Претседателски избори: Седум кандидати го трчаат првиот круг

На избирачките места отворени од 7 часот тече гласањето на седмите претседателски избори во Северна Македонија, на кои  се натпреваруваат седум кандидати,  што е најголем број споредено со кои било претседателски избори досега.

За функцијата  претседател на Република Северна Македонија  се натпреваруваат актуелниот претседател и кандидат на СДСМ и коалицијата, Стево Пендаровски, кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, Гордана Силјановска-Давкова, Стевчо Јакимовски од ГРОМ, Бујар Османи од ДУИ, Билјана Ванковска поддржана од Левица, Арбен Таравари поддржан од Коалицијата „Вреди“ и Максим Димитриевски, кандидат на ЗНАМ.

Во првиот круг победник е кандидатот кој ќе освои мнозинство (50 % + 1 гласач) од вкупниот број регистрирани гласачи во Избирачкиот список. Доколку ниту еден од кандидатите не го постигне неопходното мнозинство, по 14 дена (8-ми мај) се спроведува втор круг на гласање во кој влегуваат двајцата кандидати со најмногу освоени гласови во првиот круг.

И денеска се издаваат лични карти

Во Избирачкиот список се запишани вкупно 1.814.317 гласачи со право на глас за претседателските избори, кои тоа право ќе можат да го остварат на 3.480 избирачки места во земјата.

Граѓаните денеска ќе можат  да гласаат со важечки документ  за лична идентификација, со лична карта и патна исправа со старото уставно име на државата, како и со лична карта и патна исправа чија важност истекла девет месеци пред денот на одржувањето на изборите (на 24-ти јули 2023 година).

Министерството за внатрешни работи извести дека Одделот за граѓански работи, односно сите отсеци за управни работи на оваа организациска единица, денеска ќе работат за  издавање на лични документи  од 8 до 19 часот. Исто така, граѓаните на Скопје ќе можат да ги подигнат готовите лични карти во полициските станици.

Во канцеларијата на Народниот правобранител, денеска од 7 до 19 часот, граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија 0800 54321. Освен на оваа линија, граѓаните ќе можат да пријават и лично во главната канцеларија во Скопје, како и на телефонските броеви во подрачните канцеларии во Струмица, Кичево Тетово, Битола, Штип и Куманово.

https://www.dw.com/mk/pretsedatelski-izbori-glasaneto-tece-sedum-kandidati-go-trcaat-prviot-krug/a-68904342?maca=maz-rss-maz-pol_makedonija_timemk-4727-xml-mrss

Related post