Sali MemedJune 26, 2020
-11.jpg

1min186

 Поминаa неколку месеци откако пандемијата предизвикана од Ковид 19 беше прогласена како потенцијален причинител за голем економски пад во светот, а и во Северна Македонија, како ромските претприемачи се справуваa со кризата која што ја засегна економијата во светот?

Генерално, појавата на пандемијата Ковид 19 предизвика значителни загуби во глобалната економија но уште поголеми загуби и колапс во неформалната економија. Поголемиот дел од ромските претприемачи воглавно се дел од неформалната економија и не се опфатени во делот на економските мерки за справување со кризата од КОВИД-19 донесени од страна на Владата. Затоа и голем дел од претприемачите беа и се уште се принудени да се снајдат самостојно т.е. да се соочат со предизвиците.

Според истражувањето и анкетата на РЕДИ спроведена во април 2020 год.  44% од ромските претприемачи во Р. Северна Македонија ги паузирале своите бизнис активности,  10% од ромските претприемачи ги затвориле своите бизниси поради кризата предизвикана од Ковид 19, 34% од бизнисите предводени од Ромите во Р. Северна Македонија биле во потрага по пристап до финансии, додека пак 7% од ромските претприемачи преминале на онлајн платформите.

Податоците од истражувањето на РЕДИ имаа клучна улога во дефинирање на идните чекори и програми на РЕДИ. Резултатите од истражувањето беа искористени како една основна база за анализирање на потребите на претприемачите Роми, како и креирање на нови програми кои ќе придонесат кон олеснителни околности за раководење со нивните бизниси.

Со оглед на предизвиците на ромските претприемачи во Р. Северна Македонија,  кои активности и чекори беа преземени од страна на РЕДИ за поддршка на ромските претприемачи за пребродување на оваа криза?

Иницијативата за Економски Развој на Ромите- РЕДИ, е пред се иницијатива за да им помогне на предизвиците и одговори на проблемите на ромските претприемачи бидејќи едни од главните двигатели на економијата на ромската заедница се токму бизнис активностите на формалните и неформалните претприемачи Роми. Сите делувања на организацијата беа насочени кон наоѓање на ад хок решенија кои што ќе го ублажат падот на економијата на ромскиот бизнис сектор.

Како најранлива категорија во бизнис секторот која што егзистира токму од нивното бизнис делување се неформалните ромски претприемачи. Според согледаниот прв сет на економски мерки донесени од Владата на РСМ, неформалниот сектор не беше опфатен за било каква поддршка, при тоа што РЕДИ во соработка со Ромалитико подготви сет на економски и социјални мерки кои што ги предложи до Владата на РСМ.

По прифаќање и донесување на социо-економската мерка од страна на Владата за месечен паричен надоместок од 7.000 ден. која генерално се однесуваше на неформалниот сектор, РЕДИ активно ја промовираше оваа мерка заедно со сите останати економски мерки со цел што е можно повеќе да ги информира ромските претприемачи и олесни пристапот за аплицирање во сите мерки.

За таа цел, РЕДИ отвори и контакт центар ROMA CALL CENTER кој што даде поддршка на повеќе од 100 ромски претприемачи во РСМ со аплицирање за економските и социјалните мерки, информирање и детали околу мерките како и останати услуги кои што им биле потребни на ромските претприемачи. Паралелно на тоа тимот на РЕДИ даваше индивидуална поддршка на ромските претприемачи при трансформирање на традиционалните бизниси во онлајн бизниси. Во изминатиов период, трендот на онлајн бизнисите значително се зголемува така што се поголем број на ромски претприемачи се префрлуваат на бизнис делување преку онлајн платформи, фб страни или онлајн продавници.

Како што се зголемуваше бројот на заинтересирани Роми да стекнат знаење и вештини за онлајн работењето, РЕДИ ја започна e- акцелераторската програма ROMA DIGITAL BOOST Program која што за цел има да ги развие дигиталните вештини на ромските претприемачи и трансформира традиционалните бизниси во онлајн бизниси, а како дополнителна мотивација е обезбеден и буџет како грант награда од 5.000 евра за најперспективниот успешен онлајн бизнис.

Дополнително, РЕДИ во соработка со ОБСЕ и финансиска поддршка од страна на Амбасадорот д-р Клименс Која, претставувајќи го ,,Клуб 0,7%” за соработка за развој на Министерството за надворешни работи на Австрија, даде поддршка  на најзагрозените и маргинализирани ромски претприемачи т.е. неформалните собирачи на отпад и пластика.

Со оглед на тоа дека тие се најранливата категорија која што најлесно може да се инфицираат на терен при собирање на пластика, им обезбедивме над 1000 заштитни маски и ракавици и дополнително во периодот на полицискиот час и најдолгиот карантин, доделивме над 50 прехранбени и хигиенски пакети за најзагрозените неформални собирачи.

Како се намалува паниката кај луѓето така се зголемува бројот на заразени од Ковид 19, кои се вашите препораки и очекувања од страна на ромските претприемачи, како да се заштитат од пандемијата но истовремено да продолжат со нивната бизнис активност?

Сведоци сме на непретпазливост на луѓето и зголемување на бројот на заразени, РЕДИ како на терен исто така и онлајн,  максимално дава напори да ја информира ромската заедница како да се заштити од Ковид 19 како од здравствен аспект така и социо-економски аспект, а посебно во деловите на државата каде што се најмаргинализирани Ромите.

За таа цел, во претстојниот период РЕДИ со грант поддршка од ЦИВИКА Мобилитас и соработка со Ромактед и Општините во Битола и Прилеп, воспоставува пристап до вода во ромските населби преку изградба на чешми за вода. Исто така, предвидени се и информативни материјали за информирање на населението за мерките за заштита од ковид 19 и едуцирање за чување на водата како ресурс и делење на заштитни маски и ракавици во населбите ,,Сточен пазар” во Битола, ,,Дебарца” и ,,Три Багреми” во Прилеп.Со нашите активности како превенција од Ковид 19, се надеваме на стабилност на економијата на Ромите во РСМ со тоа што ќе се прилагодат на ситуацијата и пренасочат на онлајн водење на бизнис доколку бизнисот тоа им дозволува но и пренамена на видот на бизнисот доколку е потребно.Во секој случај, РЕДИ им стои на располагање на ромските претприемачи за било каква потребна поддршка.

 

Сали Мемед

 

 

 


Sali MemedJune 25, 2020
avaja222.jpg

2min30

Граѓанското движење на Ромите – АВАЈА1 претставува иницијатива која има за цел да ги артикулира потребите на заедницата и да ги застапува решенијата кои се во насока на подобрување на положбата на Ромите пред сите засегнати страни за време на избори и после избори како клучни периоди за ветување и реализирање на програмите.

АВАЈА е граѓанска иницијатива, односно Гласот на Народот, која што пред се работи во интерес на заедницата и нема поврзаност со ниту една политичка партија. АВАЈА ги застапува барањата на Ромската заедница од 17 општини за искористување на нивното право на глас и информиран избор.

Во текот на кризата предизвикана од ковид-19, Аваја организираше локални дијалози во 15 општини, каде што присуствуваа повеќе од 5.000 Роми кои јавно ги истакнаа нивните ургентни потреби во однос на економски последици, пристап до мерки, пристап до вода, канализациона мрежа, патна инфраструктура и други потреби. Исто така, АВАЈА дополнително оддели буџет од 17.000 долари за ублажување на економските последици од кризата.

Во пресрет на парламентарните избори, АВАЈА ќе продолжи со кампањата „Мојот Глас – Твоја Должност“ која има за цел да ги застапува интересите и приоритетите на Ромската заедница на парламентарни избори и да ја подигне политичката култура за информиран избор на ромската заедница.

АВАЈА во пресрет на парламентарните избори подготви Програма за Роми и во текот на изборите активно ќе го следи целиот изборен процес, при што ќе организираме јавни сослушувања помеѓу кандидатите за пратеници од различните политичките партии за претставување на нивните програми и планови за Ромската заедница за наредните 4 години. Воедно, активно ќе ја следиме изборната кампања, ветувањата на политичките субјекти, спроведувањето на изборите при што ќе известуваме за сите нерегуларности.
Ние како иницијатива очекуваме дека после јавното сослушување на кандидатите за пратеници , ромската заедница самостојно ќе одлучи за кого ќе го даде својот глас и апелираме до заедницата активно да придонесе во овој дел со искористување на своето право на глас. Оттука ги повикуваме сите политичките партии да го почитуваат Кодексот за фер и демократски избори во рамките на своите кампањи, максимално почитување на здравствените мерки и високо ниво на политичка култура. Воедно, апелираме до сите политички партии да не ги користат Ромите и нивната позиција за
било какви изборни манипулации.

Како граѓанска иницијатива, остануваме посветени на барањата на Ромската заедница и активно ќе го следиме процесот на реализација на ветувања користејќи ги сите демократски средства.


Sali MemedJune 16, 2020
logo_mk_jpg-1-1280x905.jpg

1min34

Во рамки на проектот Редовно на часови:  акција за вклучување на Ромите во основното образование, Фондацијата Отворено општество – Македонија заедно со своите партнери Здружението Центар за образовна поддршка Дендо вас и Фондацијата за образовни и културни иницијативи Чекор по чекор објавува конкурс за стипендирање на 333 ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2020/2021 година. Целта на овие стипендии е преку намалување на финансискиот товар на најранливите ромски семејства поврзан со школувањето на нивните деца да се обезбеди поголема вклученост на Ромите во основното образование, редовна посета на наставата и успешен премин во следните одделенија. Средствата за проектот и стипендиите се обезбедени од Европската Унија.

Основни информации за стипендијата

 • Стипендијата се однесува на период од една учебна година (10 месеци) и е наменета за покривање на трошоците за школување на децата, храна, облека, училиштен прибор/материјал, спортска и друга опрема за воннаставните активности на децата. Висината на стипендијата изнесува 400 евра годишно, во денарска противвредност. Стипендијата ќе се исплаќа на трансакциска сметка на мајката, таткото или на старателот/старателката.
 • Задржувањето на стипендијата во тековната 2020/2021 учебна година, како и обновувањето на стипендијата за следната учебна година 2021/2022 ќе зависи од редовноста на ученикот на наставата, како и од успешниот премин во следното одделение.

Можност за пријавување на конкурсот имаат:

 • Ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2020/2021 година;
 • Ученици чии семејства се приматели на гарантирана минимална помош;
 • Ученици кои не се корисници на друга стипендија обезбедена со финансиски средства на Европската Унија.

Потребни документи за пријавување

 • Пријава за стипендирање на ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2020/2021 година.
 • Оригинална потврда од училиште за редовен ученик во прво одделение запишан во учебната 2020/2021 година. Потврдата мора да има потпис и печат од училиштето.
 • Оригинална потврда од Центар за социјална работа за користење на гарантирана минимална помош, не постара од 6 месеци.

Критериуми за стипендирање

Основни критериуми за стипендирање се:

 • ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2020/2021 година;
 • нивното семејство да е корисник на гарантирана минимална помош.

Во случај повеќе од 333 кандидати да ги исполнуваат основните критериуми за стипендирање,  предност ќе биде дадена на учениците Роми:

 • кои доаѓаат од семејства со еден родител;
 • кои доаѓаат од многудетни семејства;
 • чии семејства вклучуваат лица со било каков вид на попреченост;
 • предност ќе се даде на ученичките – минимум 60% од стипендиите ќе бидат доделени на девојчиња;
 • доколку е неопходно проектот ќе утврди дополнителни критериуми за селекција на кандидатите.

Во случај да се неопходни дополнителни документи за потврда на веродостојноста на податоците наведени во пријавата истите ќе бидат побарани.

Семејствата на кандидатите кои ќе добијат стипендија не го губат правото на гарантираната минимална помош согласно член 4 од „Правилникот за начинот на остварување на правото на гарантирана минимална помош…” (Службен весник на РСМ, бр. 109 од 28.5.2019 година): При остварување и користење на правото на гарантирана минимална помош, како приход не се смета стипендијата.

 

Краен рок за пријавување е 15 септември (вторник) 2020 година.

 

Пријавите се доставуваат:

 • по пошта на адреса на Фондација Отворено општество – Македонија: Бул. Јане Сандански 111, п.фах 378, 1000 Скопје или
 • лично во училиштето во кое е запишано детето.

За пријавите испратени по пошта како време на поднесување ќе се смета времето на доставување на пријавата/пратката во пошта. За резултатите од конкурсот кандидатите ќе бидат известени по пошта.

Пријавата за конкурсот можете да ја најдете во вашето училиште, Фондацијата Отворено општество – Македонија и во Центарот за образовна поддршка Дендо вас (ул. Плачковица 51, Шуто Оризари, Скопје).

Дополнителни информации за конкурсот можете да добиете:

– телефонски на 02/2477 107; 071/232 861; 070/309 373

– на и-мејл redovnonacasovi@fosm.mk

Целосниот текст на конкурсот како и пријавата можете да ги најдете во дополнителните документи подолу.

Дополнителни документи :

Sali MemedJune 12, 2020
1222222.jpg

1min45

Од 11.06.2020 година започна првата фаза со реконструкција и реновирање на 11 куќи на најзагрозените Ромски семејства во општина Виница.

-Во наредните два месеца посветено ќе работиме да се реновираат сите куќи во првата фаза и овие 11 семејства ќе се вдомат во нивните домови, но во поквалитетни и подобри услови за живеење и домување. Дополнително сите овие куќи добија поддршка за легализација на нивните домови и обезбедување на имотни листови за нивните куќи, велат од Ромскиот ресурсен центар кој е партнер заедно со Кабинетот на министерот Музафер Бајрам како стратешки партнер заедно со CELIM од Милано – Италија и општина Виница во имплементација на проектот.

Во рамките на проектот е предвидено да се реновираат вкупно 22 куќи кои се во најлоши и штетни услови за живеење. Во периодот што следува, како втора фаза ќе се реновираат уште 11 куќи.

Паралелно се работи активно на легализација на повеќе од 200 домови на ромски семејства кои се социјално загрозени и до сега не го решиле нивното прашање со домување.

Исто така се почнува и со постапка на донесување и на детален урбанистички план за блок 18 за целата ромска населба во општина Виница. Со ова, конечно ќе се реши долгогодишниот проблем со неизвезноста на домувањето на и инфраструктурата на повеќе од 700 ромски семејства во општина Виница.

Овие активности се спроведуваат во рамки на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница -СДХ“

Проектот е финансиран од Европската Унија во рамките на ИПА 2 програмата од програмски акциски документ за 2017 година, во соработка со Министерството за труд и социјална политика.

 

 


Sali MemedApril 2, 2020
roma-statelessx600.jpg

1min186

Во услови на исклучително неизвесна и ризична состојба во која се наоѓа нашето
општество и јавното здравје во моментов, потребата за заштита на најранливите
граѓани е огромна.

Највисок приоритет на Фондацијата Отворено општество –
Македонија (ФООМ) е заштитата и подобрувањето на животот на сите, особено на
маргинализираните граѓани.

Во таа насока ФООМ обезбеди донација од 100.000
долари за итна хуманитарна интервенција за загрозените ромски семејства кои се
социјално и економски најдиректно засегнати од здравствената криза.

Од исклучителна важност во овие моменти е да се обезбеди соодветната поддршка за
најранливите групи на граѓани и тоа преку зголемување на можноста за одржување на
редовна хигиена и дезинфекција, но и преку поддршка во храна во периодот на
изолација. За таа цел, ФООМ во соработка со Црвениот крст на Република Северна
Македонија обезбеди хуманитарни пакети со храна и средства за хигиена кои се
доволни во период од еден месец да служат за потребите на едно семејство со 4 до 6
членови. Со активноста ќе се опфатат околу 10.000 граѓани од ромската заедница,
односно околу 2.000 семејства кои живеат во скопско Шуто Оризари, Тетово, Гостивар,
Битола, Прилеп, Куманово, Делчево, Виница Пехчево и село Црник. Дистрибуцијата на
хуманитарните пакети ќе започне утре (петок, 3.4.2020) и ќе заврши најдоцна на 10
април 2020 г.

За непречено одвивање на активноста, Црвениот крст на Република Северна
Македонија на терен ќе соработува со шест граѓански организации кои се активни и
препознаени во ромските заедници. Романо Чачипе, ИРИЗ – Скопје, Сонце – Тетово,
Станица П.Е.Т. – Прилеп, НРЦ – Куманово, НВО КХАМ – Делчево, ХОПС – Скопје и
Центарот за деца на улица – Шуто Оризари помогнаа да се идентификуваат потребите
на најпогодените ромски семејства и ќе ја помогнат дистрибуцијата на хуманитарните
пакети.

Им изразуваме благодарност за нивниот несебичен ангажман во овие кризни
моменти.
Ние во Фондацијата Отворено општество – Македонија сме посветени на градењето
толерантно и инклузивно општество, отворено за учество на сите граѓани подеднакво.
Поддршката и учеството на ромската заедница во подобрувањето на условите за
пристап до образование, здравствени и правни услуги, но и за промена на
перцепциите, ставовите и однесувањата кон Ромите останува наш фокус и понатаму.

Срдечен поздрав

Фондација Отворено општество – Македонија


Sali MemedMarch 24, 2020
ssssssss.jpg

1min97

Корона вирусот и вонредната состојба ги погодија граѓаните кои се најсиромашни и истите не може ги плаќаат сметките, да обезбедат храна за семејството, како и да ги плаќаат ратите од кредитите кон банките и другите небанкарски институции (финансиски институции кои даваат брзи он-лајн кредити, штедилници и кредитни фондации).

Ги поздравуваме економски мерки кои ги донесе Владата во врска со одложеното плаќање на кредити кон деловните банки, меѓутоа не се опфатени  другите финансиски институции како на пример: Кредисимо, Тиго, Мкеш, Иуте, Форца, Хоризонти, Можности и други.

Веруваме дека голем број на граѓани имаат тековни кредити во горенаведените институции и истите се задолжени месечните рати да ги плаќаат навремено без оглед на сегашната кризна состојба.

Во време кога голем број од луѓето се невработени, отпуштени од работа, пратени на принудни одмори, не може да продаваат, и се спречени да заработуваат, истите не се во можност да одговорат на барањата на небанкарските институции да ги исплатат месечните рати при што постои голема опасност  населението да навлезе во уште поголема криза и сиромаштија

Затоа бараме од Владата мерката за Одлагање и реструктурирање на отплатите на кредитите за фирми и граѓани да ја прошири и да ги опфати и небанкарските институции (Финансиски институции – брзи кредити и он-лајн кредити, кредитни фондации и штедилници).

Мерката за реструктурирање на кредитите (одложување на плаќањето) на месечните рати за заеми од небанкарските финансиски институции треба да стапи на сила Веднаш, бидејќи обезбедувањето на основна егзистенција за семејствата треба да има приоритет а не плаќањето на кредитот.

Оваа мерка треба да им овозможи на семејствата поголема финансиска сигурност и преживување во периодот додека трае вонредната состојба.

Се вели, во иницијативата

Повеќе за петицијата за потписи на следниот линк.

Одложено плаќање на кредити од небанкарски институции

 


Sali MemedFebruary 9, 2020
received_2834577909942994.jpeg

1min336

Ј А В Н А Р Е А К Ц И Ј А

Здружението на граѓани Ромаверзитас, ја истакнува својата загриженост поради недоличното однесување на насилниците – “контролори” од Јавното собраќајно претпријатие, ЈСП Скопје што се случи на ден 09.02.2020 година во 10:45 часот врз нашиот студент на правен факултет, Сирхан Усеин.

Здружението на граѓани Ромаверзитас целосна ја подржува реакцијата на Сирхан Усеин и јавно ги повикува надлежните лица од Министерството за внатрешни работи, Комисијата за заштита од дискриминацја, Народен правобранител и Јавното сообраќајно претпријатие да ги превземат потребните мерки и целосно да го расчистат случајот.

Ние сметаме дека ова општество заслужува подеднаква шанса за сите без никакви изживувања од насилниците, потиснувања, закани и дискриминација. Секое недолично однесување, навреда или закана заслужува и соодветна реакција до сите инстанци и институции во државата, барајќи корекција на насилството, говорот на омраза и дискриминацијата по било кој основ.

Бараме соодветна постапка и заштита на нашиот студент на правен факултет Сирхан Усеин и истовремено го повикуваме, Јавното сообраќајно претпријатие –ЈСП, во име на насилниците – јавно да се оградат и извинат за недоличното однесување на нивните вработени лица и да превземат одговорност и мерки за корекција за истото да не се повтори.

Потпис

Здружение на граѓани Ромаверзитас


Sali MemedJanuary 29, 2020
rrc1.jpg

1min273

Здружението за поддршка на маргинализирани групи „Ромски Ресурсен Центар“ – Скопје во партнерство со Асоцијација за Демократски Развој на Ромите Сонце – Тетово веќе втора година го имплементира проектот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“.

Проектот е финансиран од Европската Унија и Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта. Проектот со импелементација започна да се спроведува од 01 Октомври 2018 година и ќе трае до 31 Јули 2021 година.

Проектот се имплементира во три општини во Република Северна Македонија: Шуто Оризари, Тетово и Гостивар.

Проектот е дизајниран да  придонесе кон подобрување на пристапот на ромските деца во предучилишното образование, да го олесни пристапот и запишувањето на ромските деца во основните училишта, да го поддржат образовниот напредок на запишаните деца, да го зајакнат капацитетот на родителите и врската помеѓу родителите и образовните институции во Македонија.

Проектот има две главни компоненти:

1.Поддршка на вклучувањето на децата Роми во предучилишно воспитание и образование и ран детски развој;

2.Поддршка на основното образование на учениците Роми преку обезбедување на туторска поддршка за учениците во прво, второ и трето одделение, ученици кои покажуваат слаби резултати по предметите мајчин јазик и математика.

Дополнително проектот е фокусиран и на подигнување на свеста на родителите за важноста од раното вклучување на нивните деца во воспитно – образовниот процес како и јакнење на вештините на родителите за поддршка на образовниот процес на нивните деца.

Целна група на проектот:

 1. Вклучени 207 деца Роми во предучилишните установи во Шуто Оризари, Тетово и Гостивар, на возраст една и две години пред поаѓање во основно образование;
 2. Вклучени 213 ученици Роми во програмата за туторска поддршка кои посетуваат прво, второ и трето одделение во општините Шуто Оризари, Тетово и Гостивар;
 3. Вклучени повеќе од 300 родители Роми активностите на проектот.

Повеќе за проектот и соработката со градинката 8 април и општината Шуто Оризари на следното видео..

 Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime