Sali MemedSeptember 24, 2020
fjuri-so-sareno-sako.jpg

1min37

Тајсон Фјури не ја гледа како фикс идеја опцијата да се бори против Ентони Џошуа за светските титули.

Она што е важно за „Кралот на Ромите“ е самиот судир, а не појасите кои веќе беа негови.

„Сето ова со „неприкосновениот“ шампион е глупост“, изјави Фјури за „Зад ракавиците/ Behind the gloves “.

„Го освоив секој појас што можеше да се освои. Да земам повеќе појаси што веќе ги имам, не ми значи ништо“.

За Британецот, натпреварите се важни, а не трофеите.

„Нема да побегнам од Џошуа. Ќе поминам низ него како врел нож преку путер“, додаде Фјури.

Во моментов, двајцата имаат договори за битки со Дионтеј Вајлдер и Кубрат Пулев. Во случај на победи, тие најверојатно конечно ќе се сретнат во рингот.

Ова може да се случи најрано во летото 2021 година.


Sali MemedAugust 11, 2020
21cf0a12-a2f7-476e-96af-dd103f056c54_0.png

1min53

Од денес, Комисијата, во име на ЕУ, договори Меморанда за разбирање (Меморандум) за програми за макрофинансиска помош (МНР) со осум партнери. Договорите се дел од  пакетот МНР од 3 милијарди евра за десет проширувања и соседски партнери , со цел да им помогне да го ограничат економскиот исход на пандемијата на коронавирус.

Тековната и брза имплементација на овие програми е важна демонстрација на солидарноста на ЕУ со овие земји во време на невидена криза.

Меморандуми за разбирање веќе се договорени со Албанија, Грузија, Јордан, Косово, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија и Украина. Овие документи исто така се официјално потпишани со четири од нив: Косово, Молдавија, Северна Македонија и Украина. Во тек се преговори на Меморандумите за разбирање со останатите две земји – Босна и Херцеговина и Тунис.

Валдис  Домбровскис , извршен потпретседател за економија што работи за луѓето, рече: „ Поддршката на нашите соседи е неопходна за време на криза за да се одржи целиот регион стабилен. Како дел од глобалниот одговор на ЕУ на пандемијата на коронавирус, ние работиме да им помогнеме на соседните земји да го ублажат најлошото од нејзините економски влијанија. Овие „кризни програми за МНР“ ќе бидат обезбедени по поволни услови, врз основа на потпишани Меморандуми за разбирање, во кои се дадени конкретни обврски за реформите. Тоа ќе им помогне на соседните земји да ги покријат своите потреби за надворешно финансирање во периодот 2020-21 година, со оглед на тешкотиите во справувањето со економското влијание на пандемијата “.

Паоло  Gentентилони , комесар за економија, рече: „ Пандемијата COVID-19 не знае за граници, а нејзините невидени економски и социјални влијанија влијаат врз земјите од целиот свет. Нашите проширувања и соседските партнери се сериозно погодени, а ние како Унија имаме финансиска сила да им помогнеме да го ограничат економскиот исход на пандемијата. Комисијата, во име на ЕУ, работи со десет земји-партнери за поддршка на нивните напори и спроведување на ефективни економски политики во време на невидена криза. Веќе е постигнат договор со осум партнери во демонстрација на солидарноста на ЕУ “ .

Меморандум за разбирање предвидени се активности на политика на кои корисниците се обврзуваат за да добијат втора транша од помош. Согласувањето и потпишувањето на Меморандумот за разбирање е важен чекор кон првото исплата во рамките на програмите, што е условено со исполнување на политичките предуслови, вклучително и почитување на демократските принципи, човековите права и владеењето на правото. Земјите-кориснички исто така треба да имаат корист од програмата за финансиска помош од ММФ.

За  Албанија , условите за политика за нејзината програма за МНР од 180 милиони евра се однесуваат на зајакнување на јавните финансии и еластичност на финансискиот сектор, подобрување на управувањето и борба против корупцијата и зајакнување на социјалната заштита.

За  Грузија , условите за политика за нејзината 150 милиони евра МНР програма се однесуваат на зајакнување на управувањето со јавните финансии, подобрување на управувањето, реформите во секторот и политиките на пазарот на трудот.

За  Јордан , политичките активности за нејзините 700 милиони евра МНР програми се посеопфатни, бидејќи опфаќаат две операции на МНР. Тие ги покриваат управувањето со јавните финансии, комуналните услуги, социјалната политика и политиката на пазарот на трудот и управувањето,

За  Косово , условите за политика за нејзината програма за МНР од 100 милиони евра се однесуваат на зајакнување на јавните финансии и финансиската стабилност, решавање на невработеноста кај младите и подобрување на доброто владеење и борбата против корупцијата.

За  Молдавија , условите за политика за нејзината програма за МНР од 100 милиони евра се однесуваат на зајакнување на управувањето со јавните финансии, добро управување и борба против корупцијата и подобрување на деловното опкружување.

За  Црна Гора , условите за политика за нејзината 60 милиони евра МНР програма се однесуваат на зајакнување на јавните финансии и борбата против корупцијата, зајакнување на финансиската стабилност, подобрување на деловното опкружување и реформа на социјалната заштита.

За  Северна Македонија , условите за политика за нејзината програма за МНР од 160 милиони евра се однесуваат на зајакнување на фискалното управување и транспарентност, борбата против корупцијата, подобрување на супервизијата на финансискиот сектор, подобрување на деловното опкружување и справување со невработеноста кај младите.

За  Украина , условите за политика за нејзината програма за МНР 1,2 милијарди евра се поголеми и посеопфатни и се однесуваат на зајакнување на управувањето со јавните финансии, управување и владеење на правото, реформа на судството, конкуренција на пазарот на бензин, подобрување на деловната клима и управување на државни претпријатија.

Позадина

МНР е дел од поширокиот ангажман на ЕУ со соседните земји и земјите за проширување и е наменет како исклучителен инструмент за реакција на кризи во ЕУ. Таа е достапна за проширувањето и земјите од соседството на ЕУ кои имаат сериозни проблеми со платниот биланс. Демонстрира солидарност на ЕУ кон овие земји и поддршка на ефективни политики во време на невидена криза.

Одлуката за давање на макрофинансиска помош на десет партнери за проширување и соседството во контекст на пандемијата COVID-19 беше предложена од Комисијата на 22 април и донесена од Европскиот парламент и Советот на 25 мај 2020 година.

Покрај МНР, ЕУ ги поддржува соседството и Западен Балкан преку неколку други инструменти, вклучително и хуманитарна помош, буџетска поддршка, тематски програми, техничка помош, комбинирање на објекти и гаранции од Европскиот фонд за одржлив развој за поддршка на инвестициите во секторите од кои најмногу се засегнати пандемијата на коронавирус.

https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/news_corner/news/coronavirus-eight-macro-financial-assistance-programmes-agreed-support-enlargement_en


Sali MemedAugust 7, 2020
ZvGsx-vakcina.jpg

1min79

Научникот истакнал дека честичките од коронавирусот максимално можат да предизвикаат непријатност, затоа што во момент на воведување на непознат антиген во организмот кај вакцинираните луѓе, кај човекот посилно почнува да работи имуниот систем.

Честичките од коронавирусот во вакцината против Ковид-19 не можат да му наштетат на организмот“ – изјавил директрот на Истражувачкиот центар „Гамалеј“, Александар Гинцбург.

Според неговите зборови, во моментот на правење на вакцината користени биле мртви честички, направени врз основа на аденовирус:

„Честичките кои што можат да се репродуцираат себеси се означуваат како живи. Овие честички (кои се користени во вакцината) не можат да се размножат“ – изјавил Гинцбург за „Русија 24“.

Како што кажал тој, токму поради тоа нема причина за страв дека вакцината може да му наштети на човекот.

Научникот истакнал дека честичките од коронавирусот максимално можат да предизвикаат некаква непријатност, затоа што со воведување на непознат антиген во организмот на човекот, при вакцинирање, на човекот имуниот систем почнува посилно да му работи:

„Кај некои од луѓето се прават такви услови, природно да се зголеми телесната температура. Во текот на клиничките тестирања на вакцината, кај руските доброволци телесната температура понекогаш се искачуваше и до 37-от степен, понекогаш и до 38-от, но тој проблем брзо се решава со парацетамол“ – изјавил Гинцбург.

Која е разликата помеѓу вакцината против Ковид-19 и грип?

За една година до две ќе биде јасно дали ќе се менува составот на вакцината против коронавирусот и дали ќе биде доволно да се прими само една доза.

Како што објаснил Гинцбург, можно е сè да се одвива како и кај вакцинирањето против обичен грип.

Обичниот вирус никогаш не се менува, барем така изгледа, па со самото тоа доколку ситуацијата со Ковид-19 се развива во тој правец, ќе биде доволна само една доза вакцина.

Тоа би било најдоброто можно сценарио. Меѓутоа, засега е неизвесно. Ќе биде потребно да поминат една до две години за да го дознаеме тоа“ – заклучил тој.


Sali MemedAugust 6, 2020
germanijarabota-1.png

1min68

O  Test bashi korona virus sarinenge save so ka khuven ki Germanija ka ovel zadolzitelno tari Sabota, vakergja avdije o germansko ministeri bashi Sastipe Nens Shpan. Ov vakergja sebepi so ki Germanija isi 1045 zarazime e covid 19 savo si avgo fori te ovel pobaro numero taro 1000 ko agorutne 3 masekoja.

Tari nakla sabota kerelape bizolovengoro testiriba bashi sa o mashkardzijaneskere putnikija save avena ki Germanija.

Shpan pakjala kaj o baripe taro koronavirus bashi pozitivna dizutne save so iranenape ki Germania si bashi so na sajdinena o merke thaj i fizichko distanca.

 


Sali MemedJuly 24, 2020
aja-sofija-2.jpg

2min140

O Instanbul avdije tano pherdo taro mijla muslimania. Phanda ot erati, uđarena sine te kuven ki đamija  Aja Sofija, avdije palo 86 berš sine ikerdi i prvo đuma. Sa sine spremno, verska thaj hristijanka slike, maškar lende sine slike tar i  Marija thaj Isus, sine učarde bare draperencar.

Trin imamia ikerge i đuma, jek lendar tano profesori aso religiski studii. 11 kontrolna punktia uđargapes redo baš đuma. Delingepes maske thaj seđade, maro thaj čaj te šaj ikerenpes taro tato vakti. Hazrakerena tar telma 360 milja muslimana isine ki đuma. Maškar lende sine thaj o Erdogan, kova sine ađikerdo tar baro aplauz.

Pravoslavno sumnal mangena te phenen aso Erdogan ma te kerel jek vrsta taro krstonska vojna. Numa o Erdogan adava suverno pravo tari phuv. Grcija najviše protivinelapes, phenela deka rasturinelapes o hrsitijansko religiozno čustvo, taro SAD reagiringa thaj o grčko episkopi.

„Aja Sofija“ sine najbari hristijanko crkva, kerdi tani ko šhovto veko taro Vizantia, a ki đamija tani pretvorimi palo osmalnisko osvojba aso Carigard, ko 1453 berš. Numa, o potpis asi odluka te ovol muzej čivga o Kemal Atataurk ko 1934 berš thaj adaleja phiravela nadež bašo moderno sekularizam ki Turcia, Numa, o turska islamistia uspenge te ciden  leskoro potpis aso Vrhovno sudo angleder duj nedele.


Sali MemedJuly 23, 2020
-Раккета.jpg

1min118

Утринава Кина ја започна првата мисија со ровер на Црвената планета, со цел да ја истражи геологијата на Марс.

Од вселенскиот центар Венчанг беше лансиран робот на шест тркала кој во орбитата би требало да пристигне во февруари идната година. Неговата задача ќе биде да ја проучи геологијата на тој дел од планетата, на и под површината

Слетувањето на Црвената планета важи за посебно ризично. Кина таму сака да однесе свое ровер возило – како втора нација по САД, со кои во моментов е во политички конфликт.

Кина денеска лансираше ракета со ровер возило за Марс од космодромот Венчанг во јужната провинција Хајнан и така ја започна својата најамбициозна всленска мисија. Ова е втора мисија испратена на Марс неделава, поткако Обединетите Арапски Емирати  во понеделникот од космодром во Јапонија ја лансираа својата прва ракета на црвената планета.

САД наредната недела од Кејп Канаверал, на Флорида, ќе го лансираат својот ровер од новата генерација Персеверанс.

Меѓу останатото ќе се истражува постоење на подземни води, како и докази за можен живот. Ракетата носач „Долгиот марш-5“ е најголем кинески ракетен носач кој е употребен трипати експериментално, но никогаш со корисен товар.

Мисијата е една од најамбициозните за Кинеската вселенска програма, која нагло напредуваше од започнувањето на првата мисија со посада во 2003 година. Кина тогаш стана трета земја во светот која лансираше човек во вселената, по поранешниот Советски Сојуз и САД. Кина се стреми забрзано да фати чекор со Русија и со САД и да се позиционира како водечка вселенска сила до 2030 година.

 

Извор: dw


Sali MemedJuly 16, 2020
unnamed.jpg

1min640

Владата на Србија денеска донесе нови мерки, на предлог на Кризниот штаб за заштита од коронавирусот, со кои се предвидува забрана за собирање на повеќе од десет лица на јавни места, како во затворен простор, така и на отворено.

Владата препорача да се користат маски на сите јавни места надвор, додека употребата на маски е задолжителна на места каде што не е можно да се обезбеди растојание од најмалку 1,5 метри, како што се редици пред продавниците, аптеките, автобуските и железничките постојки.

Во соопштението, српската Влада наведува дека на јавни места мора да има растојание од најмалку еден метар и поовина меѓу луѓето, односно дека може да има само едно лице на четири квадратни метри.

„Носењето заштитна маска е задолжително на сите јавни места во затворено, што значи дека родителите на малолетни деца, како и на деца со посебни потреби и нивните старатели, се должни да обезбедат нивните деца да носат заштитна маска“, посочуваат од Владата.

Во Србија, во изминатите 24 часа починаа 13 лица од Ковид-19, со што вкупниот број на смртни случаи за време на епидемијата се зголеми на 442.

Во претходните 24 часа биле тестирани 9.183 лица, а присуството на вирусот е потврдено кај 383 лица, претежно во Белград. 4.662 пациенти се хоспитализирани во Србија, а 177 се на респиратор.

 

Извор: vesnik


Sali MemedJuly 16, 2020
mkd-390066.jpg

1min122

Грција го продолжи до 31 јули 2020 година привременото ограничување на сите авионски, железнички и копнени поврзувања со Македонија, како и забраната за влез на грчка територија на лица од Македонија, јави МИА од Атина.

Ограничувањата се „од превентивни причини за заштита на јавното здравје од дополнително ширење на коронавирусот ковид-19 на грчка територија за временскиот период од 16 до 31 јули.

Одлуката е потпишана од министрите за здравство, за транспорт и инфраструктура и за поморство, а се однесува на Македонија, на Албанија и на Турција, а вчера беше објавена во Службен весник на Грција и денеска стапува во сила.

Забраната не се однесува на: грчки државјани, на лица кои имаат дозвола за престој и лица кои живеат во Грција, како и за транспорт на стоки, за влез на лица за апсолутно неопходни професионални причини, но и за транзит на болнички возила кои од Косово преку Македонија влегуваат во Грција за хоспитализирање на пациенти кои припаѓаат на дипломатскиот, воениот или административниот персонал на земјите членки на ЕУ и EULEX на Косово.

 

Извор: mkd


Sali MemedJuly 14, 2020
9aed9a20-5586-4f84-b645-d7b422152129.jpg

1min78

Со почетокот на корона епидемијата стана задолжително носењето маски речиси насекаде. Во продавница, во банка, во трговски центар, на пазар, па дури и во автомобил доколку не се возите сам во возилото

Голем дел од возачите се навикнаа маските да ги оставаат на автомобилот за да им бидат веднаш при рака кога ќе влезат во возилото.

Но, лекарите предупредуваат дека тоа е лоша навика бидејќи постои опасност од други врсти на инфекции.

Се штитиме од Ковид но сите носиме и микроорганизми кои остануваат на маските и повторно можат да се вдишат, советува д-р Предраг Кон.

 

vesnikBašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime