Eкстремна дискриминација на ромската етничка заедница во судските процеси

Ромската етничка заедница во Македонија се соочува со екстремна дискриминација во судските процеси. Ова е заклучокот од истражувањето на Центарот за истражување и анализи. Според истражувањето 58% од Ромите кои поради разни причини биле судени, немале адвокат зашто немале париНа поголемиот дел од Ромите кои биле тужени за некое кривично дело не им бил овозможен превод во текот на судските рочишта.

Во анализата биле вклучени вкупно 4 судови со 144 судски постапки. Се работи за Основниот суд Скопје 1, судовите во Штип, Битола и Куманово. Во Македонија во моментов има само еден судија од ромската заедница, а во Јавното обвинителство нема ниеден обвинител Ром.

https://www.alsat-m.tv/mk/eкстремна-дискриминација-на-ромската/


Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime