Sali MemedSeptember 30, 2019
40102007_111055683178099_7969625715412828160_n.jpg

1min111

Ромскиот културен и медиа центар БАРИКАНИПЕ од Скопје објавува конкурс за поетски творби на ромски јазик за потребите на музичко-поетската вечер „ЕУРОМОНД 21“.

Проектот се реализира во рамките на програма за проекти од национален интерес во културата за 2019 година од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Право на учество на конкурсот имаат автори кои творат на ромски јазик, а на истиот може да се пријават со максимум 3 поетски творби кои се создадени на литературен ромски јазик или на било кој дијалект на ромскиот јазик со препев на истата на македонски јазик. Поетските творби треба да бидат напишани со латинично писмо, со фонт Ариел 12 и проред 1,5. Поетските творби треба да се досега необјавени во печатена или електронска верзија.

Жири комисија составена од експерти од областа на книжевноста и други области од културата ќе одлучуваат во изборот на максимум 10 поетски творби од различни автори кои ќе бидат учесници на поетско-музичката вечер „ЕУРОМОНД 21“, а сите поетски творби кои ќе учествуваат на конкурсот без разлика дали се одбрани да бидат дел од музичко-поетската вечер, по завршувањето на истата ќе бидат објавени во збирка поезија насловена како ЕУРОМОНД 21, издание 2019 година.

Поетските творби се испраќаат исклучиво по електронска пошта, со назнака во полето за предмет: За ЕУРОМОНД 21 и истите треба да бидат прикачени како Microsoft Word документ или PDF документ на следната адреса: barikanipe@gmail.com .

Покрај творбите секој автор треба да достави како состав на истото писмо по електронска пошта и куса биографија на македонски и/или ромски јазик во која ќе се наведат досегашните активности во областа на книжевноста и/или културата.
Краен рок за испраќање на поетските творби е 6 октомври (недела) до 23.59 часот.

 


Sali MemedJune 3, 2019
AAAAAAA.png

1min333

Здружението Центар за социјални иницијативи НАДЕЖ, го спроведува проектот “Обезбедување дополнителни квалификации за жените Ромки и поставување основа за нивниот ангажман во социјалното претпријатие – салон за убавина во Шуто Оризари”, со цел подобрување на социјалниот статус на младите Ромки и зајакнување на можностите да бидат поконкурентни на пазарот на труд, согласно нивните способности.Проектот се реализира со поддршка на Асоцијација за здравствена едукација и истражување –ХЕРА, а е финансиран од Европската комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017 што дава поддршка за граѓанските организации во рамки на Акциониот план на инструментот за поддршка на граѓанското општество 2016-2017.

Во рамки на овој проект се предвидени три бесплатни двомесечни обуки за вкупно 10 учеснички за:
-Фризер
-Шминкер
-Маникир

Секоја од обуките ќе биде во времетраење од вкупно 32 часа. Обуките ќе се реализираат во периодот август-септември 2019, во салон за убавина во Шуто Оризари опремен за потребите на овој проект, кој се наоѓа во објектите на ЦСИ НАДЕЖ на ул.Гвадалахара бр.20.
По завршувањето на обуките секоја учесничка ќе се стекне со валиден сертификат за учество во обука за фризер, шминкер или маникир, а ќе добие и дополнителна можност за практична работа во салонот во врeметрење од еден месец, како и можност за практична работа во реномирани салони за убавина во Скопје.
Исто така по завршување на обуките ќе се отвори можност за три најмотивирани учеснички да станат дел од мобилните тимови и да бидат ангажирани во социјалното претпријатие- Салон за убавина во Шуто Оризари, кое ќе започне со работа во рамки на овој проект.

Критериуми за учество/општ профил на учеснички:
• Невработени Ромки
• Да имаат завршено средно образование (приоритет ќе имаат кандидатките со завршена фризерска или козметичка струка)
• Да се мотивирани и подготвени да се стекнат или да ги унапредат своите вештини во една од трите области (фризер,шминкер или маникир)
• Да се на возраст меѓу 17-40 години
• Да се во можност да присуствуваат во текот на целата обука

Секоја кандидатка која е заинтересирана и ги исполнува наведените критериуми може да се пријави со пополнување на овој формулар или на адреса ул.Гвадалахара бр.20. Кандидатките кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани за интервју.

Пополни формулар: https://docs.google.com/forms/d/1gncVA3tAV697AhPnPAw_V9P_EdZ_sJwZ72AA82KLhZ8/viewform?fbclid=IwAR2zv-AnuvBr3902AhNnG3VZoQDtN6cinyc1959cTliQWtM7YfmFANalZbM&edit_requested=true


Sali MemedMay 14, 2019
banner_-_main_page_-_how_to_apply_-_2017-18_-_mk.jpg

1min270

O Konkurs bashi stipendije bashi romane studentija ki Utarali Makedonija  agorkerela ko 17 maj 2019 bersh kote so shaj apliciriena sa o romane sudentija thaj o maturantija save so agorkerena mashkaruni sikljovni.

Pobuter shaj dikena ko akava link bashi apliciribe kote sar avgo si te registrinen tumen online ko sajti taro REF palo odova te diken save dokumentija trebno te bidzalen sar thaj te huljaren taro linkija… http://www.romaeducationfund.hu/programa-za-stipendira-e-visoko-obrazovanie.

Video tari Ajsel Memet- Koordinatori bashi stipendije ki Utarali Makedonija.

 

 

 


Sali MemedApril 17, 2019
921937984-hund-taxi-JLs7PZ4YLef.jpg

2min633

Минатата недела извршниот директор на такси компанијата „Taxi Stern“ Tobias Heerlein , менаџерот за човечки ресурси  Thomas Blum и шефот на ПроРома  Kemal Ahmed. Потпишаа договор за соработка за привлекување на странски работници во Германија.

Договорот е потпишан  меѓу компанијата  “Taxi Stern” Фрајбург и Католичката парохија Waldkirch.Сите заинтересирани работници за такси возачи во фирмата “Taxi Stern”‘ Фрајбург да контактираат со Ахмед Кемал од ПроРома – Католичката парохија Waldkirch, кој ке направи избор на кандидати како и ке им помогне за добивање на сите документи за влез во компанијата  TAXI STERN-  Фрајбург, велат од Taxi Stern. Компанијата Taxi Stern и Про Рома ке ве контактираат за дополнителни информации и критериуми за работа.Ахмед Кемал  ке ве информира со

 

дополнителни детали за работна виза, договори, плата и

слично.

Quelle: Kemal Achmed

 

Telefon: 0049 7681 4930645

 

ahmed.kemal@ksew.de

 

 

За апликацијата треба да доставите  следниве документи преку емаил:

Кратка биографија(cv)
Копија од пасош
Копија од возачката дозвола
Неосудуван лист од судски органи за непречена работа во странство

Пожелно( Сертификат за германски јазик, дипломи, лиценци за такси возач, фирма за такси возач и сл)

Апликацијата може да ја пополнат и праќат  заинтересирани работници од Западен Балкан. (Северна Македонија – Србија – Косово и Босна и Херцеговина)

Повеќе информации на следниот линк:

https://www.kath-waldkirch.de/html/aktuell/aktuell_aktuell_u.html?artikel=108363&cb-id=12048866&m=121357


Sali MemedApril 15, 2019
ref.jpg

1min331

ФИЛОЗОФИЈА И ПРИНЦИП НА ПРОГРАМАТА

Главната цел на Ромскиот образовен фонд/Програма за стипендирање (РЕФ/ПС) е  придонес за појава на критична маса на Ромите, со високо образование, сигурни и горди на својот Ромски идентитет, академски и социјални вешти, како и со стекнати вештини и компетенции кои им овозможуваат да станат професионалци во својата области и остануваат цврсто поврзани со ромската заедница во понатамошна поддршка на нејзиниот напредок и вклучување во поширокото општество.

РЕФ/Програмата за стипендирање го најавува објавувањето на годинешниот циклус на РМУСП стипендирање за академска 2019/2020 година.

РМУСП врз основа на постигнувањата нуди академски стипендии за студенти Роми кои се државјани или постојани жители на Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Унгарија, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Романија, Србија, Словачка и Турција. Кандидати треба да бидат студенти на додипломски, магистерски, неподелени студии или докторски студии во државните акредитирани универзитети во нивната матична земја или земја на живеење.

За секој циклус на стипендии, бројот на стипендии во RMUSP зависи од достапноста на средствата во РЕФ/ПС. Бројот на стипендии доделени во секоја програмска земја се одлучува врз основа на бројот на пријави во изминатите години и постоењето на алтернативни програми за стипендии во дадената земја.

Повеќе за аплицирање, услови, критериуми на следниот линк официјална страна на ромскиот образовен фонд (РЕФ).

 


Sali MemedApril 8, 2019
sali-logo.png

2min294

Во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација се објавува:

К О Н К У Р С

за избор на „Најпријателски Ромски градоначалник“ од Република Северна Македонија

Краен рок за поднесување на апликации:

6 септември 2019 година, 23:59 часот локално време

Концепт

Изборот за „најпријателски Ромски градоначалник“ се организира за подобрување на дијалогот на локалните власти и Ромската заедница, и добрите пракси на дијалог да станат видливи. Целта на изборот е да биде конструктивна алатка за подобрување на состојбата на Ромската заедница, фокусирајќи се на позитивните примери, без обвинувања на останатите. Фокусирајќи се на филозофијата на зајакнување, мобилизација и еднаков дијалог помеѓу локалните власти и Ромската заедница, изборот може да помогне гласот на Ромската заедница да биде слушнат! Изборот се организира во земјите на западен Балкан и Турција. Покрај тоа, преку критериумите за избор, градоначалниците ќе треба да ја нагласат филозофијата на проектот, односно да го докажат зајакнувањето, мобилизацијата и еднаквиот дијалог помеѓу локалните власти и Ромските заедници, кои што се случиле во текот на 2018 година до септември 2019 година.

Награда

Најдобрите градоначалници, победници од земјите-учеснички од западен Балкан и Турција ќе бидат дел од специјален настан во Брисел кој што ќе се оддржи во октомври 2019, каде што ќе се сретнат со високи претставници на Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување (DG NEAR).

Трошоците се покриени од страна на организаторите на изборот во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација.

Критериуми за учество

На повикот можат да учествуваат сите градоначалници од Република Северна Македонија. За учество е потребно:

– да ја потполните апликацијата (апликација за избор)

– да доставите исечоци, слики, извештаи, одлуки, документи кои што ги поткрепуваат дадените одговори во апликацијата

– да имате оцена, евалуација или фидбек од страна на Ромската заедница кој што се однесува на вашата општина

*по завршување на рокот за аплицирање, организаторите и претставниците на комисијата за избор го задржуваат правото да ги посетат градоначалниците.

Рок за аплицирање

Краениот рок за испраќање на апликациите и документите за поткрепа е 06 септември 2019 година до 23:59 часот, локално време. Документите можат да се испраќаат по пошта на:

Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација

Тошо Куковски бб

П.фах 32

1360 Кратово

или на е-маил: info@rromassn.org со дознака „MRFM 2019“

Објавување на резултатите

Независната комисија за избор ќе ги соопшти резултатите за избор кон средината на септември 2019.

За прашања околу изборот можете да пишете на е-маилот: info@rromassn.org.

Проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ е поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација

Проектот е финансиран од Европската Унија


Sali MemedFebruary 26, 2019
111.jpg

1min523

Врз основа на Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за  2019 година, усвоен од Владата на Република Северна Македонија за Програмата 1. Поддршка за Самовработување (Претприемништво), финансирана од Буџетот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија,  на ден  25.02. 2019 година се објавува

                                                                                 ЈАВЕН ПОВИК

до невработените лица

 

  1. Се охрабруваат невработени лица со претприемачки дух, со визија да основаат свој бизнис да аплицираат во Програмата Поддршка за Самовработување (Претприемништво).

–       Се повикуваат сите заинтересирани невработени лица, невработени млади лица до 29 години, невработени лица со попреченост, невработени жени од ранливи категории, кои  своето вработување сакаат да го решат со финансиска поддршка преку Програмата Поддршка за Самовработување (Претприемништво), да се пријават во работните клубови на центрите за вработување на АВРСМ со цел аплицирање за учество во програмата.

Финансиската поддршка преку Програмата Поддршка за Самовработување (претприемништво) опфаќа обезбедување на:  Експертска поддршка во форма на обука за претприемништвото и водење бизнис, ваучер систем за изработка на бизнис план и поддршка при регистрирање на бизнисите ;

Менторска поддршка за развој на позитивно оценетите Бизнис планови од ИН-групата (група на апликанти со потенцијал за основање иновативни, односно брзо-растечки бизниси) и помош при изработка на предлог проект за понатамошно финансирање со поддршка на  Фондот за иновации и технолошки развој

Неповратни средства (грант) во износ од 246.000 до 307.500 денари по корисник или до 615.000 денари доколку се основа правен субјект од два содружника како ДОО – Друштво со ограничена одговорност од две лица, при што секој од содружниците ќе има еднаков (50%) удел во друштвото.

Правните субјекти основани од страна на инвалидни лица имаат можност за дополнителен грант за вработување до 2 (две) лица во износ од 92.000 денари за вработување на лице на возраст над 29 години или 153.750 денари за вработување на лице до 29 години, согласно условите наведени во договорот;

Советодавна / менторска поддршка во период до 12 месеци од основањето на бизнисот (до 120 часа) ќе се обезбеди од страна на Фондот за иновации и технолошки развој за апликантите селектирани во “ИН-  групата“( (група на апликанти со потенцијал за основање иновативни, односно брзо-растечки бизниси)

Советодавна/ менторска поддршка во период од 12 месеци од основањето на бизнисот ќе се обезбеди и на следниве целни групи:

– лица со попреченост

– припадници на ромската заедница

–   жени од ранливи категории (приматели на социјална помош, жртви на семејно насилство, жртви на трговија со луѓе,  самохрани мајки и социјално исклучени жени по основ на технолошки вишок и стечај).

 

  1. Заинтересираните лица за учество во Програмата можат да аплицираат до исполнување на предвидениот број на кандидати.

 

  1. Во оваа програма, ќе можат да се вклучат и невработените лица кои имаат завршено обука за претприемништво и/или изработено бизнис план во 2018 година.

 

  1. Лицата кои добиле грант за Самовработување во изминатите 5 години, немаат право да аплицираат за учество во Програмата.

 

  1. Преку програмата нема да се поддржи основање на бизниси во следните дејности:

?      Земјоделска дејност, односно дејност од Сектор А/А, Оддел 01 – Растително и животинско производство, лов и услужни дејности поврзани со нив, со исклучок на органско земјоделско производство;

?      Бизниси во дејност од класа 49.32  – Такси служба;

?      Производство и дистрибуција на оружје, односно дејност од класа 25.40 – Производство на оружје и муниција;

?      Финансиски и осигурителни бизниси и активности кои вклучуваат игри на среќа, односно дејност од Сектор K/И – Финансиски дејности и дејности на осигурување.

По исклучок од Точка 1 и 2, невработените лица со попреченост, корисниците на гарантиран минимален приход и невработените лица Роми, ќе можат да регистрираат правен субјект во земјоделска дејност и такси служба.

  1. Правата и обврските помеѓу АВРСМ, УНДП и учесниците во програмата ќе бидат уредени со склучување на меѓусебен договор.

Пријавата за учество треба да се поднесе во работниот клуб во центрите за вработување, секој работен ден од 09:00 – 14:00 часот. Сите заинтересирани можат да добијат детални информации за мерката во работните клубови на 30-те Центри за вработување на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, контакт центарот 02-3111-850 и веб страните www.av.gov.mk и www.rabotaimoznosti.mk.

 

                                                            


Sali MemedJanuary 25, 2019
50563435_2167668710162252_4112875126624616448_n.jpg

1min390

ЗПР – Скопје во текот на 2019 година, согласно своите програмски определби ќе работи на регистрација и мапирање на говор на омраза и криминал поттикнат од оваа појава на национално ниво.

Говор на омраза е термин кој означува говор чија намера е да деградира вознемири или предизвика насилство или активности врз основа на предрасуди против лица или група луѓе врз основа на нивната раса, род возраст, етничка припадност, националност, религија, сексуална ориентација, родов идентитет, хендикеп, јазична способност, морални или политички ставови, социоекономска класа занимање или изглед (како висина, тежина и боја на коса) ментален капацитет и било која друга особина.
Според законот говор на омраза е секој говор гестикулација или однесување пишан текст или приказ кој што е забранет поради можноста да поттикне насилство или предрасудно дејствување против или од страна на некоја заштитена индивидуа или група или поради што се деградира или заплашува одредена индивидуа или група. Законот може да ја препознае заштитената индивидуа или група според одредени карактеристики.

Во денешно време, говорот на омраза е евидентно присутен во сите свери преку различни медиуми и канали. Оттука, ЗПР – Скопје има потреба од волонтери кои ќе бидат вклучени во идентификација, мапирање и регистрирање на појави на говор на омраза и кримал потикнат од говор на омраза. Вклучените волонтери предходно ќе добијат обука и остручување за целисходно спроведување на гореспоменатите активности во соработка со тим на правници од ЗПР – Скопје.

БАРАН ПРОФИЛ:

– Желба за стекнување нови знаења,
– Интерес за користење интернет и социјални мрежи,
– Одлично познавање на Македонски и Англиски јазик, познавање на Ромки јазик ќе се смета за предност,
– Студент или лице со завршено високо образование (правни студии и правен факултет ќе се сметаат за предност).

ОДГОВОРНОСТИ:

– Учество на обука за идентификација на говор на омраза,
– Индентификација на случаеви на говор на омраза на ТВ медиуми, интернет и пишани соджини,
– Користење алатки за аналитика и мапирање на содржини – говор на омраза и криминал потикнат од говор на омраза,
– Подготовка на извештај,
– Соработка и тимска работа со тимот на ЗПР – Скопје.

ПЕРИОД:11.02.2019 – 11.09.2019

ЛОКАЦИЈА НА ВОЛОНТИРАЊЕ:Канцеларија на ЗПР – Скопје и On-line (зависно од потребата)

ВОЛОНТЕРСКИ АНГАЖМАН:До 21 часа неделно

ВОЛОНТЕРСКИ НАДОМЕСТ:

ЗПР – Скопје, ќе ги покрие патните трошоци на волонтерот, од местото на живеење до канцеларијата на ЗПР Скопје, доколку има потреба.

ЗПР –Скопје не предвидува исплаќање на волонтерски надоместок.

НАЧИН НА ПРИЈАВУВАЊЕ:

Вашето CV испратете го на romalawyersassociation@gmail.com со назнака ПРИЈАВА за ВОЛОНТЕР, најдоцна до 31Јануари 2019 година, до17 часот.


Sali MemedJanuary 4, 2019
mon_slika-24vakti-1-1280x672.png

1min391

КОНКУРС
за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високо образовни установи во Република Македонија за студиската 2018/2019 година

Министерството за образование и наука за студиската 2018/2019 година со конкурсот ќе додели вкупно 130 стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високо образовни установи во Република Македoнија.

Повеќе детали во линкот

http://www.mon.gov.mk/index.php/2014-07-23-14-03-24/vesti-i-nastani/2636-2018-2054?fbclid=IwAR2-SK7GGFGnRlFgrjlEjwiMM5039VQL1KzpiKMJ_j8RNcFki6dL4AwNP8w


Sali MemedNovember 28, 2018
fondot-za-zdravstveno-1.jpg

1min407

ЈАВЕН ОГЛАС бр. 5/2018
за засновање на работен однос на определено време од 1 (една) година.
Фондот за здравствено осигурување на Македонија објавува оглас за
вработување на 81 (осумдесет и еден) извршител на определено време од 1

Повеке на линкот:

https://www.fakulteti.mk/job/27112018/otvoreni-se-81-osumdeset-i-edna-rabotna-pozicija-niz-cela-makedonija-vo-fondot-za-zdravstveno-osiguruvanje?fbclid=IwAR3nZJ6vGCIj2aZvu-KZPKIz4jHyUNr9uKezawbyyP8_9eWA0aHcTZAtRGABašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime