Османи го победи Таравари со 37.547 разлика, само во Гостивар, Теарце и Сопиште, Таравари има повеќе гласови

37.547 гласови е разликата меѓу кандидатите за претседател Бујар Османи од Европскиот фронт и Арбен Таравари од коалицијата ВРЕДИ.
Освен во Гостивар, Теарце и Сопиште, Европскиот фронт победи во сите општини со албанско мнозинство. Изборната комисија обработила 99 отсто од гласовите на републичко ниво, додека во општините со албанско мнозинство од населението, преброени се сите избирачки места.

Во општините кои важат за упоришта, во Чаир, Бујар Османи освоил 1381 глас повеќе од Таравари. Османи има 10.999 гласови, а Таравари 9.618.

Во Тетово Бујар Османи победи против Таравари, со околу 700 гласа разлика. Османи доби 14.726 гласа, а Таравари 14.030 гласа.

Во Кичево многу поубедлива беше победата на Бујар Османи со речиси 6 илјади гласови разлика. Тука Бујар Османи освои 8040 гласови додека Арбен Таравари 2055 година.

Убедлива победа имаше и во Струга со 4.700 гласа разлика. Османи во Струга освоил 8073 гласа додека Таравари 3374.

Во Куманово разликата во гласови беше 1878. Бујар Османи успеа да освои 6203 гласа, а Арбен Таравари 4325 гласа. Во Липково Бујар Османи освои 5541 глас, а Арбен Таравари 3977. Разликата е 1564 гласа.

Трите општини во кои победи Арбен Таравари се општините со кои тој раководи, Гостивар, Теарце и Сопиште.

Во Гостивар Арбен Таравари освоил 9895 гласа, а Османи 9820. Разликата е 75 гласа.

Во Теарце Таравари освоил 3595 гласа, а Османи 3554 гласа. Разликата е 41 глас.

Во Сопиште Арбен Таравари освои 409 гласа, а Бујар Османи 268. Разликата меѓу нив е 141 глас.

Што се однесува до другите помали општини, гласовите се следни:
Во Дебар Османи има 3125 гласа, а Таравари 1253. Разликата е 1872 гласа.

Во Желино Османи освои 3500 гласа, а Таравари 3195.
Во Сарај Османи освои 8324 гласа, а Таравари 6020.
Во Студеничани Османи освоил 2839 гласови додека Таравари 1868.
Во Шуто Оризаре Османи освои 2699 гласа, а Таравари 1054.
Во Врапчиште Османи освоил 4269 гласа, а Таравари 2319.
Во Боговиње Османи освои 5221 глас, а Таравари 3796.
Во Арачиново Османи освоил 1841 глас, а Таравари 1093.
Во Долнени Османи освоил 1846 гласа, а Таравари 1324 гласа.

Без разлика колку добил едниот а колку другиот кандидат Албанец, никој од нив не успеа да помине во вториот круг. Во вториот круг од претседателските избори што ќе се одржи на 8 мај, ќе се натпреваруваат Стево Пендаровски од СДСМ и Гордана Силјановска Давкова од ВМРО-

Related post