Sali MemedFebruary 16, 2018
seksualno-nasilje-nad-djecom2.jpg

1min60

Невистините се информациите дека 13-годишното девојче, згрижено во домот „25-ти мај“ било сексуално злоупотребувано во самата институција, велат од Владата. За случајот со 13-годишната Р.И., која деновиве абортирала откако претходно била сексуално злоставувана, е информирано Министерството за внатрешни работи, додаваат од Владата.

Од таму посочуваат дека девојчето било злоставувано надвор од установата, односно дека била жртва на трговија со луѓе.

„Сметаме дека е потребно да се нагласи дека се невистинити информациите дека Р.И. била сексуално злоупотребувана во самата институција каде што е згрижена. Но, постојат сериозни индиции за нејзина сексуална експлоатација во периодите кога ја напуштала установата, односно дека Р.И. е жртва на трговија со луѓе“, соопштуваат од Владата.

Од таму демантираат дека на родителите на Р.И. им е одземено родителското право проади сиромаштија, туку причините дека се злоупотреба на деца, меѓу другото и за питачење.

„Нејзините родители биле осудени на затворска казна поради злоупотреба на децата, занемарување на родителска должност и користење на деца за питачење. Од тие причини, во изминатите години Р.И. била сместувана во неколку згрижувачки семејства и во ЈУ Завод за згрижување на деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение во Скопје. Воедно, потенцираме дека Заводот е од отворен тип и нема ингеренции со примена на сила да ги држи децата во установата. Поточно, такво однесување е забрането со закон“, додаваат од Влада.

Од таму порачаа дека Министерството за труд и социјална политика ги испитува сите околности и постапувања на надлежните установи, а во меѓувреме ја обезбедува неопходната психо – социјална поддршка за малолетната жртва.


Sali MemedFebruary 15, 2018
aksel-ahmedovski-1.png

1min239

Дали вака би се однесувал и со министер од неговата партија, или дека Ахмедовски е од ромската заедница, па нека чека, реагира ПЦЕР.

Коалицискиот партнер во владата ПЦЕР реагира дека вчера министерот без ресор Аксел Ахмедовски два часа го чекал кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски на средба во Општината, договорена една недела претходно.

„Потпреседателот на партијата и актуелен министер имал закажано средба пред една недела со грaдоначалникот на Кумaново Максим Димитриески. Во закажаното време министерот Ахмедовски стигнал во Општината, но градоначалникот се појавил по еден час. Тој се извинил дека имал средба на која морал да оди и рекол дека веднаш се враќа. По два часа чекање градоначалникот го немаше, по што министерот се врати од Куманово“, се жалат од ПЦЕР.

Од таму додаваат дека не било прв пат министер од ПЦЕР да извиси од градоначалникот. Истото му се случило и на поранешниот министер, а сега пратеник Самка Ибраимоски. И тој два часа го чекал Димитриевски.

„Дали би се однесувал вака кога би дошол некој министер од неговата партија, или дека министерот Ахмедовски е од rомската заедница па нека чека. Вака држава не бива, со ваква дискриминација на министер, немаме коментар. Димитриевски е целосно неодговорна личност и не ја почитува функцијата министер. Министерот не дојде да ве види Максим, туку да сработи тоа што му е дадена обврска од Владата за локалните акциски планови. Констатираме дека вие не сакате да помогнете на Ромите во Куманово што ви ги дадоа гласовите за да станете градоначаник. Бараме министерот за локална самоуправа да преземе законски мерки за некоректниот однос на градоначалникот на Куманово Максим Димитриески“,  реагира ПЦЕР.

 

 


Sali MemedFebruary 13, 2018
Sugarevski-1-1280x720.png

1min76

Од 59-те станови наменети за лица од социјален ризик, 39 се во Кочани, а 10 во Македонски Брод, и за нив првпат се врши распределба, а по тој основ ќе се делат и три во Прилеп, по два во Штип, Берово и Крива Паланка и еден во Кичево кои се слободни по разни основи.

Становите за лица од социјален ризик ќе ги опфаќаат категориите деца без родители или родителска грижа, корисници на социјална или постојана парична помош, лица погодени од елементарни природни непогоди, инвалидни лица и лица на кои им е потребна помош и грижа од друго лице, припадници на ромската заедница кои се социјално загрозени, самохрани родители со малолетни деца, како и слепи лица корисници на социјална или постојана парична помош.

Согласно анализата на ресорното Министерство и ЈП за стопанисување со станбен и деловен простор,  за лица со ниски примања  има седум слободни станови во Велес, по три во Кратово и Кочани, два во Прилеп и по еден стан во Крива Паланка, Дебар, Тетово, Гостивар и Штип.

За распределба на становите ќе се формира посебна Комисија која ќе ги разгледува сите пријави.


Sali MemedFebruary 2, 2018
27653919_2063937790290653_771963310_o-1280x655.png

1min45

Zemjotresi  taro baripe 2,5 spored rihterovo skala avdije trujal 15 thaj 23 dakikija sine ko Skopje. Aso avga informacije, epicentar sine 4 kilometrija juzno taro Skopje, 1 kilometar severno taro Sopiste.

Javinate ko 8 thaj 3 dakikija sine registrimo tikno zemjotres isto ko Skopje 2, 3 digrija sopred rihter.

Pobuter informacije diken ko avutnipe ko www.24vkti.mk

 

 

 


Sali MemedFebruary 2, 2018
policija-stop2-24vakti-1.png

1min39

Вчера околу 19.30 часот во трговски центар во Скопје била пронајдена мртва жена.

Според МВР станува збор за триесетгодишната А.М. од Скопје чие тело било пронајдено во тоалетите на приземјето во трговскиот центар. Неофицијално станува збор за трговски центар во Карпош 4. Смрт била констатирана од екипа на Итна медицинска помош.

По наредба на јавен обвинител, телото на починатата било предадено за обдукција.


Sali MemedJanuary 29, 2018
converted_file_54069bc2-1.png

1min1175

Со Законот за амнестија 670 лица ќе бидат ослободени од затвор, додека на 3097 други затвореници казната ќе им биде скратена за 30%. Во најголемиот затвор во Македонија, Идризово, од вкупно 1754 затвореници, на Законот за амнестија ќе му се радуваат 1438 лица од кои 621 Македонец, 569 Албанци, 26  Срби и 257 Роми.

Основен суд Скопје 1 соопшти дека до денеска на негова адреса се пристигнати околу 120 барања во врска со Законот за амнестија, за кои е утврдено дека се комплетни и веднаш се упатени до кривичните совети.

До денеска на пладне пред Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција доставени се 16 комплетирани барања, а во одделот Кривично полнолетни пристигнати се повеќе од 100 барања, но бројката во секој момент се менува бидејќи се очекува во следниот период во судот да пристигнат и други барања, а откако ќе се утврди дека пристигнатите барања се комплетни, веднаш се распредуваат во работа пред кривичните совети, стои во соопштението од Кривичниот суд.

Воедно, се наведува дека, со оглед декаа советите имаат рок од пет дена за одлучување, откако ќе бидат донесени соодветни решенија во конкретните барања и ќе бидат доставени до надлежните институции, јавноста ќе биде дополнително информирана за конкретна бројка на донесени и доставени решенија.

Законот за амнестија, кој беше донесен на 15 јануари, стапи во сила на 26 јануари.

До Судот се очекува да пристигнат околу 1.500 барања за амнестија, од кои 500 за целосно ослободување на осудени лица, а останатите 1.000 за делумна амнестија.

Амнестијата не е предвидена за лицата осудени за убиство, за кривични дела против изборите и гласањето, за силување, педофилија, посредување во вршење проституција, потоа за кривични дела против државата, за злосторничко здружување, како и за кривичните дела против човечноста и меѓународното право.


Sali MemedJanuary 15, 2018
pretovarni_stanici-1.png

1min1511

Скопскиот регион ќе добие две претоварни станици. Првата во Шуто Оризари, која ќе ги опслужува општините Бутел, Ѓорче Петров, Карпош, Сарај, Чучер-Сандево и Шуто Оризари. Втората ќе биде во „Вардариште“, во Гази Баба, и ќе ги опслужува општините Гази Баба, Арачиново, Петровец и Илинден.

 

Општините Аеродром, Кисела Вода, Центар, Чаир, Зелениково, Студеничани и Сопиште ќе го пренесуваат својот отпад директно до центарот за управување со отпад „Дрисла“.

Со претоварните станици ќе се овозможи полесно пренесување на целиот отпад од општините каде што се создава до депонијата „Дрисла“. Управувањето со овие претоварни станици ќе биде од страна на Град Скопје, т.е. преку Јавното комунално претпријатие „Комунална хигиена“ – Скопје.

Двете избрани локации веќе се користат од страна на ова претпријатие како претоварни станици и собирни центри за комунален отпад, каде се врши и примарна селекција, но потребно е да се доекипираат и да се лиценцираат.

– Останува на градоначалниците да донесат одлука и да се договорат со јавните комунални претпријатија од руралните скопски општини да го носат отпадот до овие претоварни станици, а потоа со голем камион да се носи отпадот до депонијата „Дрисла“ – информираат од Министерството за животна средина.

Ова се предвидува со проектот „Подготовка на потребни документи за воспоставување на интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски регион“. Проектот е инициран од Министерството за животна средина и просторно планирање во рамки на ИПА, доделен од Секторот за централно финансирање и склучување на договори при Министерството за финансии и спроведен од страна на Енвироплан С.А. и неговите конзорциумски партнери “Луис Берже” – БиПРО ГмбХ – ЕПЕМ С.А. – СЛР Консалтинг Лимитед.

Во рамки на проектот подготвен е Регионален план за управување со отпад и Стратешка оцена на планот, кој е одобрен од страна на МЖСПП и е доставен на одобрување до Град Скопје и општините кои припаѓаат во Скопскиот плански регион. Регионалниот план треба да биде усвоен од страна на советите на општините и Град Скопје и да почне да се имплементира од оваа година.
Во рамки на овој проект е изготвена и студија за оцена на влијанието врз животната средина за две претоварни станици, кои согласно анализите, како најдобри избрани се локациите во Шуто Оризари и Гази Баба. Проектот ќе чини околу 13 милиони евра, а целиот капацитет треба да почне со работа до крајот на 2021 година.

Во моментов во Скопскиот регион има најнапреден начин на управување со отпад, најнапредна технологија и се врши делумно рециклирање.

ИЗВОР:  Skopje info 


Sali MemedJanuary 11, 2018

1min1195

Законот за употреба на јазиците, кој денеска беше изгласан во Собранието со 69 гласа „за“, предвидува низа промена во државата кои ќе имаат и финансиски реперкусии, како што е формирањето на посебна Агенција и Инспекторат, задолжени да ја надгледуваат примената на законските одредби.

Законот стапува на сила веднаш по објавувањето во Службен весник. Од тогаш па натаму сите закони други акти донесени од Собранието ќе бидат објавувани на македонски и на албански јазик. Исто важи и за одлуките кои ќе ги носи Владата.

Покрај македонскиот во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните пред сите органи што ја сочинуваат државната власт. Законот ги обврзува судовите, јавните обвинителства, како и сите други органи, тела и други институции да овозможат користење, употреба и примена на кој било од службените јазици и нивните писма во своите постапки.

Двојазичност ќе има и на униформите на државните службеници во Скопје и во другите градови каде Албанците се присутни со над 20 отсто од населението.

„Униформите на полицијата, пожарникарството, здравството, во Скопје и во единиците на локалната самоуправа во кои најмалку 20% од граѓаните зборуваат службен јазик различен од македонскиот јазик ќе бидат напишани на македонскиот јазик и неговото кирилско писмо, како и на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија и неговото писмо“, стои во член 8 од Законот.

На албански јазик ќе бидат достапни и поштенските марки, уплатниците, фискалните извештаи, фактурите и бандеролите.

Книжните и кованите пари, како и поштенските марки ќе содржат симболи што го претставуваат културното наследство на граѓаните што го зборуваат македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото писмо.

На граничните премини на Република Македонија и аеродромите што се наоѓаат на подрачјата каде што најмалку 20% од граѓаните зборуваат јазик различен од македонскиот јазик, називите на институциите, другите натписи и патокази се пишуваат на македонски јазик и неговото кирилско писмо, како и на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото писмо.

Сите органи на државната власт ќе имаат двојазични веб страни. Освен на македонски јазик, содржината на веб страните кои ги модерираат централните институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица кои вршат јавни овластувања согласно закон и други институции, ќе биде објавувана и на албански јазик.

Законот предвидува основање на Агенција за примена на јазикот што го зборуваат 20 отсто од граѓаните. Агенцијата ќе биде финансирана од државниот буџет и за нејзина работа ќе бидат одвојувани по 1,7 милиони евра годишно. Во Агенцијата покрај овластени судски преведувачи ќе се вработат и лингвисти и дипломирани филолози по албански јазик, како и лиценцирани лектори. Освен тоа се предвидува и формирање на Инспекторат за употреба на јазиците во рамки на Министерството за правда, а ќе се регулира со посебен закон.

Извор: fokus.mk


Kjani IbraimDecember 30, 2017
UJP-24VAKTI-1.png

3min541

UJP: Taro 01.01.2018-to nevi procedura bašo  personalno danokija taro dohod baši Makedonija thaj stranstvo.

UJP

E Kanuneja bašo menibe thaj dopheribe bašo personalno danoko taro dohodi taro 1-to januari 2018-to berš anelape nevi procedura bašo računibe thaj pukibe o personalno danoko, kova so ka kerelpe elektronsko (E-PPD) dzi ki Uprava bašo javna prihodija preka ko nevo sistemi e- personalno danok.

„Elektronsko računi bašo prihodi thaj danok isilen obvrska te muken o pukibaskere prihodija taro pravna personija, keda pukinena o prihodija palo sa o osnove baši fizička personija klientija ki Republika Makedonija thaj naklientija, osvem baši pukiba i plata e bukarne personenge. Fizička personija klientija kova so ikerena prihodi taro javer fizičko personi thaj prihodija taro stranstvo, osvem bašo prihodija taro keribe i korkori samostajno dejnost, sar thaj fizička klientija kova so kerena prihodija taro javera fizička personija ki Makedonja“ informirinena tari Uprava bašo javna prihodija.

Taro UJP informirinena kaj anena Elektronsko računiba (E-PPD), o dizutne bašo prihodija kova pašlona ko odanočibe, a si ostvarime thaj ikerde ki phuv jali ko stranstvo šhurakeribaja taro 1-to januari, nanelen pobuter obvrska bašo dejbe akonativno danočna prijave PDD-ADP/PI, PDD-ADP/KD thaj PDD-ADP/DP.

Šhurakeribaja taro 2019-to berš Uprava bašo javna prohodija ka izdajnel pherdo beršeskiri danočno prijava e dizutnenge preka ko sistemi e-pdd.ujp.gov.mk, bašo prihodija kova so ka ikeren len ko 2018-to berš. O dizutno ka ovel le obvrska samo te potvrdinel jali te koregirinel i prijava.

Tari Uprava bašo javna prohodija dopherena kaj e kanuneskere menibaja thaj o neve danočna procedure bašo personalno danok o fizička personija kova so ikerena prihodija taro bikibaskere korkoro ple phuvjakere (zemjodelska) proizvodija, kova so šhurakeribaja taro 1-to januari 2018-to berš nanelen obvrska te muken prijava baši registracija e obvrzinikonge kova so ikerena prihodija tari phuvjakiri dejnost.

 


Kjani IbraimDecember 30, 2017
pasoshii-makedonija-24vakti-1.png

2min2619

Dikhen šukar tumare pasošija čhivenape kazne dzi ko 500 evrija.

Dikhen šukar tumare pasošija

Iako akava kanuni ko takati khuvga panda ko 2007-to berš, o Ministeriumi bašo andrune buka angleder 3 berš šhurakerga te ulavel phagipaskere prijave bašo namenimo prezime ko pasošija, adaleja so o mominsko jali vakerdo dzuvlakoro prezime koštinela len kazna taro 100 dzi ko 500 evrija, ako o venčime thaj prandime thaj venčime dzuvla na pazinena ko ple dokumentija thaj na čhivena jek prezime.

Prema ko informacije taro MVR dzi akana ulavenape phagipaskere merke bašo akava sebepi ,dzi akana nane panda kazna taro 500 evra, a majbuter si kaznime dzi ko 100 evrija.

O inspektorija majbuter ulavena opomena bašo adala so mukle i phuv jali o pasoši koristingele samo bašo meden mesec.

O dizutne resarenape kaznencar thaj keda ka resen ko šalteri taro oddelenije bašo dzajbaskere isprave jalli dokumentija, kote so atar si vikime ko lafi keribe inspektoreja, ako o pasoši koristimo palo odova taro MVR resela kazna kolake isila roko te pukinelpe dzi ko 8 dive, thaj e phagipaskiri prijava bičhalelape dzi ko sudija bašo phagipa.

Ko kanuni bašo dromeskere isprave si diklo roko taro 30 dive bašo menibe o dromeskere isprave, ako valjanela te kerelpe meniba ko lična podatke.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2017, Sa o nijamija si protektirime