Sali MemedJanuary 3, 2019
Ger.-Ambasada-1280x720.png

1min308

Информациите за нов закон, кој треба да стапи во сила од 01.01.2019 г. и кој на граѓаните од земјите што не се членки на ЕУ ќе им овозможи престој до 6 месеци без работен договор и без работна дозвола во Германија, не се точни. Ве молиме да се информирате на веб страницата на германската амбасада за предусловите и времето на чекање за доделување на работни визи, соопшти германската амбасада во Скопје.

Како што информираат, соопштението е испратено поради низа известувања што во последно време се објавуваат во медиумите во врска со постапката за виза за Германија.

https://skopje.diplo.de/mk-mk/service/visa-einreise


Sali MemedDecember 28, 2018
Manifestacija-1280x646.jpg

3min106

Birađjakiri organizacija ,, Kham Sijan“-Skopje  erati  ki siklana ,,Saip Jusuf“ ikergapes i havlardi poetikani rakh savate lele than sikle taro siklane Prajla Ramiz thaj Hamid, 26- Juli thaj o sikle taro Šaip Jusuf.

O avibe e đihaneskoro sas k baro numero mangindor te diken e terne Romane čhave sar drabarena gilja ki Romani čhib thaj odova kamlapes te ačhol ki tradicija sostar valani pobuter asavke aktivitetija te kerenpes, ko sajdipe thaj ikeripe amare dajakiri Romani čhib – Akava sas o vakeripe taro presidenti e Birađjakere Organizacijako Sevgul Abdula.

I manifestacija  putergala o Šerutno e komunakoro Kurto Duduš thaj puterde vakerga  baši peske thaj i komuna ačhovela puterde vastensar savoren te del arka, odola  save mangena te araken i Romani Kultura, Tradicija, Čhib thaj Historija.

Ko sasto aktiviteti lele than terne poetija paše 30 đjene,  aso olendar  ikerge o trin thana- jekto than :Sadeta Aguš, dujto: Marisa Husein thaj o trinto ikerge duj tikore čave save sas olen dialog ki poezija o Ramiz Mamud thaj Barije Ramik.

Sa e avera čhave  save na ikerge  disavo than, olenge te šaj te na ačoven bizo disavo bakšiši i Birađjakkri Organizacija ,,Kham Sijan” taro poro buđeti, avrijal taro akava aktiviteti kerga olenge  tikore baksisija, te šaj te ovelen motivi hramibaske thaj drabaribaske ki Romani čhib.

Ki akaja čipota jeke hangoja ange paluno  lafi i B.O. ,,Kham Sijan” te ulaven šukrin keripe baši akteri saste đjivdipaske baši o Demir Đemail-Đjimi savo nakhavela ko Teatrija pobuter taro 35 berša.

Pal adava ko agor sa e misafirenge sas kerdo tikno kokteli, mangipaja te bičhalelpes o purano 2018 berš thaj savore asande thaj bahtale te đjakera o nevo 2019 berš.


Sali MemedDecember 28, 2018
Muki-660x330-1.jpg

1min105

Какви се нашите очекувања во новата 2019 година, за какви промени ќе се надевамe?

Искрено што се однесува до мене јас не очекувам дека новата 2019-та ке донесе било какви промени во однос на катастрофалната положба на Ромите во Македонија. „De ja vu» , се ќе биде исто освен последната бројка ќе се смени, наместо 8 ќе се додаде 9, ке кукаме за пари, за сиромаштија, ке молиме за собирање пари за поединци, а од друга страна ке се радуваме на богатите ромски свадби, прослави на матури, кумства, традиционални и не традиционални концерти и други екстраординарни веселби кои ја покажуват комплетната ромска хипокризија.

Не верувам дека новата година ке донесе било што, со што барем малку ке се променат работите на подобро. Секоја година сме сити од празните ветувања, кој течат како мед и млеко од лицата за кои им го дадовме нашиот глас, за нашето подобро утре.

Сиромаштија, сиромаштија, секоја година се подлабоко тонат ромските семејства, а најпогодени се оние во руралните ромски гетоизирани места, кои секодневно ги гледаме како роварат по контејнерите за ѓубре , како собират пластични шишиња и други секундарни суровини, колку толку нивното семејство да има некоја мала финансиска егзистенција.

Се вели дека ваквата сиромаштија секоја година е се подлабока, пред се кон маргинализираните групи како што се Ромите, длабока сиромаштија која ја отежнува едукативната социјална политичка и економска интеграција.

Ваквата катастрофална положба ми наликува на делови од филмот Мојсие, со една разлика што денес во реалниот живот не се камшикувани од страна на фараонските извршители, но се камшикувани од товарот на животот, и секојдневно остава траги од таквиот камшик.

Од една страна група Роми солидно облечени, напарфирисани, нови возила од разни светски моторни марки, од друга страна гладни , голи, боси , секојдневно сами во студени соби.

Не ми треба одговор каде се тие силни пари од различни Европски фондови наменети за Ромите, а кои требале барем колку толку да ја намалат сиромаштијата кај најранливата ромска категорија. Знам дека пред неколку години била отворена стигма за ромските фондови кои пристигале во одредени Источно Европски земји меѓу која е и Македонија.Тие пари беа билатерална помош, но тие не стигнале на адресата на они ко имаа потреба.

Тие се злоупотребени , а индикатор на злопотребата на овие фондови е фактичката социјал економска и политичка состојба на Ромите во Македонија.

За жал, свесен сум дека многу ромски семејства новата година ке ја пречекат во студени соби без огрев, без новогодишна трпеза, ке ја пречекат во друштво на свеќи, без електрична енергија, без ТВ, можеби некој ќе пронајде некое јадење по контејнерите, со кој барем малку ке им овозможи на своите деца да ја доловат новогодишната атмосфера , во однос на оние со богата трпеза , со разни новогодишни јадења и пијалоци.

Ке помине и ова ноќ како и секоја година, од утре повторно исто, тие со богати софри ке организират „live» хуманитарна акција преку социјалните мрежи, ке се удират по гради како големи хуманисти (читај не сите ) , ке се организират религиозни концерти, манифестации, ке поделат трошки, ма «get fucked» продолжете, имате шанса, оти лесно е да се манипулира со грото не образован, не воинствен мирен народ.

Трошките не можат да ги засити гладните, ниту индивидуалците можат на долго време да ја потиснат сиромаштијата, велам индивидуалци оние кои стварно искрено работат без профитерство .

Државните институции се тие кои на долгорочни стази можат да направат многу нешта за искоренување на сиромаштијата.

Време е за доста од таканаречени хуманитарни профитери, време е државата од зборови да премине во дела, доста од држава која за некого е мајка за некого макеа.

Мене не ми преостанува ништо друго сем да ви ја честитам новата 2019 година , сакам секој да има многу здравје, успех, радост и прекрасни моменти, да биде исполнет со разбирање, меѓусебно почитување, мир и толеранција.

Мозес Соломон (Мухадјер Сулејман)


Sali MemedDecember 28, 2018
.jpg

1min137
Партијата за целосна емнаципација на Ромите ПЦЕР на 28 12. 2018 год. го прославува својот 28-ми роденден, односно 28 години влијание во политика на Ромите.
Пцер е прва Ромска партија формирана 1990 год.со седиште во Скопје, прв преседател на партија ПЦЕР беше покојниот Фаик Абди, сегашен Преседател на партијата е пратеникот Самка Ибраимоски.
ПЦЕР од самиот почеток од 1990 год. до 1998.год била парламентарна партија, Партијата до сега има одржано 7 конгреси, ПЦЕР го организираше Шутка Фест, ПЦЕР за прват воведе прослава на Ромите 8 април, Меѓународоен ден на Ромите, на инцијатива на ПЦЕР е формирана Општина Шуто Оризари, ПЦЕР влијајеше на формирање на Ромската редакција во МТВ,ПЦЕР влијајеше на Уставните измени каде се изедначи Ромкската заедница со другите,и уште многу,со ова сакаме на кратки црти да прикажеме која е партијата ПЦЕР, сега со седиште во Тетово.
Партијата на сите им ја честита новата година и секогаш ќе ги штитити интересите на сиромашните граѓани.
ПЦЕР, Самка Ибраимоски

Sali MemedDecember 19, 2018
gERMANIJA.jpg

1min814

Министрите за економија и труд, Петар Алтмејер (ЦДУ) и Хубертус Хајл (СПД) го поздравија законот, оценувајки дека тоа ќе обезбеди праведни можности и јасни правила во политиката на доселување на квалификувана работна сила.

Алтмејер рече дека ова е историски момент во кој Германија го промени начинот на размислување кога станува збор за имиграцијата.

“Ние зад себе оставаме идеолошка дебата за имиграцијата, која траеше 30 години”, рече министерот за труд, алудирајки на долгогодишното одбивање од страна на политичкиот фактор во Германија.

Министерот за труд истакна дека демографските промени и дигитализацијата ја ставаат германската економија пред голем предизвик, и дека сега недостасуваат околу 1,2 милиони работници.

Тој истакна дека условите за имиграција и понатаму остануваат високи, така што, покрај стручната доквалификација, од клучно значење ќе биде познавање на германскиот јазик.

Еден од најважните новини за идните имигранти е укинување на правилата според кои работникот може да биде вработен, освен ако работодавачот докаже дека за пополнување на испразнетото место не пронашол соодветен работник од Германија или Европската унија.

Според новиот закон, градовите и општините имаат право во иднина да одговорат на трендовите на пазарот на труд и по потреба да ги менуваат критериумите за вработување на работниците кои не доаѓаат од Европската унија.

Конфликтот меѓу владејачката Социјалдемократско-демохристијанска коалиција главно се водеше во врска со прашањето за третманот на лицата кои биле одбиени за барањата за азил, но поради неможноста за протерување веќе со години се во Германија, каде што се делумно вклучени во пазарот на трудот.

Овие лица, меѓу кои и многу жители на земјите од Западен Балкан со некои одредени услови, како што се познавање на германскиот јазик и добра интеграција на пазарот на трудот, ќе им се обезбеди постојано вработување врз основа на новиот закон за доселување на експерти.

 


Sali MemedDecember 19, 2018
gERMANIJA.jpg

1min95

Германската влада го усвои законот за имиграција на квалификувана работна сила која од 2020 година треба да овозможи вработување на работници од земји надвор од Европската унија.

Министрите за економија и труд, Петар Алтмејер (ЦДУ) и Хубертус Хајл (СПД) го поздравија законот, оценувајки дека тоа ќе обезбеди праведни можности и јасни правила во политиката на доселување на квалификувана работна сила.

Алтмејер рече дека ова е историски момент во кој Германија го промени начинот на размислување кога станува збор за имиграцијата.

“Ние зад себе оставаме идеолошка дебата за имиграцијата, која траеше 30 години”, рече министерот за труд, алудирајки на долгогодишното одбивање од страна на политичкиот фактор во Германија.

Министерот за труд истакна дека демографските промени и дигитализацијата ја ставаат германската економија пред голем предизвик, и дека сега недостасуваат околу 1,2 милиони работници.

Тој истакна дека условите за имиграција и понатаму остануваат високи, така што, покрај стручната доквалификација, од клучно значење ќе биде познавање на германскиот јазик.

Еден од најважните новини за идните имигранти е укинување на правилата според кои работникот може да биде вработен, освен ако работодавачот докаже дека за пополнување на испразнетото место не пронашол соодветен работник од Германија или Европската унија.

Според новиот закон, градовите и општините имаат право во иднина да одговорат на трендовите на пазарот на труд и по потреба да ги менуваат критериумите за вработување на работниците кои не доаѓаат од Европската унија.

Конфликтот меѓу владејачката Социјалдемократско-демохристијанска коалиција главно се водеше во врска со прашањето за третманот на лицата кои биле одбиени за барањата за азил, но поради неможноста за протерување веќе со години се во Германија, каде што се делумно вклучени во пазарот на трудот.

Овие лица, меѓу кои и многу жители на земјите од Западен Балкан со некои одредени услови, како што се познавање на германскиот јазик и добра интеграција на пазарот на трудот, ќе им се обезбеди постојано вработување врз основа на новиот закон за доселување на експерти.

https://denar.mk/195261/ekonomija/germanija-gi-otvori-vratite-za-vrabotuvanje-2


Sali MemedDecember 17, 2018
Sebihan.jpg

1min173

Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центарот за грижи за семејства и деца од Атина, Грција организираат завршна конференција на проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на напорите за унапредување на образовната инклузија на Ромите“. На конференцијата ќе бидат промовирани постигнатите резултати од двегодишната реализација на активности во девет општини во Македонија. Конференцијата ќе се одржи на 18.12.2018 година во хотел „Мериот“ со почеток во 10 часот.

 


Sali MemedDecember 10, 2018
1_hHBS1x09dL3aDu63qpmbFQ-1280x674.jpeg

1min109

Во последниве неколку дена поради настаните во Франција, политичките познавачи и аналитичари доаѓат до сознанија за надворешен фактор за дестабилизација на Франција пред се од САД, поради најавата на францускиот претседател Мануел Макрон за формирање на Европска војска која ке биде надвор од контролата на НАТО.

Иако ова манифестација ја започна од безимен автомеханичар од Франција кој дојде до идеја да се организира протести низ Франција со употреба на жолти елеци, САД за да не остане надвор од европските случувања ги замеша прстите со користејки ги случувањата и незадоволството на француките граѓани со низа активности преку свои поранешни советници, активисти и агенти од тајните свои служби.

Поголем број на француските медиуми се занимават со средбите на поранешниот советник на американскиот председател Доналд Трамп Стив Банон кој веќе неколку месеци е на стариот континент, давајки совети и индиции на поголем број на националистички полулистички политички партии во Европа меѓу кои е и лидерката на Националниот Фронт на Мари ле Пен ултра десничарски лидер, позната по своите контра ставови во врска со емигрантите и странците во Франција, и Вламс Беланг од фламанската десничарска партија на Белгија.

Поранешниот советник на Трамп воедно и архитект во комуникација за време на кампањата за председател на САД , ја поздрави мобилизацијата на жолтите елеци, и најави подршка за Брексит.

На ова средба која се одржа во Брисел на 8 декември , ја искажаа својата задоволност со индикација на поволните ветрови кои дуват на нивните едра, со кои се очекува брза победа во Белгија и Франција од страна на ултра десничарските партии како што е случајот во Италија, Холандија и Унгарија.

Француските граѓани се на прагот на можна граѓанска војна доколку Макрон поради притисоците со кои се соучува од страна на демонстрантите поднесе оставка , ке остави плодно тло за развивање на вирусот на националистичко обединување во Европа во која ке бидат погодени сите емигранти и натурализирани европјани.Последниве избори Во Франција докажаа спротивно кога во вториот круг еден до еден за фунцкијата председател беа Мари ле Пен и Емануел Макрон , за кој француските граѓани одлучија да ја остранат опцијата ултра десничарска превласт и својот глас го дадоа за не партиски канидат .

Останува да се надеваме дека таквите планови нема да се реализират во земјата која носи парола „Слобода еднаквост и братсво“

Мозес Соломон (Сулејман Мухаџер)


Sali MemedDecember 6, 2018
Roma-sos.jpg

2min297

Невладината РОМА СОС денеска, на својот 11 ти роденден згасна. Ова, на големо изненадување на прославата го најави неговата извршна директорка и синоним на здружението – Несиме Салиоска, која пак најави дека се раѓа нова граѓанска иницијатива. Зошто се прави ваква трансформација и што покажа патот по кој се градеше РОМА СОС? Се започна пред повеќе од една деценија, кога се наметнуваа потребите за граѓанска иницијатива во ромската заедница за едукација и помош во областа на здравството, вели Салиоска, а спектарот на услуги се надоградуваше …
– Здружението РОМА СОС започна наивно и едукативно со активности во 2007 ма година, меѓутоа со текот на времето по барање на граѓаните, почна да се занимава професионално во области кои што бараа од нас многу повеќе анганжман. Тоа е правната помош, судските постапки, законодавни иницијативи, и на тој начин од една етнички профилирана локална организација низ годините прераснавме во организација која што застапуваше интереси за сите граѓани на Република Македонија и на сите заедници без разлика на етничката припадност, потенцираше Салиоска.
Со трансформацијата која што се реализира, освен теоретски, веќе докажаниот тим сака и практично да покаже од наредната година дека методите и принципите на работа и алатки ќе продолжи да ги пременува како Станица 5, односно како здружение кое што ќе нуди помош на сите граѓани, ќе биде отворено кон сите и ќе биде лоцирано во центарот на градот, каде ќе биде подостапна за сите граѓани. Како и досега, искуството ќе биде тоа што ќе им биде ѕвезда водилка во работењето е тоа во што се согласуваат првите дами во досегашна и во идната граѓанска иницијатива. Се раѓа нова и посилна организација која ќе работи под името Станица 5 насочена кон правната помош за заедницата.
– Како што досега РОМА СОС нудеше бесплатна правна помош за ромската заедница, бидејќи идентификуваше дека граѓаните Роми имаат потреба, така со текот на годините препознавме дека и пошироката заедница не само Ромите во Општина Прилеп имаат потреба од правна помош. Токму затоа прошируваме и со новиот ентитет здружението Станица 5, вели Весна Шапкоска извршната директорка на новото здружение.
Самиот поим „станица“ е место каде што луѓето постојано ќе можат да се обратат, а зборот „пет“ е акроним и означува правна едукација и транспарентност. Тоа значи дека новото здружение ќе биде место каде што сите граѓани ќе можат правно да се едуцираат и да побараат помош, но и транспарентност и отчетност од институциите.
Новото здружение ќе работи под името „Центар за пристап до правда“ во исто време, кое што е активност во рамки на стратегијата Отворено Општество Македонија и кое што освен во Прилеп ќе функционира и во 3 други општини низ земјата, а ќе има една задача да овозможи пристап до правда и бесплатна правна помош за граѓаните на Република Македонија.
На прославата по повод 11 години постоење од РОМА СОС присуствуваа досегашни соработници- претставници од институциите и поединци поврзани со работењето на здружението.

-ПРОМЕНАТА Е ПРОЦЕС НЕ Е НАСТАН – , беше мотото на прославата, а дамите од РОМА СОС тоа треба и во иднина да го докажат со СТАНИЦА 5.


Sali MemedDecember 6, 2018
thumbnail.jpg

1min348

На 17-ти Ноември во просториите на Ромскиот Едукативен Фонд (РЕФ) настана пожар. За среќа, нема повредени од настанатиот пожар, но, овој немил настан предизвика голема материјална штета која е проценета на над 50 000 евра.

Согласно на тоа, на една од најголемите Фејсбук групи, Romaversitas Macedonia Official Group, која брои над 1200 членови, корисници на стипендии од РЕФ, предложи и поттикна иницијатива за собирање на средства од сите поранешни и сегашни корисници на стипендии од РЕФ.

Беше одржана и средба, на која беше одлучено во Петок 07.12.2018 од 12 до 20 часот да се собираат донации во просториите на ЗГ ,,Ромаверзитас” (ул. 11 Октомври бр. 8/1-2, 1000 Скопје).

Донации ќе се собираат и во следниве градови:

– Штип, задолжен Јосиф Рашидовски,

– Битола, задолжен Денис Арслановски.

На средбата е одлучено:

Алумните на РЕФ коишто се вработени, да донираат минимум 10 €.

Тековните студенти да донираат минимум 2€.

За отчетна и транспарентна донаторска акција, сите донатори на средства, со име и презиме или со иницијали заедно со донираната сума (по нивно одобрување) ќе бидат јавно објавени на веб страницата на ЗГ Ромаверзитас (www.romaversitas.org.mk)

Главната порака на иницијативата е:

Да ги поддржиме оние што нè поддржаа!

За подетални информации контактирајте ги членовите на неформалната група:

Мухамед Ајваз;

Елсон Илјаз;

Ален Умер;

Сибел Бајрам;

Руфат Демиров;

Семран Сулејман;

Јосиф Рашидовски;

Денис Арслановски;

Хурија Мукаиповска;

Ервин Мамути

Идриз ДурмишBašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2017, Sa o nijamija si protektirime