Sali MemedJanuary 14, 2020
1111111.jpg

1min41

На денешната седница Владата, Министерството за труд и социјална политика е задолжено да додели финансиска и друга помош за семејствата чии домови беа уништени во пожарот со трагични последици во Шуто Оризари, кој се случи на 10 јануари.

На седницата им е препорачано на Генералниот Секретаријат на Владата и на Министерството за труд и социјална политика да ги разгледаат можностите за обезбедување на живеалишта за погодените семејства.

Во пожарот во скопската населба, загинаа две деца на возраст од три и една и пол година.


Sali MemedJanuary 10, 2020
samka.jpg

1min37

Министерството без ресор во тековната 2020 година ќе има на располагање 40 милиони денари за реализација на проекти во неколку општини во државата. Ова денес од Берово го најави Министерот без ресор Музафер Бајрам кој заедно со пратеникот Самка Ибаримовски направи увид во изградбата на првата фаза од улицата Прохор Пчињски во Берово која се градеше со средства во висина од 3 милиони денари.

-Средствата за изградба на оваа улица, се обезбедени од кабинетот преку Министерството за транспорт и врски и истите се во висина од околу 3 милиони денари. Како што може да видите има разлика во однос на улицата од пред една година, многу е подобрен пристапот на жителите кои нема веќе да газат кал, истакна Бајрам.

За оваа година министерството без ресор располага со 40 милиони денари од кои како што изјави пратеникот Самка Ибраимовски се предвидени и средства за втората фаза од доизградбата на улицата Прохор Пчињски.

-Со ребалансот на буџетот очекувам зголемување на овие средства од 40 милиони денари, со што очекувам дел од нив да бидат искористени и за втората фаза од доизградбата на оваа улица. Ова секако е резултат на добрата соработка помеќу министерството и општините и се надевам дека беровчани се задоволни од овие наши залагања на партијата ПЦЕР за реализација на проекти во делот на инфраструктурата, додаде Ибраимовски.

Со овие активности Градоначалникот на Берово Звонко Пекевски очекува постепено решавање на пробелмите на граѓаните кои живеат во таканареченото ромско маало во Берово.

– Се надевам дека со заложбата на Министерството ќе ја доизградиме целосно оваа улица, а потоа постепено ќе ги решаваме  и останатите проблеми на граѓаните од овој дел на градот, рече Пекевски. Претставникот на Ромактед програмата Ферди Исмаили кој исто така се сретна со градоначалникот Пекевски, упати порака дека сите кои сакаат да работат со претставници на ромската заедница, треба да го следат овој пример кој покажува како треба да се решаваат проблемите на луѓето


Sali MemedJanuary 10, 2020
1111111.jpg

1min232

Две деца загинале во пожар во населбата Шуто Оризари откако избувнал пожар во една куќа, дознава 24 инфо.

Се работи за момче и девојче на возраст од три години и година и пол. Според информациите од противпожарната единица децата биле во куќата во моментот кога покривот се урнал врз нив, и најверојатно се угушиле.

Неуспешни биле обидите на пожарникарите да ги извлечат од под урнатините и изгорениот материјал, бидејќи децата веќе биле починати а се претпоставува дека уште во моментот кога била повикана пожарната тие биле мртви.

Инаку се работело за импровизирана куќарка која се наоѓа на улицата „Брсјачка буна“ спроти спортското игралиште. Пријавен бил во 13.25 часот, а во околината имало уште неколку залепени куќарки на кои е спречено пожарот да се прошири. Интервенирале 15-мина пожарникари со неколку возила.

Повеќе информации во текот на денот..

 


Sali MemedJanuary 7, 2020
-за-ромите-во-македонските-медиуми-Дискриминација-Антициганизам-говор-на-омраза-01.jpg

1min38

Врз основа на на досегашната пракса на Едукативниот и медиумски центар  24вакти – Скопје како организација за зајакнување, застапување и креирање на медиумски политики за унапредување на медиумската писменост говорот на омраза и намалување на антициганизмот се доведoвме до прашање дека Ромите и неромите всушност многу малку знаат штое е говор на омраза како се потикнува, штое е термин антициганизам која форма тој влијае врз Ромите.

О друга страна со новиот закон за дискриминација овие начела се добро прецизиринаи и уредени со закон кој реално во пракса многу малку се применува. За таа цел ЕМЦ 24вакти како целна група ги опфати младите Роми/ки и нероми/ки организирани во две фокус групи по 7 млади со Роми во едната група и нероми во втората група  и се фокусираат на значењето и знаењето на медиумската писменост, говор на омраза во медиумуте и терминот антициганизам преку медиумите во  Северна Македонија.

Активностите се направени од однапред подготвен прашалник со фокус сликата на ромите во македонксите медиуми, медиумска писменост, говор на Омраза на социјални мрежи и антициганизам. Прашалникот се состои од две појдовни точки.

Едната како младите Роми ја гледаат ја чуствуваат дали ја има дискриминацијата кон Ромите во медиумите и социјалните мрежи.   Вториот прашалник ке се состои како другите млади нероми гледаат кон говорот на омраза, антициганизам и дали реагиаат кога ке глеедаат како некој пишува или комуницира со јазикот на омраза. Прашалникот е  подготвен од страна на есксперт  ангажиран за пишување на анализа за состојбата на медиумската писменост кај младите Роми и дали е подобрена сликата на медиумите,  говорот на омраза и антициганизамот в о Северна Македонија. Во прилог прашалникот и од тип1 и тип 2 кое кого користевме за информации во фокус групите. За квантитативен резултат како и пoкасно квалитетна анализа преку google form   испративме онлајн прашалник до 50 луѓе  релевантни засегнати страни за процесот на медиумска писменост дискриминација , антициганизам и говор на омраза истиот беше ипсратен до  институции, медиуми, студенти, невладини организации итн со кој ги  споредивме заедно со добиените резултати од фокус групите. Во прилог  на пдф формат резултатите од гугл форм прашалникот и одговорите на онлајн анкетарите.

Во исто време заедно со експертот  и координаторот на проектот пратено е емаил на релевантни институции за сообирање на информации од јавен карактер за потребите на анализата. За жал повекето институции не ни пратија информации од јавен каракер додека се обработуваше анализата. Повеке информации ги превземавме од извештаи од надлежни институции како и информаци од нивните сајтови. Вооедно побараме актуелни преставки препратени до СЕЕМ до ЗНМ, народниот правобранител како и до комиcијата од заштита на дискриминација. Со кои информации поквалитетно ги обработивме  резултатите  од добиените информации. Експертот на самата анализа ги пренесе и законските решенија за медиумите во Северна Македонија како и одлуки и решенија од судски процеси и преставки до Јавно Обвинителство .

Со извештајот од истражувањето “Контексти за ромите во македонските медиуми„- Антициганизам, дискриминација, говор на омраза добиваме податотоци каков напредок имаме од 2016 година со првите препораки на овие форми на дискриминација кои каkо ЕМЦ  24вакти коинтуиниринао досега даваме препoраки и начини за справување, охрабрување и спречување на говорот на омраза во македонските медиуми и социјални мрежи до сега.

И каков е степенот на подобрување, намалување или статус кво на сликата за ромите во македонските медиуми. Озвештајот од истражувањето “Контексти за ромите во македонските медиуми„- Антициганизам, дискриминација, говор на омраза е сеопфатен за 4 години додека трае субгрантирањето за Антициганизам и говор на омраза со кое коинтуинирано ЕМЦ 24вакти дава извештај до релевантни инстистуции и Европската комисија.

Се вели во соопштението до медиуми испратено од Едукативниот и медиумски центар 24вакти.

Публикацијата е издадена во рамки на проектната активност “Анализа – Медиумска писменост и говорот на омраза кај младите“ , која е составен дел на проектот “Заедничка иницијатива за зајакнување на ромското граѓанско општество на Западен Балкан и Турција поддржан 2015/370-300 од Европската комисија“.

Извештајот можете да го прочитате на следниот линк

Извештај „ Контексти за ромите во македонските медиуми- Антициганизам, дискриминација,говор на омраза Анализата “Контексти за Ромите во македонските медиуми


Sali MemedDecember 11, 2019
Samet-Skenderi.jpg

1min103

Пред неколку месеци на Иницијатива на Асоцијацијата Иницијатива за социјална промена ИнСоК каде Вие сте член и со поддршка на Мисијата на ОБСЕ, и на неколку реномирани граѓански организации,  формиравте неформнла мрежа за застапување за трајни и системски решенија за интеграција на ромската заедница во Република Северна Македонија.

Кажете ни кој е потикот која е идејата на формирање и делување  на ова неформанла мрежа знајќи го фактот дека досега такви  граѓански мрежи не профункционирале освен на проектно ниво?

Самет Скендери:

Нашите определби како Роми или здруженија на Роми од секогаш се стремеле за иста стартна основа со останатите националности во општеството. Мојата визија, а и, визијата на моите колеги и колешки кои членуваме во оваа мрежа се засноваат на трајни и системски решенија за вклучување и интеграција на Ромите во општеството.

Ние и досега сме имале обиди за заедничко делување и многу пати сме формирале мрежи или сојузи, но секогаш мрежите или сојузите се формираат со посебна цел и активности. Кога завршуваат активностите или кога целите не се реално остварливи нормално е да се бара нешто ново.  Но, јас мислам дека ништо тоа не е страшно, туку напротив, истото секогаш ни го зголемува нашите искуства, а тоа што го правиме во општеството останува забележано и корисно за Ромите.

Оваа мрежа е одговор на моменталната опшествена положба на Ромската заедницата. Денес ние се соочуваме со многу проблеми кои бараат трано и системско решавање. Ромите денес се соочуваат со проблеми како што се: лица без документи за лична идентификација, неурбанизирани населби каде што живеат Роми. Ние повеќе од 10 години се залагаме да имаме член во Комисијата за заштита и спречување од дискриминација или да достигнеме процентуална застапеност во државната и јавана администрација.

Ова се само еден мал број на проблеми кои бараат посветеност и ангажман за да се застапува и донесат трајни и системски решенија. Ние на ваков начин ги иницираме проблемите а нормално останува ова да го решат тие кои носат одлуки во општеството како што е Владата и Парламентот.

Досега имавте неколку средби како и состаноци и работилници, каде највеќе се фокусирате во овој период? Дали имате приоритетни области знаејки дека ромската заедница се соочува со секојдневни проблеми?

Самет Скендери:

Ние во изминатите три месеци имавме неколку активности кои се карактеристични за работа на мрежи. Градевме настап и капацитет за застапување. Се договоривме за (4) четири најизразени проблеми во општеството. Се договоривме дека најистакнати проблеми во општеството кои во моментот бараат застапување и иницирање посебен општествен ангажман се:

Лицата без лична документација, неформализираните, неурбанизираните ромски населби, ниското процентуално учество на ромите во државната и јавната администрација како и немање на Ром или Ромка како член во комисијата за заштита и спречување од дискриминација.

Во однос на овие проблеми ние подготивме наши пишани мислења засновани на факти и аргументи кои се случуваа во опшеството последните години и истите ги образложивме на работен состанок со Меѓупартискта парламентарна група за Ромски прашања во Република Северна Македонија. Донесени се заклучоци од страна на пратениците, членови на Меѓупартискта парламентарна група за Ромски прашања во Република Северна Македонија и ние се надеваме на одредени резултати за наредниот период.

Како планирате да делувате со какви механизми ке пристаипете ко решавање на овие приоритетни области на вашата мрежа?

Самет Скендери:

Нашиот начин на делување е на база претходна договорена методологија за застапување. Истата се заснова на три столба. Првиот столб го сочинуваат здруженија кои работат со заедницата и истите ги идентификуваат проблемите, споделуваат информации и ги одразуваат мислењата на Ромите заегнати со проблемите.

Вториот столб е составен од здруженија кои работат на истражувања, анализи засновано на докази и истите го артикулираат мислењето на Ромите низ продукти за застапување.

Третиот столб се здруженија кои имаат знаења за застапување и застапуваат со факти и аргументи кои ги договараме на наши заеднички работни средби.

Формите на кој начин ќе делуваме секогаш се дискутабилни и тие се договараат, но во зависност од многу фактори се трудиме да одбереме најсоодветна форма за делување. Јас лично мислам дека тие се помеѓу “тивки поврзувачи“ до “бунтовни критичари“ за спроведувањето на општествените, политичките промени за еднаква стартна основа на Ромите со останатите заедници во општеството.

Имавте неколку средби со новинарите  како и со интерпарламентарната група импресиите од средбите и колку можат да се заложат заеднички да ги решавате системски проблемите?

Самет Скендери:

Јас секогаш настојувам реално да ги гледам работите. Но секогаш сметам дека наша задача како граѓански организации е да ги иницираме проблемите за решавање, да понудиме наши решенија, да сработиме некоја пилот фаза од решенијата и да ја предложиме на општеството како пракса да продолжи низ системско трајно решение кој ќе овозможи подобра состојба и иста стратна основа на Ромската заедниица со останатите заедници во општеството.

Од активностите кои досега ги спроведовме јас лично многу сум задоволен. Инициравме решенија за трајни системски решенија. Упативме наши мислења и гледишта за предлог на Законот за неневидентирани лица во матичната книга на родени, го актуализиравме прашањето за легализација на населби каде што живеат Роми посебно со почитување на Виенската декларација за легализација на неформалните населби.

Дадовме поддршка на Декларацијата од Ползен во Полска за интеграција на Ромите во општествата а воедно го актуализиравме пршањето дека и ние сакаме да партицираме во институциите како членови во работни групи и комисии а воедно и како вработени како државни и јавни административци.

Дали очекувате во краток временски период вашите барање да се разгледуваат посеризоно знајќи ја актуелната политичка ситуација како и најверојатните парламентарни избори?

Самет Скендери:

Јас верувам дека дел од ова застапување ќе вроди со плод. Мислам дека и самото иницирање за трајни и системски решенија веќе значи чекор понапред. Јас верувам дека големите работи секогаш се прават чекор по чекор.

Ако ништо повеќе барем во општествено политичкиот контекст дадовме нова вредност и индикатор за мерење на резулатите а тоа колку секоја акција превземена за интеграција на Ромите ќе донесе трајно системско решеније.

Дали имате партнери кој ги подржуваат вашите цели (меѓународен, фактор, амбасади, мисии, итн) во целокупната идеја за реализација  за посерозни чекори за промени во општеството за ромската заедница?

Самет Скендери:

Да, во оваа фаза, како наш подржувач во процесот на функционалност на мрежата е Мисијата на ОБСЕ. Во оваа прилика благодарам за поддршката за постигнување на саканиот технички и методолошки капацитет. Оваа пддршка засега е договорена до крајот на годината. За наредната година засега немаме договорено кој и во какова фаза ќе не поддржува.

Вашиот став за новиот оглас за Комисијата за заштита и спречување од дикриминација и предлог Закон за неевидентирани лица во матичната книга на родени кој е во законска процедура?

Самет Скендери:

Мојот став околу Огласот за Членови на комисијата за спрчување и заштита од дискриминација е во насока на: Помалите заедници треба да се застапени како членови во оваа комисија. Ромите во оваа комисија треба да има член заради неколку аргументи: Ние сме најдискриминирана заедница по сите основи. Ова е потврдено од скоро сите извештаи и анализи кои се работени во последните 10 години. Во последната година имаше најмалку (3) три случаеви кои најдрско ги дискриминираше ромите.

Додека пак, за Законот за неевидентираните лица во матичната книга на родени сметам дека ова не е Закон со кои се решава овој проблем. Ова е Закон со кој се сака само во моментот обезбедува остварување на права од социјална заштита, образование, вработување и здравсто. На ова прашање уште треба да работиме да им објасниме на сите дека овие луѓе мора да имаат документи за лична идентификација. Државата мора овој проблем да го решава со Закон и закони кои системски и трајно ќе се решаваат појавата на вакви случаеви.

Колку ромската заедница е информирана за вашите чекори која е подршката од нивна страна за системските и трајни решенија?

Самет Скендери:

Ние како мрежа настојуваме да бидеме транспарентни во нашето работење. Од активностите кои ги спроведуваме објавуваме содржини преку социалните мрежи, нашите членки ги информираат нивните членови за тоа што сакаме да постигнеме.

Во измнатиот период имавме и неколку пати прозивања од страна на членови на други здруженија и поединци Роми, прашуваа кои не организирал? Кој одлучувал кои здруженија да бидат во мрежата? и тн.

Во оваа прилика сакам да кажам дека првиот состав на мрежата беше со здруженијата кои беа дел од проектот “Надвор од кругот – невидливи за општеството“ финасиран од ИПА програмата на Европската Унија, на оваа група се приклучија и уште неколку здруженија на предлог од некои од членките во мрежата. Во моментот во мрежата членуваат (15) петнаесет здруженија кои работат на пршања поврзани со ромите.

Ваши идни чекори како мрежа, како ќе пристапите и кои се и очекувани резултати?

Самет Скендери:

Ние како мржа продолжуваме и во 2020 година. Темите за работа дополнително ќе ги договориме а ќе се договориме за пристапот и методологијата како ќе пристапиме. Засега има разговори околу пристапот и методологијата на дејствување на мрежата, што за мене преставува продуктувна работа. Но, едно е сигурно, ние здруженијата членки на мрежата веруваме дека интеграцијата на ромите не е завршена работа и дека има уште многу да се работи.

Вклучувањето на Ромите во општеството е единствено можно само низ системски трајни решенија во општеството и во оспособување на Ромската заедница да ги mainstreaming (вклучи во главни текови) потребите кон генералните заеднички јавни политики во државата.

 

Интервјуто го реализира тимот на 24vakti


Sali MemedDecember 10, 2019
.jpg

1min74

Потпишан меморандум за разбирање помеѓу општина Шуто Ориари и Едукативниот медиумски центар ЕМЦ 24ВАКТИ. Каде, Општина Шуто Оризари и Здружение Едукативен медиумски центар – 24ВАКТИ Скопје, врз основа на нивниот мандат, имаат заедничка цел да го унапредат образовниот, медиумскиот како и IT статус на ромската заедница во Република Северна Македонија.

Општина Шуто Оризари и Здружение Едукативен медиумски центар – 24ВАКТИ Скопје, покажаа интерес да изградат партнерство во спроведување на конкретни проектни активности со цел да изнајдат најефективни можности за искористување на расположливите ресурси за развојните приоритети на државата во делот на образованието, медиумски и IT на ромската заедница, согласно локалните и национални акциони планови како и потребни документи за унапредување на ромската заедница во  Северна Македонија.

Затоа, врз основа на заедничката доверба Општина Шуто Оризари Здружение Едукативен  и медиумски центар – 24ВАКТИ Скопје го склучуваат овој Меморандум за разбирање.

 

 


Sali MemedDecember 5, 2019
11-1.jpg

1min78

Ромската литература од денес е збогатена со нова научна студија под наслов „Геноцидот врз Ромите во Втората светска војна. М-р Мирдита Салиу е првиот автор на една ваква значајна студија за геноцидот врз Ромите во Македонија, а нејзината вредност е од големи размери бидејќи е автор од ромската заедница која зад себе остава значаен труд за севкупната историја на ромскиот народ.

Научната студија содржи елементи кој опфаќа одреден период, за кој можеме да кажеме дека претставува не само продолжение на дискриминаторските политики и практики кон Ромите од минатото, туку и врв на дискриминацијата, а тоа е геноцидот во Втората светска војна.

Во овој период вниманието е насочено кон истребување на Ромите, кои претставувале пречка во развојот на нацистичкото општество.

За да се надмине проблемот на асоцијалноста на Ромите и опасноста од Евреите, нацистите креирале и наредиле спроведување на планот за „Конечно решение на еврејското прашање“ (Die Endlösung der Judenfrage), геноцид, односно нивно истребување поради нивната замислена припадност на инфериорна раса.

Овој предмет на интерес стои во директна врска со одземање на основните права на човекот, какви што се правото на живот и слобода, чија крајна цел била целосно истребување на Ромите и Евреите.

Овој труд се очекува да даде свој придонес за дополнување на историјата на Ромите, особено во делот која се однесува на холокаустот и на геноцидот во Втората светска војна и воедно оваа проблематика да заземе соодветно место во научната мисла на нашите простори.

Овој научен труд се поклопува со одбележувањето на 75 годишнината од извршениот геноцид врз Ромите. Да потсетиме дека на 15 април 2015 година Европскиот Парламент ја усвои Резолуцијата со која 2 август се прогласува за ден на сеќавање на жртвите на геноцидот врз Ромите во Втората Светска војна (1940-1945).

 


Sali MemedDecember 5, 2019
-1-768x942.jpg

1min41

Ramiza Sakip, konsilesko đjeno baš edukacija tar Komuna šuto Orizari lela than ani jekto Roma Leadership Academy savi ikergovela ano vakti tar 04.12.-đji 08.12.2019 berš ani Varšava, Polska-telal organizacija tar OSCE Office for Democratic institutions and Human rights.

O Celjo akale kedipnasko tano te pergovel o sa đjandipe tar demokratikane institucie thaj i buti tar OSCE.

Akademija kerla target tar Roma save kerna buti ano centralnikano, regionalnikano thaj lokalnikano nivelo, pretstavnikoja tar Romane dizutnengoro sasoitnipe, pretstavnikoja tar uče pozicie save lena than ano kreiribe e procesoja tar politikano lačharipe.

Akaja čipota ka astarel pobuter sikhlovibnaske ikherina thar komunikacijake principoja, sikhlovibe tar tavdipe lavkeribnaske sar thaj panda but avera sa mangipnaja te lačharelpes upral e manuša save lena than šukar pozitivnikane kapacitetoja.

lendo Roma press


Sali MemedDecember 4, 2019
Sali-tetara-1280x720.jpg

7min53

The Tajsa Prize honors an outstanding Roma individual who is enriching Roma arts and culture, embodies the founding principles of ERIAC, drawing inspiration from Roma cultural heritage while shaping and re-inventing forms of Roma cultural expressions for the next generation.

The Tajsa Prize is very special – it is sponsored entirely through the membership fees of ERIAC associate members, to nurture the spirit of community support, investing into Roma talent and creativity. The endowment of the Tajsa Prize in 2019 is of 5200 euros.

From all nominations submitted by ERIAC community – associate members, Barvalipe Academy members and Board members –  a pre-selection committee selected 5 finalists.

We are proud to reveal the finalists for the Tajsa Prize 2019 (in alphabetical order):

 

Árpád Bogdán (Hungary)

Born in 1976 in Hungary, Árpád Bogdán is a film director and writer, known for Genezis (2018), Boldog új élet (2007) and Gettó Balboa (2018). His feature film received a special mention from the Berlinale’s Panorama jury in 2007, was shown in Toronto and Karlovy Vary, and won several awards in Europe. He is also a painter and has published several works of poetry.

 

 Hamze Bytyçi (Kosovo/ Germany)

Hamze Bytyçi is actor, director, performer and pedagogue. He is the chairman of RomaTrial and founder of different in initiatives like the Herdelezi celebration in Berlin, the annual international youth commemoration on 2nd August at Auschwitz (since 2010) and Berlin (since 2013), the AKE DIKHEA? Festival of Romani Film. In 2018 he was co-curator of the 1st Roma Biennale COME OUT NOW!. He performs in his live shows “Hilton 437” and leads youth projects like the “Balkan Onions” film school. Since 2016, he is member of the Berlin board of the party Die Linke.

 

Robert Gabris (Slovakia/ Austria)
Robert Gabris was born in Slovakia, lives and works as a freelance artist in Vienna.Gabris deals with drawing and engraving,   describing the content of his work as a socially critical, political and activist confrontation with identity issues and new perspectives of the Roma in the European context.Starting point of his work are new experimental forms of drawing as a resistance against exclusion, homophobia and racism.

 

Selma Selman (Bosnia and Herzegovina)
Selma Selman, an artist and activist, was born in 1991 in Bihac, Bosnia and Herzegovina. Her work embodies the struggles of her own life as well as her community, employing a plethora of media such as performance, painting, photography and video installations. Her aim is to break down the prejudice which essentializes her community to the lowest common denominator denying them the right to self expression. Selma is a founder of the organization ”Get The Heck To School” whose aim is to empower Roma girls all around the world who faced the ostracization from society and poverty. Lives and works in the USA and Europe.

Alina Serban (Romania)

Alina Serban is an award-winning actress, playwright and director. Born in 1987, Serban grew up in Bucharest, Romania. For her first leading role in cinema, Serban stars in Marta Bergman’s feature film ‘Alone at My Wedding’, which

premiered at the Cannes International Film Festival in 2018 and earned her several Best Actress awards. As a playwright, Serban pioneered Roma feminist political theater, with three plays to her name by the age of 29, including ‘The Great Shame’, Romania’s first play about the taboo topic of Roma slavery, becoming the first Roma woman director to have a play included in the permanent repertoire of a state theatre in Romania in 2018.

The International Jury composed of Barvalipe Academy members and in consultation with the ERIAC Board, will announce the winner of the Tajsa Prize during the Prize ceremony on December 9, 2019 in Berlin.

The evening program of the Tajsa Prize Ceremony is organized as a concluding event of the “Roma Tangible Heritage Network” project, financed by the Federal Foreign Office, Germany. The event will count with the presence of entire ERIAC community – including over 80 ERIAC associate members, participants of the ERIAC General Assembly – as well as international diplomatic and political supporters and allies. The Ceremony will feature a concert of the world-renowned flamenco pianist David Peña Dorantes with guest appearances of flamenco singer María José Llergo and Hungarian Roma singer Monika Lakatos.

 

 

 


Sali MemedDecember 3, 2019
Sonce.jpg

1min92

Асоцијацијата за Демократски Развој на Ромите Сонце- Тетово oрганизираше Национална тркалезна маса која се одржа на 03 декември 2019 година.

На присутните прво им се обрати Вирве Вимпари, Раководител на Оддел за оперативни работи 2 во Делегација на Европската Унија во Република Северна Македонија која говореше за напорите и средствата кои Европска Унија ги вложува за подобрување на статуст на Ромската заедница во РСМ.

Воведно обраќање имаше и Музафер Бајрам, Министерот без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за унапредување на состојбата на Ромите во РСМ, за улогата што ја има Кабинетот на Министерот без ресор во насока на исполнување на стратешките определби согласно Стратегијата за Роми 2014- 2020 година, со цел да се овозможи подобрување и зајакнување на положбата на Ромите во државата.

Извршниот директор на Асоцијацијата за демократски развој на Ромите Сонце, Ферди Исмаили ги истакна дел од успесите кои организацијата ги има постигнато во последните години од своето долгогодишното постоење, насочени кон зајакнување и подобрување на статусот на Ромската заедница на национално ниво.

Презентација на постигнувањата и резултатите на проектот имаа Маргита Стојановиќ, координатор на проект Од акција до еднакви права за Ромите при АДРР Сонце и Игор Јадровски, Правник во Групата за малцински права од Лондон.

Организациите членки на Мрежата за застапување на правата на Ромите ги презентираа специфичните проблеми на ромската заедница по клучни области и препораки кои се содржани во заедничкиот план на Мрежата и дискутираа со претставниците на државните институции за неопходните чекори кои треба да се преземат за справување со проблемите од клучните области: образование, вработување, здравство, домување, социјална заштита, како и меѓусекторските прашања: дискриминација, правна неписменост и родова нееднаквост.

Во Мрежата за застапување на правата на Ромите членуваат околу 30 домашни организации и 10 ромски медијатори.

Овој настан се одржа во рамки на проектот “Од акција до еднакви права на Ромите” финансиран од Европската Унија кој го реализираат Асоцијација за Демократски Развој на Ромите Сонце- Тетово во партнерство со Групата за малцински права од Лондон.

Проектот има за цел да поттикне поголемо и ефективно учество на ромската заедница во одлуките кои влијаат на нивните животи со цел влијанието во креирањето на политиките да придонесе кон намалување на дискриминацијата со која се соочува ромската заедница.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime