(Видео) Мона Лиза стана раперка: Новиот модел на ВИ на „Мајкрософт“ прави анимации од ликови

Мона Лиза сега може да направи повеќе од насмевка, благодарение на новата технологија за вештачка интелигенција од „Мајкрософт“.

Минатата недела, истражувачите на „Мајкрософт“ детализираа нов модел на вештачка интелигенција што го развија, а кој може да направи видео од слика на лице и аудио клип со реален изглед на тоа лице што зборува. Видеата – кои можат да се направат од фотореалистични лица, како и од цртани или уметнички дела – се комплетирани со привлечна синхронизација на усните и природни движења на лицето и главата.

Во едно демо видео, истражувачите покажаа како ја анимирале Мона Лиза да изведува комичен рап од актерката Ен Хатавеј.

Излезите од моделот со вештачка интелигенција, наречен VASA-1, се и забавни и малку застрашувачки во нивната реалност. „Мајкрософт“ соопшти дека технологијата може да се користи за образование или за „подобрување на пристапноста за поединци со комуникациски предизвици“ или потенцијално за создавање виртуелни придружници за луѓето. Но, исто така е лесно да се види како алатката може да се злоупотреби и да се користи за да се имитираат вистински луѓе.

 

Засега, „Мајкрософт“ рече дека не планира веднаш да го објави моделот VASA-1 во јавноста. Потегот е сличен на начинот на кој партнерот на „Мајкрософт“, OpenAI се справува со грижите околу неговата видео алатка генерирана со вештачка интелигенција, Сора (Sora): OpenAI објави тизер за Сора во февруари, но досега ја направи достапна само за некои професионални корисници и професори за сајбер безбедност за цели на тестирање.

Related post