Хрватски експерт објаснува зошто падна фејсбук и кога може да се врати: Ова не е хакерски напад

– Ова не е хакерски напад, туку човечка грешка со конфигурацијата на DNS системот на Фејсбук, објаснува Марко Ракар, експерт за комуникација и ИТ, за jutarnji.hr.

Повеќе од три часа апликациите Фејсбук, Инстаграм и Ватсап се недостапни за корисниците и сето тоа не се знае до кога може да потрае. Во еден момент, дури и доменот на Фејсбук беше на продажба, бидејќи тие се исклучија од Интернет.

– Тие погрешно го конфигурираа системот DNS, така што who.is мисли дека доменот на фејсбук се продава. Останува да видиме што точно направија за да го постигнат овој ефект, но дефинитивно има грешка во системот DNS и сега треба да се вратат на почетните поставки и да го пропагираат преку интернет – вели Ракар.

Фејсбук, додава тој, користи десетици, ако не и стотици илјади сервери во различни држави, така што може да потрае уште неколку часа.

– Ќе потрае додека сето ова не се врати на стартната позиција, веројатно неколку часа, очекувам дека до полноќ проблемот би можел да се реши – вели Ракар.

Тој потсетува дека ова не е прв ваков инцидент и доколку се се реши релативно брзо, ќе предизвика краткотраен шок, но доколку трае до утрото, може да биде проблематично за многу бизниси.

– Но, мислам дека тоа најверојатно нема да се случи. Мислам дека брзо ќе го заборавиме ако се реши за неколку часа. Кога ќе се случи таков инцидент во ИТ, тогаш после него се анализира што точно се случило и дали акцијата била оптимална за решавање на проблемот – вели Ракар.

Извор: jutarnji.hr

Related post