Биткоинот се опорави, а еден сигнал е особено оптимистичен

Биткоинот (BTC) скокна за 4,6% на 3 мај, и покрај неговата неможност да ја одржи цената над 62.000 долари.

Ова закрепнување се случи заедно со новите макроекономски податоци, што ги натера инвеститорите да очекуваат поповолна монетарна политика од Федералните резерви на Соединетите Американски Држави (ФЕД) и намалување на одливите од американските берзански фондови со биткоин (ЕТФ).

Важно е да се напомене дека најголемиот дел од порастот на цените на биткоинот на 3-ти мај се случи по 12:30 UTC, што се совпадна со најавата на американското Министерство за труд дека барањата за невработени останаа стабилни на 208.000 за неделата што завршува на 27 април. Ова ниво е најниско од средината на февруари, што покажува дека податоците за вработеноста продолжуваат да покажуваат сила.

Најновата статистика за трудот го поддржува Индексот на трошоците за вработување, најсеопфатната мерка за трошоците за работна сила, која се зголеми за 4,2% во првиот квартал во споредба со претходната година. Ова ја зголеми довербата на инвеститорите дека ФЕД може да ги намали каматните стапки до крајот на 2024 година, што обично е позитивен развој за средствата склони кон ризик, како што се криптовалутите, пишува Cointelegraph.

Според алатката FedWatch на CME Group, трговците сега веруваат дека има 61% шанса ФЕД да ги намали стапките под 5,00% до состанокот на 18 декември, од 40% претходната недела. Како што приносите на инвестициите со фиксен приход се намалуваат, трговците веројатно ќе бараат повисоки приноси на друго место. Затоа, веројатноста за акции, стоки и алтернативни инвестиции се зголемува доколку овој тренд продолжи.

За прв пат од ноември 2022 година, паричната маса на САД М2, која вклучува готовина, штедни влогови и краткорочни банкарски депозити, стана позитивна во мај. Историски гледано, пазарите на криптовалути почнаа да ги надминуваат традиционалните финансиски пазари по зголемувањето на понудата на М2, како што покажаа пазарите за раст од 2014, 2017 и 2021 година.

Иако може да се тврди дека берзата првенствено ќе има корист од потенцијалниот прилив на капитал што ќе се префрли од хартии од вредност со фиксен приход, пазарната вредност на биткоинот моментално е 1,2 трилиони долари, во споредба со 6 трилиони долари во фондовите на пазарот на пари. Затоа, дури и скромна распределба од 1% на биткоинот би претставувала прилив од 60 милијарди долари на пазарот на криптовалути.

Related post