Sali MemedDecember 19, 2018
gERMANIJA.jpg

1min854

Министрите за економија и труд, Петар Алтмејер (ЦДУ) и Хубертус Хајл (СПД) го поздравија законот, оценувајки дека тоа ќе обезбеди праведни можности и јасни правила во политиката на доселување на квалификувана работна сила.

Алтмејер рече дека ова е историски момент во кој Германија го промени начинот на размислување кога станува збор за имиграцијата.

“Ние зад себе оставаме идеолошка дебата за имиграцијата, која траеше 30 години”, рече министерот за труд, алудирајки на долгогодишното одбивање од страна на политичкиот фактор во Германија.

Министерот за труд истакна дека демографските промени и дигитализацијата ја ставаат германската економија пред голем предизвик, и дека сега недостасуваат околу 1,2 милиони работници.

Тој истакна дека условите за имиграција и понатаму остануваат високи, така што, покрај стручната доквалификација, од клучно значење ќе биде познавање на германскиот јазик.

Еден од најважните новини за идните имигранти е укинување на правилата според кои работникот може да биде вработен, освен ако работодавачот докаже дека за пополнување на испразнетото место не пронашол соодветен работник од Германија или Европската унија.

Според новиот закон, градовите и општините имаат право во иднина да одговорат на трендовите на пазарот на труд и по потреба да ги менуваат критериумите за вработување на работниците кои не доаѓаат од Европската унија.

Конфликтот меѓу владејачката Социјалдемократско-демохристијанска коалиција главно се водеше во врска со прашањето за третманот на лицата кои биле одбиени за барањата за азил, но поради неможноста за протерување веќе со години се во Германија, каде што се делумно вклучени во пазарот на трудот.

Овие лица, меѓу кои и многу жители на земјите од Западен Балкан со некои одредени услови, како што се познавање на германскиот јазик и добра интеграција на пазарот на трудот, ќе им се обезбеди постојано вработување врз основа на новиот закон за доселување на експерти.

 


Sali MemedDecember 19, 2018
gERMANIJA.jpg

1min131

Германската влада го усвои законот за имиграција на квалификувана работна сила која од 2020 година треба да овозможи вработување на работници од земји надвор од Европската унија.

Министрите за економија и труд, Петар Алтмејер (ЦДУ) и Хубертус Хајл (СПД) го поздравија законот, оценувајки дека тоа ќе обезбеди праведни можности и јасни правила во политиката на доселување на квалификувана работна сила.

Алтмејер рече дека ова е историски момент во кој Германија го промени начинот на размислување кога станува збор за имиграцијата.

“Ние зад себе оставаме идеолошка дебата за имиграцијата, која траеше 30 години”, рече министерот за труд, алудирајки на долгогодишното одбивање од страна на политичкиот фактор во Германија.

Министерот за труд истакна дека демографските промени и дигитализацијата ја ставаат германската економија пред голем предизвик, и дека сега недостасуваат околу 1,2 милиони работници.

Тој истакна дека условите за имиграција и понатаму остануваат високи, така што, покрај стручната доквалификација, од клучно значење ќе биде познавање на германскиот јазик.

Еден од најважните новини за идните имигранти е укинување на правилата според кои работникот може да биде вработен, освен ако работодавачот докаже дека за пополнување на испразнетото место не пронашол соодветен работник од Германија или Европската унија.

Според новиот закон, градовите и општините имаат право во иднина да одговорат на трендовите на пазарот на труд и по потреба да ги менуваат критериумите за вработување на работниците кои не доаѓаат од Европската унија.

Конфликтот меѓу владејачката Социјалдемократско-демохристијанска коалиција главно се водеше во врска со прашањето за третманот на лицата кои биле одбиени за барањата за азил, но поради неможноста за протерување веќе со години се во Германија, каде што се делумно вклучени во пазарот на трудот.

Овие лица, меѓу кои и многу жители на земјите од Западен Балкан со некои одредени услови, како што се познавање на германскиот јазик и добра интеграција на пазарот на трудот, ќе им се обезбеди постојано вработување врз основа на новиот закон за доселување на експерти.

https://denar.mk/195261/ekonomija/germanija-gi-otvori-vratite-za-vrabotuvanje-2


Sali MemedDecember 10, 2018
1_hHBS1x09dL3aDu63qpmbFQ-1280x674.jpeg

1min148

Во последниве неколку дена поради настаните во Франција, политичките познавачи и аналитичари доаѓат до сознанија за надворешен фактор за дестабилизација на Франција пред се од САД, поради најавата на францускиот претседател Мануел Макрон за формирање на Европска војска која ке биде надвор од контролата на НАТО.

Иако ова манифестација ја започна од безимен автомеханичар од Франција кој дојде до идеја да се организира протести низ Франција со употреба на жолти елеци, САД за да не остане надвор од европските случувања ги замеша прстите со користејки ги случувањата и незадоволството на француките граѓани со низа активности преку свои поранешни советници, активисти и агенти од тајните свои служби.

Поголем број на француските медиуми се занимават со средбите на поранешниот советник на американскиот председател Доналд Трамп Стив Банон кој веќе неколку месеци е на стариот континент, давајки совети и индиции на поголем број на националистички полулистички политички партии во Европа меѓу кои е и лидерката на Националниот Фронт на Мари ле Пен ултра десничарски лидер, позната по своите контра ставови во врска со емигрантите и странците во Франција, и Вламс Беланг од фламанската десничарска партија на Белгија.

Поранешниот советник на Трамп воедно и архитект во комуникација за време на кампањата за председател на САД , ја поздрави мобилизацијата на жолтите елеци, и најави подршка за Брексит.

На ова средба која се одржа во Брисел на 8 декември , ја искажаа својата задоволност со индикација на поволните ветрови кои дуват на нивните едра, со кои се очекува брза победа во Белгија и Франција од страна на ултра десничарските партии како што е случајот во Италија, Холандија и Унгарија.

Француските граѓани се на прагот на можна граѓанска војна доколку Макрон поради притисоците со кои се соучува од страна на демонстрантите поднесе оставка , ке остави плодно тло за развивање на вирусот на националистичко обединување во Европа во која ке бидат погодени сите емигранти и натурализирани европјани.Последниве избори Во Франција докажаа спротивно кога во вториот круг еден до еден за фунцкијата председател беа Мари ле Пен и Емануел Макрон , за кој француските граѓани одлучија да ја остранат опцијата ултра десничарска превласт и својот глас го дадоа за не партиски канидат .

Останува да се надеваме дека таквите планови нема да се реализират во земјата која носи парола „Слобода еднаквост и братсво“

Мозес Соломон (Сулејман Мухаџер)


Sali MemedNovember 23, 2018
merlin_147199122_00b02231-6ab5-491d-bc82-f0b8175d1ddc-superJumbo-1280x853.jpg

1min212

Денес е така наречен „Црн петок“ (Black Friday), ден кога во Америка сите најголеми трговски ланци нудат огромни попусти, а масовна хистерија редовно ја следат бесни тепачки.

Црн петок се одржува еднаш годишно и тој ден во продавниците има огромни попусти .

Многумина велат дека тоа е само маркетиншка измама, но сеедно стотици илјади фанатични потрошувачи цела ноќ во редови чекаат да влетаат во продавниците – и потоа почнува пеколот.


Sali MemedNovember 14, 2018
phpThumb_generated_thumbnail.jpg

5min98

On Saturday, 10 November local elections were held in Slovakia. Unlike in the Czech Republic, where mayors are elected by the directly-elected municipal councils, mayors in Slovakia are directly elected in their individual capacity.

Many Romani voters in Slovakia perceive these elections as an opportunity to take public affairs into their own hands, and they frequently succeed when they run – soon 41 newly-elected Romani mayors, 39 male and two female, will take office throughout the country. Now, if your only source of information were the leaders of the Romani-profiled political parties in Slovakia, you might believe the local election outcomes were catastrophic, judging by the live stream videos posted by them over the weekend to the biggest social networking site.

The overall outcome, however, is really a question of perspective. True, many Romani candidates did lose.

On the other hand, the number of Roma elected has grown once again since the last election – and that is good news. Romani people in Slovakia are currently estimated at just 8 % of the population.

If the number of municipalities is approximately 3 000 for the whole country, then if the distribution of Romani mayors were to mirror their distribution in the population, that would mean 240 Romani mayors country-wide, and it is necessary to admit that we actually are not there yet. However, there have been times in the past when we had no Romani mayors.

In 2014 we counted 35 Romani mayors, and that number has now increased. The bonus is that in 30 cases, incumbent Romani mayors were re-elected this past Saturday.

Who is Romani?

This article does not include a list of the Romani mayors just elected, for one simple reason: We do not have the permission of each candidate to publicize his or her ethnicity, so the numbers given above reflect those who have publicly identified as Romani or who are generally considered Romani. Many candidates were trained in a program offered by the Slovak office of the National Democratic Institute for International Affairs.

The estimates given above come from the NDI office. We are not, therefore, working just with the numbers of those candidates who ran for Romani parties (the Romani Coalition Party and others) or in openly Romani factions or groups inside of the mainstream parties.

On the contrary, it is exactly the diversity of the political backgrounds of the Romani men and women running that makes it comparatively difficult to produce an exact number of Romani mayors now elected. It is, however, brilliant that even so, we have managed to count more than 40.

Romani people, too, have the right to cast their vote “badly”

Sometimes it happens that we regret our choices after voting – maybe we believed in a program that was never fulfilled. Maybe we learn that a candidate was brilliant at campaigning, but less brilliant in office.

Sometimes, in such situations, there is discussion as to why Romani voters should vote for Romani people in particular instead of for “experts”. This attitude is mistaken on two levels.

In the first place, this assumes that ethnicity and expertise are mutually exclusive. The question assumes that we actually must choose either an “expert” or a Romani candidate, either a brilliant mayor or a Romani one.

The candidate lists, fortunately, are full of many people who fulfill both criteria. The second level at which this attitude is mistaken has to do with automatically considering the non-Romani candidate to be the “better” one.

After all, Romani voters, like all voters, have the right to cast their vote “badly”, to make the “wrong” choice. Most frequently the denial of this aspect of our voting rights appears when an elected Romani representative fails.

When that happens, we hear the message:  “You see, you chose a Romani candidate who failed – so never vote Romani again!” However, when we vote for non-Romani candidates who fail, nobody ever tells us:  “See? Don’t vote Slovak again!”


Sali MemedNovember 8, 2018
gERMANIJA.jpg

1min171

Ki  Germanija  ko trinto kvartali  taro akava berš, 1,24 milionija  isi puterde  bukarne thana, isi baro  valanipe  tare bukakkor takati  vakerela e rodlaripakkro  Instituti  (IAB).

Ko diklaripe  e nakle  beršeja  akana si pobuter  valanibaske taro bukarne thana paše 140.000, milja manuša vakerela o IAB.

Sar so diklarela o Aleksandar  Kubis  taro akava Instituti, maj baro učipe  dikloj tano  ko buti keriba tari industrija , dejbaskkri arka, akale bukande isi valanipe taro 600.000 milja čuče thana.

Ki tamiribaskkri buti (gradežništvo)  sas puterde bukare tana 108.000. milja aso ko sektori baši logisika  87.000 milja.  MaJ baro numero taro puterde thana  delapes šajdipa manušenge save isilen agorkerdo maškarutni thaj učo siklojbaskkri edukacija.

Ki Germanija beršensar legarelapes o baro valanipe tar bukarni sila thaj odoleske sakana isi puterde  thana  rodlaribaske bukarne manuša.


Sali MemedSeptember 18, 2018
Oliver-spasovski.jpg

1min2321

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, и амбасадорот на СР Германија, Томас Герберих, денеска во 14:45 часот во МВР  ја потпишаa заедничката декларација меѓу македонското МВР и германското сојузно Министерство за транспорт и дигитална инфраструктура, за олеснување на постапките за меѓусебна замена на возачките дозволи.

,,Денешниот ден е многу значаен затоа што потпишуваме долгоочекуван договор, договор за кој најдовме начин да ги завршиме преговорите и да го потпишеме. Знаете дека овој процес на разговори трае многу долго и навистина сум среќен што успеавме за една година да ги отстраниме сите пречки што беа за да се склучи еден ваков договор”, рече денеска министерот Оливер Спасовски одговарајќи на новинарско прашање за овој договор.

,,Овој процес со години беше заглавен во лавиринтите на меѓусебното нормативно усогласување помеѓу надлежните служби на Република Македонија и СР Германија, без надеж за успешно решавање на отворените прашања. Граѓаните со право беа нестрпливи, затоа што со години им беа давани празни ветувања, рече Спасовски, но од денес, со потпишувањето на Декларацијата, ќе им овозможиме на нашите граѓани, од двете пријателски земји, да ги користат бенефитите од меѓусебното признавање на возачките дозволи.

Од практичен аспект, ова значи дека на територијата на двете земји граѓаните кои ги исполнуваат условите според Декларацијата законски престојуваат подолго од 180-185 дена во другата земја во текот на годината, имаат важечки национални возачки дозволи и кои наполниле 18 години) ќе можат да извршат замена на националните возачки дозволи, со валидни возачки дозволи од земјата во која престојуваат, без да бидат изложени на дополнителни трошоци за повторно полагање на возачките испити или, пак, обезбедување лекарски потврди и слично. Такви и слични договори веќе имаме со повеќе европски земји, како Италија, Шпанија, Белгија, Романија, Чешка, Унгарија, Австрија, со земјите од регионот – Србија, БИХ, Албанија, Словенија, Хрватска, Бугарија, Црна Гора, а во завршна фаза се договарањата со Турција, Велика Британија, соседно Косово, како и Австралија и Нов Зеланд”, додаде тој.

Министерот Спасовски истакна дека оваа заедничка декларација е само дел од низата билатерални и партнерски активности што од самиот почеток на македонската самостојност во континуитет ги реализираме заедно со пријателска Германија и дека е убеден дека тоа ниво и интензитет на меѓусебно уважување, заедништво и поддршка не само што ќе продолжи во наредниот период, туку и дека уште повеќе ќе се интензивира, особено сега кога се направени клучните исчекори за македонско полноправно асоцирање во евро-атлантските интеграции.


Sali MemedSeptember 16, 2018
vozacka-dozvola-24vakti-1-1.png

1min1653

Во вторник ќе биде потпишана Заедничка декларација меѓу Министерството за внатрешни работи и Сојузното министерство за сообраќај и дигитална инфраструктура на Сојузна Република Германија за признавање и замена на возачки дозволи, објави министерот за вантрешни работи Оливер Спасовски на својот официјален Фејсбук профил.

Многу македонски граѓани кои живеат и работат во Германија долго веме укажуваа на проблемите што ги имаат со непризнатите возачки дозволи.

Во јуни македонската Влада соопшти дека е усвоен извештајот за преговорите со усогласен текст на заедничка декларација што како што се наведуваше во соопштението од владината прес служба е последна фаза пред потпишување на декларацијата од страна на двајцата министри, со што таа и официјално би стапила на сила.

Потпишувањето на декларацијата ќе значи возачките дозволи ќе им бидат признаени на полнолетни лица со важечка возачка дозвола, издадена од надлежните органи во Македонија и во Германија и кои имаат законски престој на македонска територија (најмалку 180 дена во една календарска година) или на територијата на Германија (најмалку 185 дена во годината).


Sali MemedAugust 27, 2018

1min1586

Силен бран од северозападниот дел го изненади континентот и на алпското подрачје му донесе неочекивана зима. Во италијанското туристичко место за скијање Алта Бадиа падна 30 сантиметри свеж и влажен снег. Местото се наоѓа на надморска височина од 1324 до 2250 метри, пишува „Истрамет“.

Снег падна и на словенска Кредарица, според податоците, во 9 часот утрово била измерена температура од -3 степени, а биле измерени и 3 сантиметри снежна покривка. Во последните 12 часа паднале 63 милиметри снежни наноси, пренесе „Индекс“.

И во Хрватска има нагли промени во температурите. Во поголем дел од земјата има обилни врнежи од дожд. Во текот на ноќта Хрватска ја зафати силно невреме, а најлошо беше во Истра. Во раните утрински часови силно невреме го погоди јужниот дел на Јадранот. На подрачјето на Дубровник за помалку од два часа наврнале над 40 литри дожд, што доведе до поплави во градот.

Проблеми имаше и во воздушниот сообраќај. Три авионски линии од Рим, Атина и Истанбул беа пренасочени на други аеродроми.

Извор: Макфакс


Sali MemedAugust 10, 2018
kelija-751x437.jpg

1min957

Безбедносната ситуација е мирна и нема терористички закани за Македонија. Можностите од такво загрозување постојат како и секаде, но нема  индикатори во моментов за таква закана, проценуваат  безбедносните служби во земјава.

Истите извори објаснуваат дека Македонија се согласила на репатријација на седумтемина нејзини државјани кои се бореа во Сирија и Ирак за да има контрола врз нив. Одбивањето значи да се нема контрола врз овие луѓе кои можат да избегаат или да бидат пуштени од заробеништво, а потоа некој може и да се врати дома, коментираат безбедносни експерти.

Во вторникот наутро седум македонски државјани кои се бореле на страната на ИСИС  беа транспортирани со воен авион во Македонија – акцијата била спроведена во соработка со Глобалната коалиција за борба против тероризмот, по што следувала нивна идентификација со форензичка анализа од МВР и одлука за притвор. Лицата се од Скопје, Тетово, Гостивар и од Прилеп кои биле врбувани од оџата Реџеп Мемиши од џамијата Тутунсуз во Скопје.  Некои од нив биле уапсени пред една година, а други пред неколку месеци и биле заробени од Сириските демократски сили, по што биле предадени на Глобалната коалиција предводена од САД. Против нив биле распишани меѓународни потерници преку Интерпол уште од 2015 година.

Еден од нив во Македонија ќе одговара за учество во терористичка организација, а другите шест за учество во странска војска, полиција, паравоени или параполициски формации. За сите  лица има цврсти докази за делата што ги сториле.

Во моментов на страната на ИСИС има околу  15 активни борци од Македонија. Неофицијално, вкупниот број на лица кои заминале во Сирија, се вратиле, биле логистика, идеолози или загинале е 156. Од нив повратници се  83. Во затвор во Турција има три лица, во македонските затвори 23, а 57 се на слобода. На боиштата за Исламската држава загинале 35 македонски државјани. На боиштата во Сирија заминале и 9 жени од Македонија кои таму родиле и деца.

Бројот на оние кои заминуваат е драстично намален по дополнувањата  во Кривичниот Законик во 2014 година и со делото за учество во странски војски, но безбедносните проценки покажуваат дека и натаму има обиди за регрутирање на нови членови.Bašo Amenge


Grupa taro terne Roma intelektualcija, novinarija, web dizajnerija, tehničarija, montažerija thaj javer personali savo so isilen baro iskustvo ki piri buti rodingje te keren nesto nevo ko mediumsko internet than ki Makedonija. Palo beshiba ko sostanok taro timi taro 24vakti.mk angjape decija kaj ko akava momenti falinela jek romano web tv portali savo ka nudinel pravilno, kvalitetno, informacija baši o Roma. Adaleske formiringape o www.24vakti.mk  ko adava sostanok čivgjem akala celija thaj pričine soske te formirina o jekutno romano web tv portali 24vakti.mk

24Vakti © Copyright 2015 – 2019, Sa o nijamija si protektirime