Топ 10 листа на криптовалути кои треба да се купат и чуваат во септември 2021

Криптовалутите станаа светски феномен во последно време, иако допрва треба да се дознае за оваа напредна технологија. Постојат бројни грижи што се вртат околу иновацијата и нејзината способност да ги наруши традиционалните финансиски системи. Многумина се загрижени за тоа каква ќе биде иднината на криптовалутите. Криптовалутите е едвај шпекулативна инвестиција овие денови. Со крипто валута, секој инвеститор ги зема дигиталните средства многу сериозно. Не само за краткорочни профити, туку и за долгорочни инвестиции инвеститорите се потпираат на криптовалути. На таа забелешка, да ги откриеме врвните крипто -валути што треба да се купат и држат во септември 2021 година.

1. Биткоин (БТК)

Основана во 2008 година од Сатоши Накамото, Биткоин се децентрализирани дигитални пари што можат да се пренесат директно од еден на друг корисник на биткоин мрежата на врсници. Криптографијата се користи од мрежните јазли за да се потврдат трансакциите, кои потоа се евидентираат во блокчејн, јавна дистрибуирана книга. И покрај нестабилноста на цената на биткоинот, тој останува доминантен на крипто пазарот. Неговото вреднување продолжува да се зголемува со повеќе пронаоѓачи кои инвестираат во него. Највиталниот фактор зад неговата ценета вредност е максималната граница на нејзините монети што е 21 милион.

Пазарна вредност: Над 856 милијарди долари

2. Етериум (ЕТЕР)

Ethereum е децентрализирана дигитална платформа која овозможува создавање и извршување на паметни договори  без никаква потреба од застој, измама, контрола или мешање од трети страни. Ethereum е неовластена, не-хиерархиска колекција на сервери (јазли) кои произведуваат и постигнуваат консензус за постојано растечката мрежа на „блокови“, или гроздовете на трансакции, позната како блокчејн.

Етериум или етер е скоро секогаш во конкуренција со Биткоин. Нејзиниот удел на пазарот за крипто неодамна се зголеми од 18 на 20 проценти.

Пазарна вредност: Над 357 милијарди долари

3. Кардано (АДА)

Кардано е систем за крипто-валута и проект со отворен извор, чија цел е да изгради отворен јавен блокчејн за платежни системи. Внатрешната монета на Кардано се вика Ада.

Кардано е исто така децентрализирана блокчејн платформа која користи мајчин крипто валута. Овозможува сигурни трансакции од врсници. Има планови да се овозможат паметни договори за тоа многу скоро.

Пазарна вредност: Над 69 милијарди долари

4. Унисвап (UNI)

Протоколот Uniswap е децентрализиран механизам за размена на крипто. Uniswap е името на бизнисот што го измисли протоколот. Протоколот овозможува автоматски трансакции помеѓу токени за криптовалути на блокчејн Ethereum со употреба на паметни договори. Оваа валута веќе овозможува користење паметни договори. Ги олеснува автоматизираните трансакции со токени на блокчејн Ethereum.

Пазарна вредност: Над 12 милијарди долари

5. Догекоин (DOGE)

Dogecoin беше создаден како шега од развивачите на софтвер Били Маркус и acksексон Палмер за да се потсмеваат на растечкиот пазар на криптовалути во тоа време. На 9 мај 2021 година, SpaceX ја започна првата вселенска мисија финансирана од крипто-валута, лет за споделување финансирани од Догекоин до Месечината. Монетата заработи висока стапка на рударство од почетокот. С still уште е на шпекулативна сцена и не ја помина границата на доларот. Сепак, има поголем тираж и неограничен капацитет за рударство повеќе.

Пазарна вредност: Над 40 милијарди долари

6. Бинансе (BNB)

BNB е знак ERC20 базиран на Ethereum, развиен од Binance, голема размена на криптовалути. Оваа валута може да се искористи за плаќање провизија за набавки на берзата. За валутата беа произведени вкупно 200 милиони токени. Според Белата книга, Бинанс планира да користи 20% од заработката секој квартал за да откупи и запали БНБ додека не изгори 50% од вкупната понуда на БНБ (100 М).

Пазарна вредност: Над 70 милијарди долари

7. Полкадот (ДОТ)

Полкадот е единствена крипто валута која има за цел да ја направи интероперабилноста на блокчејн достапна за пошироката јавност. Полкадот е децентрализиран интернет кој им овозможува на различни блокчејн да споделуваат податоци и информации на недоверлив начин преку синџирот на релеи Полкадот. Неговиот протокол поврзува блокчејн со дозволи и без дозволи, а исто така и оразули, овозможувајќи им на системите да комуницираат во една средина. Гевин Вуд е ко-основач и поранешен извршен директор на проектот Ethereum. Оваа валута обезбедува мост за мрежи, така што многу апликации изградени на Полкадот исто така можат да работат на Ethereum и Bitcoin. Сепак, тоа е повеќе скалабилно и побрзо.

Пазарна вредност: Над 25 милијарди долари

8. Тетер (USDT)

Тетер, порано познат како монета од Реал, беше меѓу првите крипто -валути поврзани со американскиот долар кога беше формирана во 2014 година. Тетер е крипто валута чии крипто токени се осигурани од еднаков број традиционални валути фиат чувани на посебна банкарска сметка , како што се доларот, фунтата или јапонскиот јен. Tether е стабилна монета, форма на крипто валута која има за цел да ги одржува конзистентни цените на криптовалутите, за разлика од големите промени во цените забележани кај другите истакнати крипто -валути како Bitcoin и Ethereum. Таа стана една од првите крипто -валути врзани за американскиот долар. Тоа е крипто валута базирана на блокчејн. Монетите се поткрепени со фиат валути што се чуваат во банки.

Пазарна вредност: Над 68 милијарди долари

9. ХРП- XRP

Ripple првично беше воведен во 2012 година како криптовалута и дигитален систем за плаќање за финансиски трансакции. XRP беше воспоставен од Ripple Labs како валута за плаќање за нивниот децентрализиран систем на плаќање. Бидејќи фирмата потекнува од систем базиран на блокчејн, XRP се користи со мрежа на верификациски јазли наместо блокчејн.

Пазарна вредност: Над 52 милијарди долари

10. Биткоин Кеш- BCH

BCH е крипто -валута што е создадена во 2017 година како вилушка на Bitcoin. Bitcoin Cash е создаден со намера да има поголема големина на блок од Bitcoin, овозможувајќи повеќе трансакции да се евидентираат во еден блок. Настрана од нивните разлики, Bitcoin Cash и Bitcoin имаат одредени технолошки сличности, како што се користењето на истиот консензуален процес и ограничувањето на понудата од 21 милион монети.

Пазарна вредност: Над 10 милијарди долари

Related post