Радикално покачената минимална плата ги зголеми цените на услугите

Зголемувањето на минималната плата од 700 на 900 конвертибилни марки во Република Српска резултираше со повисоки цени и зголемување на приходите од буџетот на ентитетот.

Така, услугите се поскапи за повеќе од 10 отсто, а услужните работи главно ги вршат претприемачи кои имаат еден вработен и покажуваат најниска исплатена плата. Како што најавија, зголемувањето на трошоците го пренеле на потрошувачите.

На пример, за комплетно перење автомобили во Бања Лука, кое чинеше 15 км (една конвертибилна марка е 0,51 евро), сега треба да платите 18 км. Фенирањето на коса со средна должина е 15 км во салонот каде чинело 12 км, додека машката фризура е поскапа за околу 2,50 до 3 км и најниската цена е 10 км, пренесува „Кликс“.

Кафето е поскапо за приближно 0,50 км и чини во просек 2,50 км. Хемиското чистење на машките костуми порасна за најмалку два километри, а во просек чини 22 километри.

Ова се само дел од цените на услугите кои годинава се покачени, а некои претприемачи дури и двапати за три месеци ги зголемија цените бидејќи сопствениците на деловни простории си ја зголемија киријата.

Директорот на Занаетчиската комора на претприемачи на Бања Лука, Владимир Благојевиќ, за Фена вели дека е сосема очекувано зголемувањето на трошоците на претприемачите да се одрази и на поскапувањето на производите и услугите.

„Ние се залагавме, доколку се зголеми минималната плата, истовремено да се намалат и давачките за платите, но тоа не се случи, па затоа имаме повисоки цени бидејќи нема други извори за компензирање за зголемувањето на трошоците за работна сила“, истакна Благојевиќ.

Сега, како што рече, прашање е колку малиот пазар може да го издржи поскапувањето и колку сето тоа влијае на куповната моќ на граѓаните.

„Веќе две-три години имаме постојан раст на цените, односно инфлација, а од друга страна притисок врз растот на платите. Имаме спирална инфлација и прашање е колку долго може да трае. Влеговме во маѓепсан круг. Мислам дека без системски решенија тоа нема да престане“, изјави Благојевиќ.

Зголемувањето на минималната плата за 200 конвертибилни марки се чувствува и во буџетот на РС, па така во првите три месеци од годинава приходите од данок на доход се повисоки за 20 отсто, а од придонеси за 12 отсто. Власта на ентитетот одлучи минималната законска плата од 1 јануари годинава да изнесува 900 КМ наместо досегашните 700 КМ.

Related post