Sali MemedNovember 8, 2018
mila-carovska-mtsp-24vakti-1.png

1min462

Со предложените законски измени не се укинува надоместокот за трето дете, туку се унапредува во право на користење на надоместок за прво, второ и трето дете. На овој начин се проширува правото на користење на еднократна парична помош за новороденче и се дава можност на истото и за второродено и за третородено дете.

Исто така се прави прогресивно зголемување на износот. За прво дете висината на еднократната парична помош предвидено е да изнесува 5.000 денари, за второ 20.000 денари, а за трето новороденче 60.000 денари.Истовремено, освен што ќе добиваат еднократен надоместок, на сите семејства кои се со минимални приходи и корисници на социјална помош им се овозможува пристап на правото за детски и на образовен додаток, чија крајна цел е да се намали детската сиромаштија.

Додаток за трето дете беше наменет кон зголемувањето на наталитетот, ноподатоците покажуваат дека самата мерка нема никаков ефект врз наталитетот.Стапката на наталитет опаѓа, од 13,3 во 2001 година до 11,1 во 2016 година. Исто така овој додаток бидејќи не беше наменет за сиромашните лица, додаток за трето дете добивале семејства кои се во многу добра економска состојба и немало никакво ограничување во однос на ова.

Промените кои ги направивме ги отстрануваат овие проблеми и парите се насочени кон вистинските групи граѓани.Во држава со стапка на детска сиромаштија од близу 30%, многу извори покажуваат дека не е целисходно да се издвојуваат толкави средства без притоа значително да се влијае на намалувањето на сиромаштијата.

Би сакале да напоменеме дека стекнатото право на родителски додаток за дете (за трето и четврто дете) ќе продолжи да се остварува.

За трето дете до завршување на периодот од десет години, а за четврто дете и кај единствениот родителски додаток до завршување на периодот од 15 години. Промените се однесуваат на новите корисници.

Правото на родителски додаток за трето дете ќе може да се остварува и понатаму во периодот од десет месеци почнувајќи од денот на влегување во сила на овој закон.

За исплата на родителскиот додаток за 2017 година се потрошени 2 643.706.000 денари.


Sali MemedNovember 8, 2018
dete3.jpg

1min74

Iranlaripe o Kanoni  baši arakipe  e čavengoro  thaj o doperibe lovengoro lejbe baši trinto čavo  savo sas ando ko 2009 berš.

O Bahan kanoni tano dendo  ko diklo ko Nacionalnikano  elektronikano registri baš anglal anibe (ENER).  Ka diklarelpes ki rađji palo odova ka delpes ko Khedipe (sobranie)

Ka diklarelpes o rodlaripe, soske i mangin sas  te bajrarelpes  o nataliteti, numa kodo na resarga ko šukar ikerkeripe  ando tari čirutni rađji.

Ko than taro akava lejbde love delapes ko iranipe  jekeskkri lejbaja arka  baši sakova bijando čavo . Bač o jekto  te legarel 5.000 milja denarija, aso o dujto 20.000 milja denarija, thaj aso o trinto  đji 60.000 milja denarija, informirinena taro Ministeriumi baši trud thaj socijlana politika .

Sa okola jerije save astarge akava kanoni  ka tavdelpes thaj i ponodorig  đji agorkeriba lengoro 10 beršengro lejbe love  baši trinto čavo, thaj baši o štarto čavo đji 15 berš.


Sali MemedNovember 2, 2018
Zoran-Zaev-bukjarno-sostanok-2-24vakti-1.png

1min119

Охридскиот рамковен договор влегува во Преамбулата на Уставот, како конститутивен елемент на државата, заедно со Крушевската република и 8-ми септември. Во делот на АСНОМ, пак, историските одлуки  се заменуваат со прогласот од Заседанието во кој нема спорни делови за Грција. Премиерот, кој пред два дена изјави дека Охридскиот договор е веќе дел од Уставот и нема потреба од отворање на Пандорината кутија, се предомисли и го вметна во вториот амандман.

Спорната одлука е дел од одлуките на Првото заседание на АСНОМ, меѓу кои е и манифестот во кој се повикуваат Македонците под  Грција и Бугарија, да учествуваат во антифашистичкиот фронт, затоа што од тоа зависи и обединувањето на целиот македонски народ. Овој дел сега се заменува со прогласот кој е всушност еден вид на заклучок од донесените решенија на заседанието.

Со првиот амандман, зборот Македонија сегде во Уставот се заменува со Северна Македонија, освен во членот 36, во кој се вели дека,  Републиката им гарантира посебни социјални права на борците од Антифашистичката војна и од сите националноослободителни војни на Македонија. Третиот и четвртиот амандман, според премиерот, се во насока на тоа да се отстранат можните недоразбирања со Грците во иднина.

Согласно Конечната спогодба со Република Грција, амандманите ќе  стапат на сила со денот на ратификација на Спогодбата и Протоколот за пристапување во НАТО од страна на грчкиот Парламент. Внатрешната употреба ќе се регулира со уставен закон, со што ќе биде утврдена и важноста на веќе постоечките документи и материјали на граѓаните.

Прифатени се и сугестиите на осуммината пратеници кои излегоа од ВМРО ДПМНЕ и коалицијата. Премиерот изјави дека е во постојана комуникација со Грција. Според Заев, амандманите се едноставни и јасни и заслужуваат поддршка од сите пратеници, па се надева дека кога ќе ги испратат ќе успеат да ги уверат пратениците како Панчо Минов дека процесот треба да биде поддржан.

https://telma.com.mk/ohridskiot-ramkoven-dogovor-vleguva-vo-ustavot-asnom-se-menuva/


Sali MemedNovember 2, 2018
nikola-gruevski.jpg

1min120

Судот го одби барањето на екс премиерот Никола Груевски за одложување на двегодишната затворска казна.

  • Заради интерес од повеќе медиуми, како суд ја информираме јавноста дека судија за извршување санкции при Основниот Суд Скопје 1 – Скопје, постапувајќи по молба за одлагање на извршување на санкција определена со правосилна пресуда во предметот со КОК бр. 59/17 од обвинителството означен како „Тенк“, донесе решение со кое ја одби молбата. Решението на судија за извршување санкции е испратено на странките во постапката кои имаат право на жалба против ова решение во рок од 3 дена до Кривичниот совет, стои во соопштението на Кривичниот суд.

По добивањето на известувањето Груевски има право да поднесе жалба до Кривичниот совет, во рок од три дена, по што во рок од три дена судот треба да донесе одлука по жалбата. Доколку се отфрли жалбата Груевски на 8 ноември мора да оди истражниот затвор „Скопје“.

Груевски на правосилна затворска казна од две години беше осуден во предметот на СЈО „Тенк“.


Sali MemedOctober 5, 2018
mkd-391980.jpg

1min750

Апелацискиот суд во Скопје како неоснована ја одби жалбата на поранешниот премиер Никола Груевски за предметот „Тенк“ и во целост ја потврди првостепената пресуда за затворска казна од две години.

Судот делумно ја прифати жалбата на обвинетиот поранешен помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски и го преиначи делот на одлуката за казната и го осуди на казна затвор во траење од четири години и шест месеци, а во останатиот дел првостепената одлука ја потврди.

Кривичниот суд Скопје на 23 мај година за набавката на луксузниот „мерцедес“ вреден 600 илјади евра, го осуди првообвинетиот Ѓоко Поповски на шест години и шест месеци затвор, а второобвинетиот Никола Груевски како поттикнувач за извршување на делото на две години затвор.

Двајцата потоа поднесоа жалби на првостепената пресуда до Апелацискиот суд Скопје.


Sali MemedSeptember 18, 2018
Oliver-spasovski.jpg

1min2239

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, и амбасадорот на СР Германија, Томас Герберих, денеска во 14:45 часот во МВР  ја потпишаa заедничката декларација меѓу македонското МВР и германското сојузно Министерство за транспорт и дигитална инфраструктура, за олеснување на постапките за меѓусебна замена на возачките дозволи.

,,Денешниот ден е многу значаен затоа што потпишуваме долгоочекуван договор, договор за кој најдовме начин да ги завршиме преговорите и да го потпишеме. Знаете дека овој процес на разговори трае многу долго и навистина сум среќен што успеавме за една година да ги отстраниме сите пречки што беа за да се склучи еден ваков договор”, рече денеска министерот Оливер Спасовски одговарајќи на новинарско прашање за овој договор.

,,Овој процес со години беше заглавен во лавиринтите на меѓусебното нормативно усогласување помеѓу надлежните служби на Република Македонија и СР Германија, без надеж за успешно решавање на отворените прашања. Граѓаните со право беа нестрпливи, затоа што со години им беа давани празни ветувања, рече Спасовски, но од денес, со потпишувањето на Декларацијата, ќе им овозможиме на нашите граѓани, од двете пријателски земји, да ги користат бенефитите од меѓусебното признавање на возачките дозволи.

Од практичен аспект, ова значи дека на територијата на двете земји граѓаните кои ги исполнуваат условите според Декларацијата законски престојуваат подолго од 180-185 дена во другата земја во текот на годината, имаат важечки национални возачки дозволи и кои наполниле 18 години) ќе можат да извршат замена на националните возачки дозволи, со валидни возачки дозволи од земјата во која престојуваат, без да бидат изложени на дополнителни трошоци за повторно полагање на возачките испити или, пак, обезбедување лекарски потврди и слично. Такви и слични договори веќе имаме со повеќе европски земји, како Италија, Шпанија, Белгија, Романија, Чешка, Унгарија, Австрија, со земјите од регионот – Србија, БИХ, Албанија, Словенија, Хрватска, Бугарија, Црна Гора, а во завршна фаза се договарањата со Турција, Велика Британија, соседно Косово, како и Австралија и Нов Зеланд”, додаде тој.

Министерот Спасовски истакна дека оваа заедничка декларација е само дел од низата билатерални и партнерски активности што од самиот почеток на македонската самостојност во континуитет ги реализираме заедно со пријателска Германија и дека е убеден дека тоа ниво и интензитет на меѓусебно уважување, заедништво и поддршка не само што ќе продолжи во наредниот период, туку и дека уште повеќе ќе се интензивира, особено сега кога се направени клучните исчекори за македонско полноправно асоцирање во евро-атлантските интеграции.


Sali MemedAugust 23, 2018
Sobranie.jpg

1min435

Претседателот на Собранието Талат Џафери ги повика пратеничките групи и независните пратеници во најскоро време да го известат дали ќе водат кампања. Рок нема, но новото собраниско координативно тело планира состанок во понеделник и се надева дека до тогаш ќе има појасна слика колку народни избраници или парламентарни партии ќе имаат референдумски активности. Испратеното циркуларно писмо на Џафери е во согласност со вчерашната одлука за пропорционална распределба на 80 милиони денари, без оглед дали ќе се пропагира гласање за, против или бојкот на референдумот. Од Владата појаснуваат дека парите се наменети само за медиумско презентирање на различните ставови на пратениците.

Парите за Собранието ги обезбеди Министерството за финансии директно од буџетот од ставката Функции на државата. Владата ја поништи сопствената одлука од минатата недела, со која бараше министерствата да пронајдат средства за кампања. Владата објаснува дека ребаланс не е потребен, но ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното, иако се уште не кажува дали ќе води кампања или ќе повика на  бојкот.

Самата Влада планира изјави, пресови, брифинзи, но и теренски посети и неформални средби, за да ги убеди граѓаните да превземат одговорност во носењето важни одлуки за иднината на државата. Сето тоа не произведува дополнителни трошоци, велат од Владата и најавуваат плаќање само за кампањата во социјалните медиуми.

Се очекува кампањата да добие на интензитет во наредните две недели.

ИЗВОР : Телма


Sali MemedAugust 22, 2018
glasanje-glasac-izbori-1.jpg

1min573

Во јавната пропаганда може да се потрошат најмногу 1,3 милиони евра. Ќе бидат префрлени на посебна жиро сметка на Собранието од буџетската ставка Функции на државата. Вакво решение е утврдено откако претпладнево Собранието побара од Владата да обезбеди средства за спроведување на јавната кампања.

На координацијата кај спикерот Талат Џафери беше одлучено сите пратеници да добијат можност јавно да ги изразат пред јавноста своите ставови. Тоа значи дека и тие што се „за“ и тие што се „против“ и тие што се за бојкот на референдумот, ќе добијат средства за медиумско презентирање. Вкупната сума се дели на сите 120 пратеници, согласно формулата: број на пратеници делено на 120 по 80 милиони денари. Доколку некој нејќе да учествува во кампањата, „неговиот“ дел останува во буџетот. Ако е јасно дека најмалку 70 пратеници поддржуват одговор „за“ на референдумското прашање, тоа значи дека за нив се предвидени 46,4 милиони денари. Останатите, пред се од ВМРО ДПМНЕ, ќе треба прво да одлучат дали ќе водат кампања и за таа одлука да го известат Координативното собраниско тело за референдум, предводено од Талат Џафери. Доколку одлучат да водат кампања „против“ референдумското прашање или да агитираат за бојкот, ќе добијат средства во согласност со бројот на пратениците.

ВМРО ДПМНЕ се уште не го соопштила својот став, а не присуствуваше ниту на денешната координација. Пратеникот Панчо Минов од ГРОМ, кој е дел од опозициската коалиција, вели дека треба да се води кампања, но да се остават граѓаните слободно самите да одлучат.

Кампањата ќе се финансира од Функции на државата. Таа опфаќа ставки: Помош при транзиција, Регионален развој, Развој на човечки ресурси, Рурален развој и Инструмент за ИПА 2. Тоа значи дека отпадна предлогот сите министерства да пренаменат средства за референдум. Прво и единствено се одзва Министерството за одбрана кое предложи пренамена на 60 милиони денари.

Извор:Телма


Sali MemedAugust 13, 2018
Wizair.jpg

1min185

Си оди ли Визер од Македонија? Нискобуџетниот авиопревозник ја прекина продажбата на билети за две атрактивни дестинациСи оди ли Визер од Македонија? Нискобуџетниот авиопревозник ја прекина продажбата на билети за две атрактивни дестинации. Од Скопје до Барселона продажбата е прекината од 26 октомври, а од Охрид до Лондон два дена порано. Ова е прв конкретен потег на Визер откако минатата недела владата го поништи тендерот за доделување субвенции на кој Визер беше единствената пријавена компанија. Од Визер нема официјален став, Владата пак ветува нов тендер но не коментираат. Граѓаните негодуваат и стравуваат дека ќе останат без можноста евтино да патуваат:

„Не е добро ако прекине оваа работа бидејќи навистина ја искористивме. Еве ние неодамна патувавме во Германија, а и од таму ни доаѓаат гости. Ако сега ова прекине тогаш ќе мора да се бараат алтернативи за поевтино да се лета преку соседството, но тоа нема да биде поевтино бидејќи ќе мора и до таму да се отиде. Затоа е добро ако може да се најде решение на проблемот, коментира жителка на Скопје.

Тригодишниот договор за субвенционирање на Визер истече во јуни. Новиот тендер беше поништен поради тоа што на пликоата од понудата не било наведено полното име и седиште на унгарскиот авиопревозник. Од Владата најавуваат дека постапката набргу ќе се повтори.

„Наредниве денови со информација на Влада и сите активности кои што треба да ги преземе министерството за трансопорт и врски ќе биде распишен нов јавен повик бидејќи државата има предвидено пари за субвенционирање. Стојам зад она што и претходно го кажав, дека согласно владината програма таа мерка продолжува. Државата ќе субвенционира нискобуџетни авиопревозници и во наредните денови ќе биде распишен новиот јавен повик“, изјави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

За проблемот со Визер и причините, односно шпекулациите околу можно заминување на оваа компанија од Владата засега не коментираат ништо конкретно.

„На Визер му истече договорот на 26 јуни но лично не сум доволно информиран во овој дел. Сакам да се информирам подетално во овој дел за да видимe каде има пропусти. Треба целосно информирање за да го соопштиме ставот околу оваа работа“, изјави Сугарески.

Приказната со нискобуџетниот Визер започна пред повеќе од пет години и предизвика бум во авиоообраќајот во Македонија. Само лани Визер превезе 1,2 милиони патници, а според планот годинава оваа бројка требаше да порасне за дополнителни 400 илјади. Државата во наредните три години планира пет милиони евра субвенции за поддршка на нискобуџетен авиопревозник. На чие конто ќе завршат засега е неизвесно. и. Од Скопје до Барселона продажбата е прекината од 26 октомври, а од Охрид до Лондон два дена порано. Ова е прв конкретен потег на Визер откако минатата недела владата го поништи тендерот за доделување субвенции на кој Визер беше единствената пријавена компанија. Од Визер нема официјален став, Владата пак ветува нов тендер но не коментираат. Граѓаните негодуваат и стравуваат дека ќе останат без можноста евтино да патуваат:

„Не е добро ако прекине оваа работа бидејќи навистина ја искористивме. Еве ние неодамна патувавме во Германија, а и од таму ни доаѓаат гости. Ако сега ова прекине тогаш ќе мора да се бараат алтернативи за поевтино да се лета преку соседството, но тоа нема да биде поевтино бидејќи ќе мора и до таму да се отиде. Затоа е добро ако може да се најде решение на проблемот, коментира жителка на Скопје.

Тригодишниот договор за субвенционирање на Визер истече во јуни. Новиот тендер беше поништен поради тоа што на пликоата од понудата не било наведено полното име и седиште на унгарскиот авиопревозник. Од Владата најавуваат дека постапката набргу ќе се повтори.

„Наредниве денови со информација на Влада и сите активности кои што треба да ги преземе министерството за трансопорт и врски ќе биде распишен нов јавен повик бидејќи државата има предвидено пари за субвенционирање. Стојам зад она што и претходно го кажав, дека согласно владината програма таа мерка продолжува. Државата ќе субвенционира нискобуџетни авиопревозници и во наредните денови ќе биде распишен новиот јавен повик“, изјави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

За проблемот со Визер и причините, односно шпекулациите околу можно заминување на оваа компанија од Владата засега не коментираат ништо конкретно.

„На Визер му истече договорот на 26 јуни но лично не сум доволно информиран во овој дел. Сакам да се информирам подетално во овој дел за да видимe каде има пропусти. Треба целосно информирање за да го соопштиме ставот околу оваа работа“, изјави Сугарески.

Приказната со нискобуџетниот Визер започна пред повеќе од пет години и предизвика бум во авиоообраќајот во Македонија. Само лани Визер превезе 1,2 милиони патници, а според планот годинава оваа бројка требаше да порасне за дополнителни 400 илјади. Државата во наредните три години планира пет милиони евра субвенции за поддршка на нискобуџетен авиопревозник. На чие конто ќе завршат засега е неизвесно.

https://www.dw.com/mk


Sali MemedAugust 10, 2018
kelija-751x437.jpg

1min865

Безбедносната ситуација е мирна и нема терористички закани за Македонија. Можностите од такво загрозување постојат како и секаде, но нема  индикатори во моментов за таква закана, проценуваат  безбедносните служби во земјава.

Истите извори објаснуваат дека Македонија се согласила на репатријација на седумтемина нејзини државјани кои се бореа во Сирија и Ирак за да има контрола врз нив. Одбивањето значи да се нема контрола врз овие луѓе кои можат да избегаат или да бидат пуштени од заробеништво, а потоа некој може и да се врати дома, коментираат безбедносни експерти.

Во вторникот наутро седум македонски државјани кои се бореле на страната на ИСИС  беа транспортирани со воен авион во Македонија – акцијата била спроведена во соработка со Глобалната коалиција за борба против тероризмот, по што следувала нивна идентификација со форензичка анализа од МВР и одлука за притвор. Лицата се од Скопје, Тетово, Гостивар и од Прилеп кои биле врбувани од оџата Реџеп Мемиши од џамијата Тутунсуз во Скопје.  Некои од нив биле уапсени пред една година, а други пред неколку месеци и биле заробени од Сириските демократски сили, по што биле предадени на Глобалната коалиција предводена од САД. Против нив биле распишани меѓународни потерници преку Интерпол уште од 2015 година.

Еден од нив во Македонија ќе одговара за учество во терористичка организација, а другите шест за учество во странска војска, полиција, паравоени или параполициски формации. За сите  лица има цврсти докази за делата што ги сториле.

Во моментов на страната на ИСИС има околу  15 активни борци од Македонија. Неофицијално, вкупниот број на лица кои заминале во Сирија, се вратиле, биле логистика, идеолози или загинале е 156. Од нив повратници се  83. Во затвор во Турција има три лица, во македонските затвори 23, а 57 се на слобода. На боиштата за Исламската држава загинале 35 македонски државјани. На боиштата во Сирија заминале и 9 жени од Македонија кои таму родиле и деца.

Бројот на оние кои заминуваат е драстично намален по дополнувањата  во Кривичниот Законик во 2014 година и со делото за учество во странски војски, но безбедносните проценки покажуваат дека и натаму има обиди за регрутирање на нови членови.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2017, Sa o nijamija si protektirime