Попис во Хрватска: Дали Ромите ќе станат второ по големина национално малцинство?

Во Хрватска се одржа пописот, трет од политичките промени и независноста, кој започна на 13 септември 2021 година и траеше до 17 октомври.

Првите резултати од пописот се очекуваат 60 дена по неговото завршување, но некои резултати од пописот во 2011 година беа објавени дури во ноември 2013 година. Дури и сега, Хрватска има обврска да достави одредени резултати од пописот до институциите (Евростат) во рок од 27 месеци.

Колку е тоа реално ако се има предвид дека ромското национално малцинство, според многу мислења, но и искуства, е проследено со изразена етничка мимикрија, односно прикривање на нивната етничка припадност? Според пописот од 2011 година, Ромите броеле 16.957 припадници и биле петто по големина национално малцинство во Хрватска, а според последниот – „социјалистичка“ 1981 година, само 3.859.

Долго време се шпекулира за реалниот број на Роми во Хрватска. Така, за разлика од официјалните пописни показатели, на пр. Експертски извори од Советот на Европа тврдат дека реалниот број на Роми во Хрватска може да биде поголем од 40.000.

 

Link: https://www.portal-udar.net/popis-stanovnistva-u-hrvatskoj-hoce-li-romi-postati-druga-najbrojnija-nacionalna-manjina/

Related post