Фондацијата Ромите за Демократија-Скопје распишува јавен повик за пријавување на набљудувачи Роми за претстојните парламентарни избори со цел воочување и регулирање на неправилностите на денот на изборите.

Интегритетот на нашите избори во Северна Македонија е под закана. Ние како Роми, бевме исклучени од политичкиот процес, оставајќи нè оневозможени целосно да учествуваме во демократијата. И покрај нашата долга борба за еднакви избирачки права и изборен интегритет, нашите гласови сè уште се потиснати, купени или украдени, а нашите гласови се замолчувани. Ние сме длабоко загрижени за широко распространетата корупција што ги мачи нашите избори. Корумпираните политичари, партии и нивните посредници ни ја крадат моќта, додека органите на прогонот и судството гледаат на другата страна, ускратувајќи ни го заслуженото место на масата на власта. Свесни сме за недостигот на акција од судството и агенциите за спроведување на законот, кои не ги повикаа на одговорност оние кои ги прекршуваат нашите изборни закони и го поткопуваат интегритетот на нашите демократски институции. Знаеме дека овие практики несразмерно ги погодуваат нашите гласачи, кои често се мета на политичарите, партиите и нивните посредници кои сакаат да манипулираат со исходот на изборите.
Затоа сметаме дека улогата на набљудувачите е од голема важност. Крајно време е да направиме промена, а ова е можност за сите нас да се вклучиме и да ги следиме изборите. Доколку сакате да сте дел од набљудувачкиот тим, пополнете ја подолу наведената апликација.
НАЧИН НА ИЗБОР: Изборот на кандидати ќе се изврши од страна на Фондацијата Ромите за Демократија, по претходно спроведено интервју со кандидатите кои ќе ги исполнат условите.
Заинтересираните кандидати потребно е да ги исполнат следниве услови:
● Да имаат над 18 години.
● Да не се работно ангажирани на денот на изборите
● Да не се членови на политичка партија
● Да не се корисници на социјална помош
Обврски на набљудачите:
● Да посети обука за набљудување
● Да известува на денот на изборите
● Да достави извештај до Фондацијата Ромите за ДемократијаДоколку сакате да бидете дел од набљудувачкиот тим, пополнете ја апликацијата и ќе бидете контактирани од тимот на Фондацијата.

Рокот за пријавување ќе трае до четврток, 25.04.2024 година.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxP4oexUWEI1njVnk2Q8S-4aSN3q-tze6rnF5wVx496JqSWw/viewform?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR15K3GDjWkAkh7q5XJ9ETNYmmoXhFvx1vUJLtXp8LaHN3HSBPEfVjQ1Cfo_aem_AeiL8HSfgXatn2UZsGJxaes0uOV_74KoJqN-OtW1NK76Y2VkeTEc7YZkJSDQnlZYGxswWp7YdvgoVoi1cJJmc_0u

Related post