Силjановска-Давкова: Личноста не ја менувам, кога се во прашање право и државни интереси

„Личноста не ја менувам, кога се право и државни интереси во прашање, ќе се држам до тоа и мислам дека има и други механизми ако се плаши овој претседател да стави вето на ужасниот кој фрли таква сенка врз Македонија, и облак со законот за измена на КЗ. Тој можеше да се обрати пред собранието претходно и да укаже за проблемите, има право на свое обраќање, не само пред нова година, бидејќи тоа е важно и вие треба да укажете за проблемите.“

„За преговарачката рамка особено во меѓународните односи, не се оди без консензус. Зошто не ја научивме лекцијата од Бугарија и Грција? Тие нон-стоп се повикуваат на тоа.

„Околу евенуално помилување за осудените за 27 април, Силјановска одговори дека секој случај си е посебен, помилувањето е лично, и меѓу нив главните кои применија сила не се во затвор“, вели Сиљановска. Идејата на помилувањето е да може еден претседател да мери не само право туку и правда. Тоа е можност претседателот да интервенира воден од своите околности, семејство, искуство и може во знак на помирување да помилува, рече Сиљановска Давкова во Само Интервју.

Related post