ДИК ги поништи измените на Упатството за важечки и неважечки ливчиња

ржавната изборна комисија (ДИК) изгласа поништување на одлуката која ја донесе вчера за измена на Упатството за важечки и неважечки ливчиња.

Претседателот на ДИК Александар Даштевски изјави дека измената на Упатството произлегла од пресудата на Управниот суд за избирачкото место во Шуто Оризари, каде судот констатирал дека е недозволиво гласачките ливчиња да се прогласуваат за неважечки поради пропусти на избирачкиот одбор, односно поради неставање на печат.

Даштевски рече дека ДИК на вчерашната седница не го отстранила ставањето на печат на гласачкото ливче, бидјеќи како што посочи, тоа било задолжително според Членот 109 Став 2 од Изборниот законик и дека со тоа секој член на избирачкиот одбор задолжително треба да стави печат на гласачкото ливче. Ваквата измена на Упатството за примена на Члан 110 од Изборниот законик, рече Даштевски, произлезе од пресудата на Управниот суд во која се вели дека е недозволиво поради пропусти направени од членови во избирачкиот одбор, да се сметаат за неважечки ливчињата на гласачите кои немале печат.

„Поради ова ДИК го измени Упатството за важечко и неважечко гласачко ливче само во делот каде се вели дека гласачкото ливче е неважечко ако на него нема ставено печат со интенција да се почитува волјата на гласачот доколку е направен намерен или ненамерен пропуст од страна на избирачкиот одбор“, рече Даштевски.

Тој додаде дека имајќи ги предвид реакциите во јавноста, ДИК ја укинала вчерашната измена на Упатството за важечки и неважечки ливчиња, со што во сила ќе се стави претходното Упатство.

Членот на ДИК Борис Кондарко рече дека сите членови на Комисијата стојат зад оваа постапка на ДИК, потенцирајќи дека во врска со праксата која ја создал Судот, одговорноста за постапувањето ќе ја има Управниот суд кој ја донел ваквата одлука.

„Ние во соопштението укажавме што значи неставање на печат, меѓутоа понатаму треба да размислат изборните органи како постапуваат во врска со ова пршање. Законот е јасен, нашиот став е јасен и жалам што се доведовме во ситуација поради ваквата пресуда на Управниот суд, која со прогласувањето на ливчиња без печат за важечки, дојде до прегласување на едно избирачко место во Шуто Оризари“, рече Кондарко.

Related post