ЈАКИМОВСКИ ЌЕ ИНСИСТИРА НА ЕКОНОМСКА ДИПЛОМАТИЈА Бара повеќе почит од НАТО и од САД

Кандидатот за претседател и Лидер на ГРОМ, Стевчо Јакимовски денеска го честиташе Денот на здравјето, денот на здравствените работници и рече дека како претседател ќе инсистира во делот на надворешната политика.

Прво, за  јакнење на нашите позиции во НАТО-структурите и заложба за малку поголем респект и малку повеќе почит и кон државата и кон граѓаните на Република Македонија, како од НАТО, така и од нашиот стратешки партнер САД, рече Јакимовски.

– Исто така, продолжуваме на патот кон Европската унија, сѐ што треба реформи да правиме, ќе правиме, но со јасно ставање до знаење на Европската унија и на сите членки дека Република Македонија е подготвена да чека на прием до 2030 година. Ако до тогаш не бидеме примени, ние не сме подготвени повеќе да седиме пред вратите на Европската унија, таму застануваме, а не се откажуваме од европскиот пат но тогаш ќе бараме сопствен пат за развој на Република Македонија, а пред сѐ за носење на инвестиции и за отворање на работни места, затоа што ваквата нивна политика со сѐ нови и нови барања, со долгогодишни притисоци врз јавноста, врз нас Македонците, практично ни ги исели нашите деца и ние останавме во празна држава – рече Јакимовски.

Related post