Sali MemedJune 17, 2019
Brus-li-2.jpg

1min654

Славниот глумец почина на 32 години. Последниот ден од неговиот живот е криен од јавноста 30 години од повеќе причини. На крајот власата наложии истрага, а еве како сето тоа се случило.

Пред 46 години, 20 јули, почина актерот и мајстор на боречки вештини Брус Ли (Bruce Lee). Детали за денот кога умрел објавенi се во последната биографија за него „A Life“/ „Живот“ од авторот Метју Поли.

Тоа утро на 20 јули 1973 година, Брус напиша писмо до неговиот американски адвокат Адријан Маршал за серија преговори и договори за нови проекти. Меѓу нив беше и новата филмска понуда од Ворнер Брос и предлогот на Хана-Барбера за анимирана серија базирана на неговиот живот. Имаше и предлог за книга, облека и слично, во големото царство што го градеше Брус Ли.

По испраќањето на писмото, отишол во Глоден харвест студиото . Таму се сретнал со Џорџ Лазенби, австралискиот Џејмс Бонд, за да разговараат за неговиот ангажман во филмот „Игра на смртта“. Им се приклучил и Андре Морган. Ли снимил поголем дел од крајот на филмот, а неговата цел била на некој начин да го вклучи Лазенби во приказната. За разговарал и со Рејнолдс Чоу кој предложил да одат на вечера и да го формализира договорот. Ли имал други планови. Сакал да ја посети Бети Тинг Пеј, му требало секс во време на ручек. Ветува дека ќе се врати по пладне, за да се договорат колку пари ќе му понудат на Лазенби.

Кај Бети пристигнал околу 13 часот и останал неколку часа.

„Бев негова девојка“, рекла таа. Имаше секс и по некој хашиш, но не и алкохол или некои други потешки дроги. Ли беше возбуден околу состанокот и од она ќе значи Џорџ Лазенби за неговиот филм.

Целиот текст може да го погледнете на овој ЛИНК.


Kjani IbraimJune 16, 2019
bostan.jpg

3min96

Gudli nilaeskiri dieta bostaneja

Ako mangena te ikeren dieta thaj gndinena kaj isitumen pobuter kile taro adava so valjanela, tegani akaja dieta ko akava periodi e bersheskoro ka del tumen arka te keren adava.

Dzi kote ikerena akaja dieta ko jek em ka slabonen jek a jek aghare thaj ka osvezinentumen thaj gudlarentumen shuze bostaneja.

Akaja dieta ikerela pe majhari taro 9 dzi ko 13 dive , adaleja so ko sekova tumaro hajbe so hana le ko thavdipe e diveskoro valjanela te dopheren le hajbaja plus thaj bostani.

O bostani dela arka te peraven o kile  thaj ov calarela , a dzi kote ov isile thaj pozitivno hemibe e hajbaske ko organizam, ko jek o bostani ka ovel tumenge sar deserti jali keda ka astareltumen kriza gudleske.

Jek a jek o bostani dela arka te na prehantume thaj si but barvalo hajbaskere materijencar, a si corolo kalorijencar.

Kola buka valjanela te dzanen bashi akaja dieta?

O bostani na valjani te ovel but shudro , ole shaj sudarena le samo angleder  o konzumiribe thaj arakhen le ki e sobakiri temperatura.

Shaj kerena tumenge salata taro bostani , mocarela thaj nekobor kapke taro Balsamsko shut, ko jek aghare shaj heminenale ko blenderi palo naporno thaj pharo treningo te shaj keren shuzo kokteli osvezibaske taro bostani bizo semke, jek casha shudro pani thaj duj roja soko taro limoni.

Ake nakratko  sar jek exemplo sar  valjanena te koristinen akaja dieta:

1dive. Sabaluko : jek kotor bostani, jek casha kafa jali zeleno  chaj bizo shekeri.

Rucko:    150gramija govedsko mas bizo mrsnotije , 150 gramija keravdo orizi thaj jek kotor bostani.

Vecera jali rakjakoro paluno hajbe: 100 gramija kiral , jek kotor intergralno maro thaj kotor bostani.

2 dive. Sabaluko : isto sar o prvo dive.

Rucko: 100 gramija pileshka brekha (pileski gradi), kotor maro , kotor bostani

Vecera jali rakjakoro paluno hajbe: 100 gramija peke mache , 100 gramija orizi thaj duj kotora bostani.

Ulavdo ki akaja dieta si kaj o sabaluko tano jek , a dzi kote ki vecera valjanela te konzumirinen pobuter kotora bostani .

 


Sali MemedJune 15, 2019
uploads_thumbs_resize_800x420_379299.jpg

1min110

Aso o bahan kanuni ko Khedipe, o sportske thaj o kazina tribul te cidenpe thaj dislocirinenpe majhari 500 metre taro sikljovne gejndo havajakiri metraza. Bashi akava ka tribul i komisija bashi finasije thaj budzet te keren lafi ko avutno kurko.

O Kheliba bashi bah na tribul te astarel e tikne telo 18 bersh, numa sa pobuter shaj dikajalen ko sportska kladilnice thaj kazina trujal so si zabranimo kanuneja ki Utarali Makedonija.

Asavke kanunija ko pashibe isi ko Kosovo thaj ki Albanija kote so panle o sportska oblozuvalnice thaj kazina ki periferija tari diz, salde ko bare hotelija shaj arakeja akala kheliba bashi bah ko akala thema.

Akava iklola palo nekobor inicijatve ki them so kergelen nekobor organizacije ko Tetovo thaj ko Skopje, dzikote jekajek asavki inicijativa sine ko naklo bersh kerdi ki komuna Shuto Orizari taro terne Roma kola so sikavgje kobor si biladzo ko akava momenti o statsu e romeskoro save so khelena akala kheliba bashi BAH.

 


Kjani IbraimJune 14, 2019
akva-park-3.jpg

2min198

Summer Time: Shurakerela i nevi sezona ko Akva Park

Pravgola o nilaj avena o bare temperature thaj tatipa , ko jekh pravgola i sezona da vizitiribaske o bazentija thaj sa o thana kolende si svezo thaj isi pani nakhajbaske shukar tumare nilaeskere dive ko kham.

Ki amari diz jek taro pobare atrakcije si o Akva Park kova si ko ramke taro sportsko centro “Boris Trajkovski” , akava  da bersh ka ovel tumen shajdipe te nakhen tumenge sukar , sebepeja so isi so te nudinelpe tumenge astarindor taro toboganija pa sa dzi ko bazentija branencar , bumerang  thaj ko jek isi ulavdo kotor pesokoja e majtiknenge thaj e chavenge.

Jek taro novitetija thaj neve buka o bersh si so ka ovel agar vakerdi ekvashediveskiri karta, sa okolenge kova so isilen pobuter obvrske thaj pohari vakti uzivibaske, adaleja so ka shaj aven palo ruckoskere arija thaj ola da te achaven po troshalipe thaj o tatipe ko akava panjeskoro parko.

O pani ko bazentija andre isile kalcium hipohlorit, kova so kerela le te ovel cisto , kvalitetno thaj sasto prema ko sa e sumnaleskere standardija thaj si jekhutno ko amare thana.

Pash ko relaksiribe ko pani dikhlo si te ikerenpe partyija jali zabave ko rakakere arija , a ko jek o than shaj iznajminelpe basho pobuter shuze momentija sar so si bijande dive thaj javera druziba .

 


Sali MemedJune 5, 2019
gggg.jpg

1min338

Пејачот на народна музика Шабан Шаулиќ, кој во февруари годинава трагично загина во сообраќајна несреќа, поседувал тајна сметка во банка во Германија, каде во несреќа го изгуби животот.

Имено, на оваа сметка зачувал околу 2 милиони евра, а оваа заштеда наводно ја криел од сопругата Гордана.

Станува збор за сметка во банка до која, сопругата на Шаулиќ, ќе може да пристапи со со адвокат.

Шабан имал тајна девизна сметка во една германска банка, која сега е запечатена и само Гоца преку адвокат може да пристапи, вели пријателот на Шабан.

Целиот бакшиш кој Шабан го собирал од свадби и веселби го ставал на таа сметка.

Тие пари вели пријателот, сега ѝ припаѓаат на Гоца и нивните деца, а тоа мора да се реши со адвокати, вели пријателот на Шабан за српските медиуми.


Sali MemedJune 2, 2019
Screenshot_20190602-135822_Twitter.jpg

1min492

Еден од најпопуларните ликови во твитер заедницата и фан на Столе и другарите, скопјанката со профилно име Ле Моник вети дека ако Вардар вечерва стане шампион на Европа ќе трча гола по булеварот Партизански одреди.

Според најавата почетна точка на трчањето на Ле Моник “како од мајка родена” треба биде трговскиот центар “Сити Мол” Сити мол.а финишот е на плоштадот Македонија.

https://expres.mk/skopjanka-kje-trcha-gola-po-partizanska-ako-pobedi-vardar/?fbclid=IwAR1fKWAZWHfNWHP1ueRVDbKPV6IaAdSKx7qM-wIZ2KPahhyvEtZaF-8mSMo


Sali MemedMay 31, 2019
khamoro6-1280x855.jpg

3min176

Фестивалот на ромската култура Khamoro се одржува секоја година во главниот град на Чешка, на пролет и лето, оваа година од 26 мај до 1 јуни. На настанот ќе присуствуваат танцови и музички изведби, изложби, семинари и предавања, филмски проекции и мастер класи. Фактот што организаторите ги подготвија за гостите на празникот и што ќе бидат нејзините карактеристики оваа година, им рече на прес-секретарот на фестивалот Лукас Котлар.

Лукас Котлар, фото: Ондреј Томсу

-Здраво, Лукас. Што значи името на фестивалот?

– Хаморо значи сонце што свети за сите нас. Покрај тоа, ние одржуваме настан наречен Khamororo “сонце”, ова е детски ден како дел од нашиот фестивал.

– Кој беше основач на фестивалот?

– Во коренот на создавањето на фестивалот беа организации Слово 21 и Studio Production Saga. Тие, исто така, станаа основачи на многу други проекти и граѓански иницијативи. На пример, Слово 21 застана на потеклото на проектот наречен “Manuche”, кој ги поддржува жените и докажува дека општеството треба да смета со нив. Оваа тема е посветена на изложбата на фотографии “Невидлива моќ”, која може да се посети за време на фестивалот Хаморо.

– Како ја гледате главната цел на фестивалот?

 

Фото: Khamoro 2019– Целта на фестивалот Khamoro, првенствено, е да ги собере луѓето од различни националности, религии и погледи на светот. И, се разбира, да ги запознаеме сите со разновидна и невообичаена ромска култура. Ова првенствено е наменето за музички изведби, но и литературни читања, изложби и многу повеќе.

– Кој, според вас, е главен гостин на фестивалот, на кого е ориентиран?

– Би рекол дека Кхаморо првпат се одржал за самите Роми кои живееле во Чешка, но со текот на годините фестивалот привлекувал се повеќе и повеќе различни публика: Чесите, Прага туристите и, се разбира, многу гости од странство. Се обидуваме секоја година да ја направиме програмата поинтересна, што влијае на разни области на културата. Затоа, нашиот фестивал е за секого – за странски гости, за возрасни и за деца, само за секого!

Фото: Khamoro 2019Во 2017 година, фестивалот Кхаморо во Чешката Република го посетија Григориј Деметра и ансамблот “Покажи на московските Цигани”. Тие настапија во салата во Луцерн Прага. Музичката група ја освои публиката не само со мелодичноста на мелодиите, туку и со прекрасни танцови броеви.

– Како се разликува фестивалот оваа година?

– Фестивалот ја отвара третата деценија од своето постоење. Оваа година е невообичаена по тоа што ја добивме европската ознака за квалитет EFFE Festival Label, која им се доделува на иновативни фестивали како признание за активностите на нивните организатори на меѓународно ниво. Така, ние сме на првите десет европски фестивали.

– Што ќе биде претставено на фестивалот, покрај традиционалните ромски песни и ора?

Фото: Khamoro 2019 Ние се стремиме да докажеме дека нашата култура не е ограничена само на изреката “Секој циганин е музичар”, би сакале да покажеме дека Ромите се талентирани и на многу други начини. На пример, во областа на литературата – ќе одржиме настан наречен Гаворо, што значи “село” на ромски, во рамките на кое ќе се одржуваат книжевни читања на Клубот на чешки роднини. Посетителите исто така чекаат невообичаени вечери, т.н. раскажување приказни или “раскажување приказни”: ние ќе се собираме околу огнот во вечерните часови, а постарите Роми ќе ги споделат своите спомени.

– Кој настан, според вашето мислење, е најинтересен?

– Лично, најмногу ме привлекуваат темпераментите странски музички групи. И покрај ромскиот џез секција Џипси џез, кој традиционално е организиран во Џез Докот, со нетрпение го очекувам изведбата на групата Fanfare Ciocărlia, тоа ќе биде еден од најинтересните концерти. Те се ромски оркестар од североисточна Романија. Таа е основана во 1997 година, оттогаш тие играат повеќе од 2500 илјади концерти низ целиот свет: во Европа, во Америка, во Јапонија, па дури и во Австралија. Во Прага, тие ќе настапат двапати – во петокот, на 31 мај, на концерт на традиционална ромска музика и на затворањето на фестивалот во клубот СаСаЗу.

Минатата година на завршувањето на фестивалот настапи оркестарот на Синиша Станковиќ од Србија. Оваа музичка група дошла во Прага не за прв пат, згора на тоа – таа е популарна низ целиот свет, музичарот и композитор Горан Бреговиќ соработуваше со него.

– Обично главниот дел од фестивалот Khamoro се одржува на влезот на Влтава, но оваа година се преселивте. Кажете ни каде и зошто?

Фото: Khamoro 2019 насипот е исклучително популарно место за настани, а оваа година, за жал, не се согласивме за датумите и се преселивме во касарната. Ние веќе ги одржавме првите големи настани, па со сигурност можам да кажам дека оваа промена е на подобро, нашите гости и посетители на фестивалот беа задоволни.

– Каде на друго место ќе се одржи фестивалот Khamoro?

– Фестивалот ќе се одржи на шеснаесет локации низ Прага, речиси во сите делови на чешката престолнина. Би сакал да споменам такви знаменити места како Американскиот центар за наука и култура, Унгарскиот институт во Прага, како и познати културни центри: RockCafe и алтернативниот театар Ла Фабрика. Ќе го прославиме Денот на детето во паркот Портхајм и ќе одржиме гала концерт на затворањето на фестивалот во еден од најголемите прашки клубови, СаСаЗу.

https://www.radio.cz/ru/rubrika/radiogazeta/festival-cyganskoj-kultury-ne-tolko-pesni-i-plyaski

https://www.khamoro.cz/en/


Sali MemedMay 27, 2019
Mis2705.png

1min99

SP BTR Produkcia sar sako berš agjaar akava da 27 ko niče tradicionalno organizirinela o Miss Internacionalno majšuži Romani Čhaj 2019 berš.

Akava berš o Miss ka ikerel pe ko 29 Juni 2019 ko hoteli Kontinetal ko Skopje taro 20 o časo.

O organizatopri sar sako berš kerel zori te ovel čače lačhi manifestacia taro kulturakoro thaj zabavno karakteri intersno programaja. Trujal i gili em i muzika ka ovel intersno momentia sar so si pghursakia bašo o majšuže čhija.

I Lista taro kandidatke ka phanel pe ko avgo kurko e masekoske Juni . Odoleske o SP BTR panda jekh drom akcentirinela kaj sa o kandidatke soka sikaven interes te prijavinen pe šaj odova te keren sa dži ko 5 Juni akava berš. odova šaj keren le prekal e mail: tvbtr@tvbtr.com.mk thaj sar dopheriba te den pire fotografie thaj fundavno inforamcie (anav, telefon konmtakt, berša thaj aver )


Sali MemedMay 24, 2019
saban_bajramovic_1.jpg

1min106

Dujto World and Gipsy music festival, ka ovel organiyirimo ko 7 thaj 8 juni , ko anava taro muyikakoro baripe taro Šaban Bajramovič, o Festivali ka ovel ikerdo ko Nilajeskoro teatar, dyikote o khujba ka ovel biyo love.

O Festivali ka pravel o trubači Nebojša Sejdič, unuko taro pendzardo Feat Sejdič,  o šerutno orkestar ko akava festivali ka ovel ” Crna mamba”.

” O festivali ko naklo berš sikavgjamenge kova drumo te astara . Amare specifikane repertoareja koleja so kedingjem nekobor milja manuša. Adaleske akava bersh trujal o pendyarde gilja taro Šaban Bajramovič , ka promovirina panda jek nevo stili taro romane gilja thaj kheliba, vakerela o Nebojša Saitovič frontmeni tari grupa “Srna mamba” thaj jek taro organizatorija taro festivali.

Organizatori ove manifestacije su Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca i Niški kulturni centar

Organiytorija taro akava festivali si Federacijataro romane fundavne thaj mashkarune sikljovne thaj Niško kulturno centari.

Pobut ko akava link…

http://www.portal-udar.net/festival-me-sem-saban-7-i-8-juna-u-nisu/?fbclid=IwAR0ooKb4cfR_qebdmkpZi9REzxkP1DKVzwCAOSkOOwpvQhFuEh8qfJWa-64

 


Sali MemedMay 21, 2019
ZOO-SKOPJE.jpg

1min110

Влезот за деца до три години според дневниот ред треба да остане бесплатен.

Точка на дневен ред на денешната седница на Град Скопје е поскапувањето на билетот во скопскиот ЗОО-парк од 50 на 80 денари.

Влезот за деца до три години според дневниот ред треба да остане бесплатен. Доколку биде усвоена како одлука на Град Скопје, тогаш новите цени за Зоолошката градина треба да стапат во сила на почетокот на јуни.

Поскапувањето се должи поради зголемените трошоци со проширувањето на содржините и новите животни. Летоска дополнително ќе се доплаќа влезот во паркот на диносауруси, кој ќе чини 50 денари, и во мини зоолошката каде ќе има бебиња животни и посетителите таму ќе треба да платат плус 20 денари.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime