Една година затвор за полицаецот што тепаше Роми во Битола

Од иницијативата АВАЈА на својот Фејсбук профил објавија дека еден полициски службеник е прогласен за виновен и осуден на една година казна затвор за сторено кривично дело „Малтретирање при вршење на служба“. На социјалните мрежи на 24 септември 2020 година беше постирано видео на кое неколкумина полицајци жестоко тепаат Роми од Битола.

„Невзат Јашароски ја доби правдата! Аваја активно дејствуваше во текот на целата година со јавно говорење, соопштенија во јавност, протест и целосно следење на случајот! Истакнуваме благодарност до  Македонското здружение за млади правници и до адвокатите Татјана Донеска и Диме Ѓорчевски како и до тим лидерот на АВАЈА од Битола, Ремзи Медик“, велат од АВАЈА.

https://civilmedia.mk/edna-godina-zatvor-za-politsaetsot-shto-tepashe-romi-vo-bitola/

Related post