Роми пронашле најнов руски дрон и сакале да го продадат за старо железо: Невидена паника во отпадот, веднаш беше информирана полицијата (ФОТО)

Собирачи на старо железо се обиделе да го продадат рускиот дрон Орлан-10 на отпад во Тамбовска област!

Работниците во паника, сепак, веднаш повикале полиција, која сега истражува како дронот завршил во рацете на локалните Роми. До отпадот пристигна и група деминери. Авионот ќе биде испратен во Москва по истрагата.

Орлан-10 е всушност најновиот руски дрон развиен и произведен од Санктпетербуршката компанија STC. Дронот е дизајниран за извидување и надзор. Може да емитува цели за уништување од различни борбени возила или да се користи за прилагодување на артилерискиот оган и електронското војување.

Министерството за одбрана на Русија на почетокот на инвазијата на Украина изјави дека Орлан-10 бил користен и на фронтот во верзија за напад. За ова, тој е опремен со мини-бомби со висока експлозивна фрагментација, претворена од муниција VOG-25 за фрлачи на гранати под цевката, а потоа лансирана од катапулт.

Орлан-10 е најпопуларниот домашен дрон што го користат вооружените сили на Руската Федерација. Генералниот дизајнер на STC Роман Иванов тврдеше дека Украина се обидува да го копира дронот и додаде дека таквите уреди се инфериорни во однос на оригиналот.

Министерството за одбрана ги предупреди граѓаните откако во шумите на Московската област беа откриени 10-тина дронови по топењето на снегот.

– Љубителите на слободното време можат да ги очекуваат непријатни изненадувања. Наместо првите цвеќиња, може да наидете на одмрзнат дрон. Најверојатно, тие „птици“ биле потиснати со електронско војување – забележува одделот.

Граѓаните кои ќе откријат дрон во шума веднаш треба да се оддалечат на најмалку 100 метри. Никогаш не треба да го допираат авионот со раце и не треба да користат радио опрема, мобилни телефони, GPS уреди во близина…

Откритието веднаш треба да го пријават во спасувачката служба.

Related post