Јакимовски од Гостивар го праша Димитриевски: Дали Македонците се нација од 1944 година?!

Претседателскиот кандидат на коалицијата „Храбро за Македонија“, Стевчо Јакимовски, кој денеска оствари средба со граѓаните на Гостивар, порача дека е против внесување на Бугарите во македонскиот Устав и постави три прашања до сите политичари и претседателски кандидати кои велат дека ќе ги поддржат уставните измени.

„Јас само сакам да го прашам и господинот Димитриевски и сите кои предлагаат промена на Уставот за влез на Бугарите во Уставот, но со одложено дејствување. Кажете им на граѓаните, дали Македонците се нација од 1944 година, дали македонскиот јазик е нарчеје на бугарскиот јазик и дали Гоце Делчев, Јане Сандански и другите македонски дејци, Димо Хаџи Димов и така натаму, се македонски дејци или се Бугари по род како што тоа го тврди бугарската историографија,“ праша Јакимовски.

Тој истакна дека главен проблем и во Гостивар, како и во цела Македонија, е иселувањето и посочи дека младите се иселуваат „затоа што не сакаат нивните званичници да виткаат кичма, како што тоа го правеа досега.“

Дополнително, Јакимовски уште еднаш нагласи дека е за продолжување на интегративните процеси на Македонија, но рече дека, истовремено, македонските граѓани сакаат да живеат во нормална и просперитетна држава.

„Далеку од тоа дека ние не сме за интегративни процеси, напротив ги поддржуваме, но во исто време ние сакаме нормален развој, како секоја нормална држава и ние сакаме респект кон Република Македонија и кон нејзините граѓани, како што тоа доликува на секој народ.

Не може на македонските граѓани сѐ да им се наоѓаат нови и нови причини и нови и нови пречки за да се опструира нашиот влез во Европската унија,“ истакна Јакимовски.

Related post