Sali MemedSeptember 5, 2019
2.jpg

1min86

Erato i diz Skopje agorkergja i avgo faza taro drom Indira Gandi taro 1100 metrija dzi ko drom Butelski Venec kote so avdije funkcionirinela o soobrakja normanlo odoleja so o reizija dza ko ple stacionija bizo achoviba ko teluno kotor  tari komuna  Shuto Orizari.

Akava si avgo faza tari sasti rekonstrukcija taro drom Indira Gandi sar so vakerena o dizjakoro gavermento thaj o dizjakoro sherutno Petre Shilegov. kaj ko akava momenti si ki faza i proektno dokumentacija sar thaj tenderija palo so odova ka shurukerelpe te kerelpe sasto drom Indira Gandi. Jekajek agjar o taro diz Skopje liparena kaj dzi ko Agor taro akava bersh majcachutne ka sanirinelope tha rekonstrukcija sasti ka kerepe o drom celo Indira Gandi.

Fotogalerija taro drom Indira Gandi


Sali MemedJuly 8, 2019
vicovi.jpg

3min213
 1. – „ Doktore, haljum i pica e kutijaja! Ka merav li? “
  – „ Ma sekirin tut, sarine ka mera. “ Filozofski iranela leske o doktori.
  – „ Sarine ka meren? Lele… so kergjum be me? “
 2. Žurnalisti ko drom puchela jekhe penzionere dzukeleja:
  – „ Kereja li lafi te dzukeleja? “ i o phuro iranela leske:
  – „ Na!.. Erati akoshljum man leja. “
 3. – „ Ej ama mrzalo sijan be! “
  – „ Na sijum mrzalo. “
  – „ Epa so sijan? “
  – „ Eee, koj ka vakerel tuke akana.. “
 4. Sar o dzuvlja hovavena pe korkori: – „ Ka slabonav “
  sar o mursha hovavena pe korkori: – „ Ka astarav ki sportska “
 5. Kingjum mange patike basho prastajbe, ama na sijum zadovolno. Slabo prastana.
 6. Na mangava te falinav man, ama but sijum shukar ko kreveti…
  Shaj sovava celo dive!
 7. Koga mange dosadno pijava po jek pivo. Avdive efta puti sine mange dosadno.
 8. So kerela o sloni ko kham?
  – Senka
 9. Kova vitamini isi najvishe ko bakre?
  – Beeee
 10. Jek chavo falinelape pe amaleske:
  – „ Dik, kingjum mange neve patike! “
  – „ Chache? Kozom kingjan len? “
  – „ 100 evra, orginal. “
  – „ A soske pishinela like namesto nike? “
  – „ Pa taro Fejsbuk kingjum len. “
 11. Odoboka sijan tuli so koga dena tut ko sitel astarela hari ko kanal5-da
 12. Abe tu odoboka sijan slabo so khere istemalkerena tut sar roletna 
 13. .Abe tu odoboka sijan grubo so I WC-shojla tuke tani lepotica 
 14. .Tu odoboka sijan glupavo koga ka choren tutar I televizija tu ka prasta pali lende te de len o dalinskoda 
 15. .O chave kana bijangjovena o devel dela len godi, tegani tu piragan shlemi. 
 16. .Odoboka tane žuta te danda, čak keda pieja pani chungareja limonada 
 17. .Odoboka sijan grubo cak keda pravava tukje slika ko Facebook, achola mo kompjuteri 
 18. .Odoboka sijan grubo soj o postari mesingja tut e dzukeleja

Sali MemedMay 29, 2019
johanes_han-696x400.jpg

1min228

Предлагам да ги отвориме преговорите со Македонија и Албанија и тоа веднаш, порача еврокомесарот за проширување Јоханес Хан, кој денеска ги презентираше достигнувањата на земјите од западен Балкан во поглед на спроведените реформи. Во своето обраќање тој се осврна на Преспанскиот договор и договорот за добрососедство помеѓу Македонија и Бугарија.

Хан објасни зошто Европската комисија смета дека веднаш треба да се започнат преговорите со Северна Македонија и Албанија и да се одреди датумот. Според извештајот, ургентна е потребата на Западен Балкан за подобрување на меѓусебните соседски и внатрешни односи, како услов за регионална безбедноста. Тој земјава ја нарече „светол пример“ за другите земји.

-Северна Македонија и Албанија продолжија со реформите, а Северна Македонија исто така постигна решение за долгогодишниот спор со Грција, но и Договор за добрососедство, што е светол пример за другите земји – рече Хан.

Ова е прва препорака за Албанија, а десетта за Македонија. Следно е предлогот да биде одобрен и од советот на министри на земјите членкина ЕУ.


Sali MemedMay 22, 2019
0000410923-article2.jpg

1min167

Ромите се собраа во знак на протест во Општина Бургас поради водата што ја застанаа. Поради акумулираните обврски од речиси 100 000 лева, Друштвото за водоснабдување го запре водоснабдувањето на некои од куќите во Победа. Ромите се заканиле дека нема да излезат да го исчистат Бургас ако нивната вода не се ослободи.

Повеќе на следниот линк

http://news.bnt.bg/bg/a/romi-


Sali MemedMay 3, 2019
glasanje-glasac-izbori-1.jpg

1min174

– Во недела на 5 мај ќе се одржи вториот круг од претседателските избори. Право на глас имаат 1.808.131 избирач, кои можат да изберат меѓу двајцата кандидати Гордана Силјановска Давкова и Стево Пендаровски, кои во првиот круг добија најголем број гласови, но не и потребното мнозинство од  904.066 гласови за тогаш да биде избран претседател на републиката. Вториот круг на гласање се одржува во рок од 14 дена од завршувањето на првиот круг на гласањето, во случајов на 5 мај. За претседател е избран кандидатот кој добил мнозинство од гласовите, доколку на гласачките места излегле повеќе од 40 отсто од запишаните избирачи, односно 723.253 гласачи, што е предвидено со член 121, став 3 од Изборниот законик. Доколку и во вториот круг ниту еден од двајцата кандидати не добил потребен број гласови, се повторува целата изборна постапка. Излезноста во првиот круг од претседателските избори од околу 42 отсто во првиот круг, само ги засилија уште повеќе стравувањата дека во вториот круг в недела може да не биде остварен цензус или излезност на граѓаните од 40 отсто. Се провлекуваат неколку мислења во јавноста дека доколку се случи тоа можно е или да се распишат нови избори, да се смени Уставот за намалување цензус, или за избор на претседател во Собранието. До изборот на нов претседател, функцијата ќе ја извршува претседателот на Собранието Талат Џафери. Според уставните експерти, во случај на немање цензус ќе мора да се распишат нови избори и тоа во рок од 40 дена. Тие сметат дека по завршување на претседателскиот мандат Ѓорге Иванов никако не може да ја продолжи функцијата.

-Тоа може да се случи само доколку има војна или вонредна состојба во државата, а тоа е сложена постапка за која е потребно двотретинско мнозинство. Затоа граѓаните треба да бидат одговорни за да се обезбеди изборниот цензус што не е толку недостижен, вели во изјава за МИА поранешниот претседател на Уставниот суд, Трендафил Ивановски. Според поранешниот претседател на Уставниот суд, неопходно е од кој било аспект, од уставно-правен, политички или од граѓански аспект, да се постигне цензусот и да се изврши избор на претседател на Републиката. -Бидејќи првиот круг не ги даде очекуваните резултати, сега е неопходно на последното гласање да се постигне изборниот цензус, што изнесува 40 отсто од вкупниот број на избирачите. Доколку се дојде до најнепосакуваното, односно да не се обезбеди цензусот, тоа значи дека изборите се неуспешни и претседателот на Собранието веднаш треба да распише нови избори што треба да бидат спроведени во рок од 40 дена од моментот на распишувањето, вели Ивановски. Со други зборови, како што додава, тие рокови се пократки и уставно се утврдени кога од кој било  основ на претседателот му престанува мандатот. -Тогаш се оди на избори што мора да се спроведат во рок од 40 дена.  Доколку дојде до таква опција, тоа е многу скапо. Тоа значи арчење на народните пари, тоа значи покрај тие девет и овие девет милиони евра од овој напатен народ што значи една голема трагедија. Тоа предизвикува и политичка криза, се разбира, истакнува Ивановски. Според него, најдобро е да се изврши изборот на претседател. – Друго решение е да се оди на повторен избор, а трето иако тоа не е решение е да дојде до промена на Уставот каде што ќе се предвиди евентуално избор на претседателот во Собранието. Но, тоа подразбира промена на Уставот, тоа подразбира една постапка дека прво треба да се одреди потребата од промена на Уставот, па потоа да се оди на одлука за нацрт-амандман, па определување оваа одлука да се донесе, што значи еден подолг период на траење на оваа криза, што е апсолутно неприфатливо, додава Ивановски. За да не дојде до неисполнување на цензусот, во кампањата и кандидатите и партиските лидери ги повика граѓаните да излезат да гласаат. На масовна излезност повика и претседателот на Собранието Талат Џафери. Тој додаде дека не биде постигнат цензус од 40 отсто на 12 мај тој ќе треба да ја преземе функцијата претседател на републиката.

Во врска со распишувањето на повторените избори тој не се повикува на Уставот, туку на Изборниот законик, цитирајќи дека „од денот на распишувањето на изборите до денот на одржувањето на изборите не може да помине повеќе од 90 дена, ниту помалку од 70 дена. Претседателот на републиката се избира на општи и непосредни избори, со тајно гласање, за време од пет години. За претседател на републиката исто лице може да биде избрано најмногу два пати. Претседателот мора да биде државјанин на Република Македонија. За претседател на републиката може да биде избрано лице кое на денот на изборите наполнило најмалку 40 години живот. За претседател не може да биде избрано лице кое до денот на изборите не било жител на државата најмалку десет години во последните 15 години. Изборот за претседател на републиката се врши во последните 60 дена од мандатот на претходниот претседател.


Sali MemedApril 30, 2019
Dozd.jpg

1min202

Под влијание на нов циклон кој ќе го носи името Ален во текот на викендот кој ни доаѓа ќе го зафати балканот но и Македонија и ќе услови врнежи од дожд, локални грмежи како и локално позначително количество на воден талог. На планинските места ширум балканот ќе има и снежни врнежи каде ќе дојде дури и до формирање на снежна покривка,анализира Славчо Поповски.

Одсега гледано овој постуден воздух кај нас ќе пристигне на самиот почеток од следната недела и ќе услови позначително заладување како и врнежи од снег на повисоките места и на планините но и засилен ветер од северен правец. Доколку токму оваа ситуација остане вака и не се промени следната недела нашата држава и балканот ќе го зафатат ниски минуски утрински температури кога ќе има услови и за појава на мраз кој и тоа како лошо ќе влијае врз земјоделите и земјоделските кутури.

Ситуацијата околу студениот бран континуирано ќе ја следиме и за се навремено ќе бидете информирани од наша страна, најнови информации околу ова следуваат наскоро


Sali MemedApril 6, 2019
28D365D3-F06A-46FE-8C97-A3C2A5035B8D.jpeg

1min420

Актерката и ексградоначалничка на Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ, вечерва е пронајдена мртва во стан во Скопје.

Засега не се познати причините, а од МВР ја потврдија информацијата за “Макфакс”.  Полицијата ги проверува причините за смртта.

Извор: Макфакс


Sali MemedFebruary 26, 2019
samka-1-1-e1551191867244-1280x1707.jpg

2min125

Ko Khedipe e Republika Severno Makedonijake o deputati Samka Ibraimovski, rodinga vahtavi taro poro kolega deputati Vlatko G. te vakerel soj o sebepi so na ikergovela i komisija ko Khedipa savate valani te kerelpes  lafi bašhi Diskriminacija.

I Diskriminacija thani dukavdi buti savaja svako dive  e Roma arakhenapes, thaj mandar  sar Deputati rodela paluno lafi-o Romane NVO  te djanen soske na ikergovela akaja bešin savata valani te oven dikle but pagerde kotora save resarena diskriminacijaja kerde upral e Romenge ko dumo.

Upral ko akava lafi keriba o rajo Samka I. kerga lafi thaj baši o popisi savo selaminkerga o vahtavi taro Premieri Zaev so čhivelapes i grafa thaj baši etnikano  anavkeripe, aso o lafi keriba e chibjako nane te ovel odoborom importatno soske penđardoj ki Makedonija e Roma kerena lafi ko dizja i Makedonikani, Albanikani thaj Khorani čhib.

Aso o Prezidentska Alusariba  informiringa  amen, akanasaske isi but po avera prioritetija maškar ko Roma thaj khi Makedonijaki politikani scena odoleske  amen sar partija thaj lakoro bedeni irange palpale poro bahani te na ovel kandidati e partija PCER ko avutne Prezidentska Alusaribe.

 Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime