Sali MemedFebruary 14, 2020
.jpg

1min62

Денес продолжија средбите со граѓаните и ограноците од градовите низ земјата. Членовите на ДСР денес ги посетија ограноците во градовите Кочани и Струмица.

На средбите граѓаните имаа можност да дискутираат за своите проблеми и за нивната економсо социјална положба. Претседателот на ДСР д-р Шабан Салиу, присутните во двата града ги имформира за актуелната политичка состојба во земјата, како и за заложбата на оваа партија за подобрување на економската состојба на Ромите во цела земја.

На средбата во Струмица, присутните граѓани изразија благодарност за средбата и на престојните парламентарни избори ја даваат својата целосна подршка.


Sali MemedFebruary 13, 2020
SAAA.jpg

1min49

Членови на претседателството на Демократските сили на Ромите предводени од претседателот д-р Шабан Салиу, денес го посетија огранокот во Радовиш.

На работната средбата со граѓаните се разговараше за актуелните состојби на Ромите и за подготовките за престојните парламентарни избори на 12 април.

Граѓаните ги изложија своите проблеми во делот на невработеноста и се поголемата сиромаштија кај ромското население, но и ги кажаа своите барања и очекувања по изборите. На средбата со граѓаните во Радовиш присуствуваше и претседателот на огранокот на на ВМРО ДПМНЕ г-динот Станко Манчевски.


Sali MemedFebruary 13, 2020
111.jpg

1min82

Ова е голем срам за СДСМ, со уште една лага без никаков срам пред предвремените парламентарни избори се појави градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов во Шуто Оризари и најави одпочнување на втората фаза на реконструкција на главната улица Индира Ганди во оваа општина.

Во изборната кампања Шилегов вети проширување и целосна реконструкција, од проширувањето нема ништо, па да не е без ич реконструкцијата ја поделија во две а сега гледаме и во три фази. За овие три години од владеењето видовме само 1100м должни асфалт, колку ли ќе им треба да ја асфалтираат целата улица.

Се симнаа до толку ниско што во инсертите дадени за време на изјавата на Шилегов(снимката од дрон) се прикажува поставувањето на канализацијата на оваа улица за време на градоначалникот Коце Трајановски(китење со туѓи перја) и замислете после само еден час од дадената изјава повлечена е машинеријата (еден багер) и целата поставена сигнализација. Јасно им е на граѓаните се, нема да ви успее со ова, ако мислите дека на овој начин ќе ги придобиете како ваши гласачи се лажете. Во Шуто Оризари завршена е работата со СДСМ, а ќе се уверите на 12.Април.


Sali MemedFebruary 13, 2020
indira-gandi-vtora-faza-rekonstrukczi_a-3-1024x683-1.jpg

1min64

Во текот на реконструкцијата на оваа делница, во овој дел од градот ќе биде воведен привремен сообраќаен режим.

Денеска почна втората фаза од реконструкцијата на улицата Индира Ганди, во општината Шуто Оризари. Обновата на вториот дел од оваа фреквентна сообраќајница е предвидено да заврши во рок од 50 дена. Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов рече дека во текот на реконструкцијата на оваа делница, во овој дел од градот ќе биде воведен привремен сообраќаен режим.

– Оваа пролет ја почнуваме реконструкцијата на втората фаза од оваа улица, и тоа во должина од 800 метри, од улицата Бутелски венец до улицата Нов живот. Ќе биде заменет стариот асфалт кој е целосно уништен, ќе се заменат оштетените рабници, а ќе бидат реконструирани и тротоарите. Инвестицијата на Градот Скопје во овој проект изнесува околу 13,5 милиони денари со ДДВ – рече градоначалникот Шилегов.


Sali MemedFebruary 13, 2020
4.jpg

1min84

Avdije  panda duj podkrovija ki Shutka tabile ko centar e shutkakoro ja ko azulanstka barake trujal o 14:00 o ari  kote so ko akava momenti i pozarna achavena i jag thaj o zijani so kergjape . Aso informacije taro dizutne nae viktimija salde materijalno zijani,  karana ja prichina sostar tabilo o kher panda si bipendzardo. Adzikerelape i policija thaj i pozarna te vakeren detalija pokasno. Akanaske o jagalipe teli kontrola ja achavdo, kerdo si salde materijalno zijani…

Pobuter informacije ko teko taro dive thaj tajsa….


Sali MemedFebruary 13, 2020
sovetnici.jpg

1min25

Sovetnikija tari dis skopje thaj o crven krst avdive ki vizita ko thare khera ki komuna Shuto Orizari,kote so havljarge e familijenge bashi andi odluka tari Dis Skopje koja so ikergapes ki 49-to sednica. Ange odluka te del pes po 100.000,00 den basho o khera kola so sakosa sine thare ko jagalo bibahtalipa thaj 50.000,00 den bashi o jerija taro o khera kola so polokheste sine astarde taro jagalo bibahtalipa.

Dikhen Video

Izvor>https://romapress.mk/featured/%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b4-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5-%d0%b8-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba/?fbclid=IwAR3eZwicXKkiFRYzLsI-niSg5wRYSa3qTaifdjdyou5G0_X4DMoa51YtA8U


Sali MemedFebruary 12, 2020
Seat-1280x960.jpg

4min68
Dena tumen godi kana sine amenge vakerde paramisja, taro papo thaj i mami. Najpendzardi paramis sine O Phuro em i Phuri, thablola o kher e phureskoro, a ov rodela tari phuri te mukhel le andre samo palo udar ,pogeci rodela samo dzi ko šporeti te takol em ko agor rodela ko kreveti te sovel.
Pakjana dali na ama akaja paramis si chačutni koja amenge e Romenge ovela 25 berš ko vakti samo anglal o izborja.Sa amare političatija ovena sar o Phuro, ka aven ka kuhuven ko khera ka zavrsinen pi buti ka len pe funkcie a posle bistrena o sukaripe so kerga lenge o Narodo.
Chače nae mange jasno koja i akja politicko strategija te moline e manusen te keren tuke buti ko izborja te moline te glasinentu em posle akale isto manusenge te bikne BARIPE em te maltretirinelen.Thaj sa akava kerelape 25 bers napalal, abe neli sine jek gadzikani pogovorka Nemoj da ljutis toj sto treba da go molis. E so ulo akalea be ? Ama akava emende na važinela amende važinela – Ako ne doneses 10 luge ke te brkam od rabota.
Amende vazinela te kerge lafi nekoj maškar peste a na e tari jek politicko partija ola tane spijonja, amende važinela de sila te praleske e romeske agar i najšukar em agar nakle 25 bers .
25 -če bersenge na uspejngam te podnesina 25 amandmanja
25 -če beršenge na uspejgam te smenina jek zakoni kova ikalela amere romengoro maro taro muj. Panda o zakoni za socijalno vakerela kaj te isitut kher kova kerga le do dat to papo, isitut andre televizija garnitura sporeti kujna kupatilo tu nasti te le socijalno

25 -če bersenge na uspenjga i romani politika te unlavel pe puške ko jek, te anel jekipe.,Ama “naaaaa” akana i vreme baso jekipe dzi akana na sine vreme , dzi akana sine šukar koga o gadze dena sine len thana bašo korist. Sa so shaj lena sine bašo licno pre interesija

25 berš na chivge nafta tar pe pare ,

25 berš telefoni na platinge taro pe pare,

25 barš ke drzavakeri smetka plata lele. E akana koga nane sa akava ajde ka kera romano edinstvo, kaj sijen sine be amalalen.

25 berš te keren buti ko edinstovo ,te mrdninen e romen taro than? Ka vakerav tumenge kaj sien sine uživinena sine ko komoditeti so denga tumen o Romano narodo e akana koga dikena alo o jaro ki bul pučena tumen kaj grešingem la?

E akaja strategija sar politicarja kasninela tumenge jek 15 berš trebingen te keren la koga sien sine ko fotelje ko funkcie.

Trebungen togaš te plasirine romano jekipe.

Akana i više kasno o Grga Pitić mulo nae Tumen legimiteti.

I Romani politicko strategija bašo pošukar Romano Tajsa ka kerenla neve terne Romane Politicarja.

 

Sead Ismail


Sali MemedFebruary 11, 2020
soso.jpg

1min42

Македонската химна, химната на НАТО и знамето на Алисјансата пред македонското Собрание – Македонија уште еден чекор поблиску до НАТО – но се уште не и полноправна членка. 114 гласа и пораки за единство, европска иднина и аплауз и од заев и од мицксоки во собранито за одложената ратификација. Државниот врв со фокус на компромисите со Грција и Бугарија кои земјава велат мораше да ги направи, мора и да ги почитува.

Пред 27 години ВМРО-ДПМНЕ ја поднесе првата декларација за НАТО во Собранието, 27 години подоцна токму ВМРО-ДПМНЕ ја предложи предвремена ратификација на протоколот поради тоа што ние не сме против евроатланската иднина – порача во име на пратениците на Мискоски, координатор на пратеничката група. Мицевски вели ВМРО-ДПМНЕ ќе гласа за ратификацијата, и да не и биде на власта изговор за одлагање на изборите.

„Ние како партија што ги следи принципите на легалност и реалност, која може да ја критикуваме и имаме право да ја оспоруваме, во никој случај немаме намера да ја загрозиме суштинската определба и заслуженото членство.“ – изјави Мицевски.

Набројуваќи го по име и презиме, сите пратеници кои гласаа за промена на уставното име, откако најголемиот дел добија амнестија за 27 април, пратеничката Нола Исмаиловска со порака до екс сопратијците.

Од албанската опозиција порака, а уште многу предизвици ја чекаат државата. Македонските пратеници добија и аплауз од дипломатскиот кор и од делагициите од НАТО, Италија, Бугарија, Хрватска и Црна Гора. И додека знамето на НАТО се вее пред македонските институции, македонското ќе се развиори пред Алијансата кога Шпанија ќе го ратификува протоколот и тој ќе заврши во Вашингтон.

Според евроатланскиот договор – земјите се обврзуваат споровите да се решават мирно, а ако една земја е нападната – нападот се третира како да се нападнати сите.

https://www.24.mk/details/znameto-na-nato-pred-makedonskoto-sobranie-za-chlenstvo-se-cheka-shpanija#


Sali MemedFebruary 11, 2020
jsp.jpg

1min64

Откако вчера здружението на граѓани Ромаверзитас преку соопштение ја информираше јавноста за случај во кој контролори на ЈСП насилно и недолично се однесувале со студент од ромска национална припадност, ЈСП денеска со соопштение ги демантираше обвиненијата, пренесува слободен печат.

„ЈСП Скопје категорично ги отфрла обвинувањата за дискриминација по етничка основа во случајот со студентот Сирхан Усеин и двајца контролори, кој се случил на 9.02.2020 година во 10.45 часот во автобусот на линија 45.

Сакаме да ве информираме дека студентот го пријави случајот во ЈСП Скопје дури денеска, вторник (11.02.202 год) и тоа по наше барање.

Даде и пиша изјава со која сам потврдува дека не станува збор за етничка дискриминација, во ниту еден момент не бил навреден со погрдни зборови на етничка база.

Прочитајте и…  Европската инвестициска банка со 40 милиони евра ќе поддржи медицински истражувања за рак

Изјава дадоа и двајцата контролори, при што категорично ги отфрлаат шпекулациите за дискриминација.

Случајот се процесуира и ќе се преземат соодветни мерки.

Сакаме да веруваме дека овој случај нема да се злоупотреби за дневно политички цели и подгревање на страстите кај одредена етничка група граѓани.

Се надеваме дека во иднина медиумите нема да пласираат само еднострани информации, преземи од социјалните мрежи, туку изворно ќе се информираат за случајот, а во интерес на професионалното информирање ќе побараат изјава и од ЈСП Скопје.

Напоменуваме дека за ЈСП Скопје сите корисници на јавниот превоз имаат еднаков статус.

Единствено, разликуваме патници со уредно валидиран билет и патници без билет.“, соопштија од ЈСП.


Sali MemedFebruary 11, 2020
Grmanija.jpg

2min53

– Ki kooporacija e Evropsko unijaja hem Evropsko socijalno fondi baso R.Germanija, realizirimo i o projekti taro aspekti ” buti keribe ki Germanija e etnicko grupenge” kola so amen o Roma laja than ko akava projekti.

Sar soj  poznato, i zakonsko regulativa taro 01.03.2020 baso keribe buti ki Germanija tani lokhardi. Ko akava projekti so ka ovel  but taro korist shaj o sledna birokratska procedure zavrshinena len bizo te platinen, kova so angleder dzi ko 01.01.2020 platinela pe sine akana i BEZPLATNO :

1. Kvalifikacija priznajba bashi tumari Diploma, zanati, sredno obrazovanije odnosno, Fakultetno obrazovanije ili slicno ko aspekti tari skola baso zanatija. Tele ki slika navedime tumenge o Adrese tari sekoja Provincija ki Germanija, kote te obratinen tumen baso besplatno priznajba e upre vakerde kvalifilacijenge. Soj naj sukare taro akava proekti so nemora te oven tumen ki Germanija a te realizirinelpe o priznavanje e Diplomegoro ili slicno. Shaj online t.e preku Email, Posta, Fax te zavrshinen tumare buka, naj normalno o licno obratibe talo po efikasno…

2. IQ- KVALIFIKACIJA

– I IQ- Kvalifikacija, odnesinela pe okolenge soj bizo zanati, bizi skola
ki akava proces ka oven preku i IQ- Kvalifikacija testirime, te dikhel pe adaja persona ko so i taletirimo, so shaj kerela buti hem dobinela jek Certifikati kova soj but polokho leja te arakhel pe buti ki Germanija.
O testiripa nasti kerela pe Online mora personalno. Isto Adala adrese soj navedime ki slika odnesinena pe baso IQ- Kvalifikacija.

O projekti vazinela dzi 31.12.2022 !!!

 

Raport Ruhidin Serbezovski

 Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime