми имаат стратегија за зголемување на влијанието врз јавната свест и бидат дел од пошироката јавна дебата за тековните развојни процеси

г) како ќе се демонополизира бинационалниот медиумски дуопол како инструмент на големите партии

ѓ) дали нашите ромски медиуми може да помогнат во градењето ромска платформа и соработка меѓу клучните носители на одговорност на заедницата (партии, бизнисмени, интелектуалци, НВО, културни дејци, итн.)

Листата на прашања може да се прошири или намали, зависно од постојните капацитети и приоритети на секој наш медиум. Само ќе молам без дневна политика и без импровизирање, затоа што токму сега, повеќе од било кога, ни требаат професионално профилирани, транспаретни и непристрасно докажани ромски медиуми, инспирирани од колективните интереси и потреби на ромскиот народ. Сето останато ќе биде повторување на грешките и пропустите од минатото, за што повторно гаџованите ќе донесат супремациски заклучок дека сме несериозни и неспремни во нашите стремежи за подобро утре.

Февруари 2021

https://4rrr.wordpress.com/2021/02/24/%d0%ba%d0%be%d1%98-%d0%b3%d0%b8-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%83%d0%bc%d0%b8/

Надир Реџепи


Sali MemedFebruary 26, 2021
opstina-suto-orizari-3-24vakti-1-1280x720.png

1min55
Јавна реакција
Општина Шуто Оризари јавно го изразува своето незадоволство од одлуката на Министерството за Култура за одбивање на поднесената апликација на Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2021 година.
Оваа година се одбележуваат јубилејни 50 години од 8ми април како Меѓународен ден на Ромите. Целиот концепт на апликацијата кон Министерство за култура се однесува на подигнување на значењето на Ромската култура во мозаикот од Македонското наследство и култура, во пресрет на денот на Ромите и денот на основање на општината.
Во 2020 година, на истиот конкурс општината аплицираше со идеја за возобновување на згаснатото фолклорно богатсво “Пхралипе”, со врвни партнери во областа за кое се одобри сума од 50.000 денари. Овој договор минатата година беше одбиен од страна на општина Шуто Оризари имајќи ја во предвид сериозноста на целиот проект која беше потценета со таа издвоена сума.
Сметаме дека со вакви одлуки Министерството за Култура покажува ниско ниво на желба за меѓуинстуционална соработка и поддршка кон Општина Шуто Оризари
Сепак, Општина Шуто Оризари се обврза и ќе продолжи и понатаму во рамки на своите буџетски можности да работи на негување и промоција на Ромската култура.

Sali MemedFebruary 26, 2021
mijalkov-presuda-750x401-1.jpg

1min40

Поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање Сашо Мијалков доби  казна затвор од 12 години за предметот „Таргет-Тврдина“, што се однесува на масовното прислушување и уништување на опремата од (УБК).

Мијалков е обвинет дека сторил кривично дело „злосторничко здружување“, „злоупотреба на службената положба и овластување“ и „примање награда за противзаконито влијание“.

Пресудата ја изрече петчлениот судечкиот совет во состав Џенета Бектовиќ како прв судија, Владимир Туфегџиќ како втор судија и тројца поротници.

Судијата Туфегџиќ, во обрaзложението на пресудата рече дека масовноста на прислушувањето и самите жртви ја покажуваат потребата на самото прислушување, а тоа е да се воспостави целосна контрола на општествениот, економскиот и политички систем.

– Особена тежина на целото прислушување е уништувањето на опремата, по објавувањето на масовното прислушување. Опремата е уништена со умисла и со тоа се уништени доказите за делото, рече Туфегџиќ.

Оваа кривична постапка, нагласи, има големо значење за системот во целина и особено треба да служи како опомена за органите како УБК да не се повторат ваквите случувања во иднина.

Во овој предмет обвинети се и поранешниот началник на Петтата управа во МВР Горан Грујевски и вработениот во УБК Никола Бошкоски, кои се во бегство во Грција, поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, поранешниот шеф на неговиот кабинет, Тони Јакимовски, Владимир Варелов од УБК и уште пет други лица од Управата.

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби. Прислушувањето директно и индиректно опфатило околу 20 илјади граѓани.

Судењето за „Таргет – Тврдина “ започна на 22 декември 2017 година. Застапници на обвинението се Ленче Ристовска и Трајче Пеливанов.


Sali MemedFebruary 26, 2021
Kultura2602.jpg

2min26

o akana sig editirime rezulttoa taro konkursi ki Kultura bašo proektoa ko 2021 berš ko pres e mediumenge o ministeri kulturake D-r Irena Stefoska vakergja kaj ko Konkursi bašo 2021 apliciringje rekordno 6352 aplikacie.

Premal o Ministeriumi kulturake ko 2021 berš dengja love proektenge so si len funkcia buvljaripa afirmacia em promocia e kulturake, protektiba em promocia e kulturakere darhinalipaske a,are themale dopherdo sa ki proektoa e ternenge em taro terne. Ekstra i sama sine legardi ko jekha jekh egaliteto aso jeri, inkluzia e personenge so si specifično em interkulturakere dijalogoske.

Odova so “ perela ko jakha” si kaj taro sa budžeto so si paše 11 milionia eura ko diferentno umalja ki kultura e romane proektonge si hulavde em dende love pohari taro 50.000 eura taro sa resle 6325 aplikacie dende love si paše 20 proektonge, Dali odole lovencar o Roma thaj i Romani jekhin ka šaj sar so sine akcientirime tari i ministerka Stefoska citiribaja o lafia jekhe pendžarde holandsko historičari em fundavutno e moderno kulturakere historiake o Johan Hojzinga: “ Te mangljam te arakha i kultura, trubul te kera la majodiriga” Ama aj ker kultura bilovengoro ka šaj li?

https://www.romatimes.news/index.php/ro/categories/social/5250-taro-11-milionia-eura-budzeti-basi-kultura-ko-2021-bers-e-romenge-dende-salde-pohari-taro-50-000-eura?fbclid=IwAR2yNvnF6rXDwGCrVnmTQ0MAf_4FKMWFPHvC0_GfXukNG7pADx_Qx-_1neY


Sali MemedFebruary 25, 2021
Vlada.jpeg

1min47

На предлог на Министерството за труд и социјална политика Владата  ја разгледа и усвои Информацијата за проектот „Зајакнување на националните и локалните системи за поддршка на ефективната социоекономска интеграција на Ромите повратници од Западен Балкан“, и ги задолжи Министерството за труд и социјална политика и Канцеларијата на Претседателот на Владата да ги координираат активностите за имплементацијата на проектот.

Проектот има за цел да ги унапреди капацитетите на западнобалканските земји на централно и локално ниво за спроведување сеопфатни модели за реинтеграција на повратниците со поопширна агенда за социјална инклузија со унапредување на социоекономската благосостојба и разрешување на изворните причини и негативните фактори за миграција на Ромите и ранливите популации.

Буџетот на проектот е 4,6 милиони евра и ќе се имплементира регионално во 3 држави, Република Северна Македонија, Република Србија и Република Албанија. Финансиран од Европската комисија и УНДП.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime